Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír

Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-04
 

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők számára. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mekkora pénzügyi előnyre tehetünk szert a Magyar Állampapír Plusz megvásárlásával. Szerző: Csábráki Dávid

A 2019. novemberétől kibocsátott sorozatok esetében az Egyéves Magyar Állampapír kamata 3%-ról 2,5%-ra csökken. Az inflációhoz kötött kamatozású Prémium Magyar Állampapír hozamcsökkenésének hátterében a kamatprémium változása áll. A 3 éves futamidejű papír esetében 1,4%-ról 1%-ra, míg az 5 éves futamidejű papír esetében 1,7%-ről 1,4%-ra csökken a kamatprémium. Az új kibocsátású sorozatoknál így hiába emelkedik 2,8%-ról 3,1%-ra az első kamatfizetési időszakra érvényes kamatbázis, a kamatprémium csökkenése ellensúlyozza a növekvő infláció hatását.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan befolyásolja a kamatváltozás a befektetések értékét?

A kamatcsökkentések következtében természetesen változik az állampapírügyleteken elérhető hozam. Példaképpen megnéztük, hogy mekkora összeg felvételére lehetünk jogosultak akkor, ha 1 millió Ft-ért vásárolnunk Egyéves Magyar Állampapírt, Prémium Magyar Állampapírt vagy Magyar Állampapír Pluszt 1, 2, 3 illetve 5 évre.

A jelenlegi kondíciók szerint 1, 2, 3 és 5 éves időtávon egyaránt a szuperállampapírral érhetjük el a legnagyobb nyereséget. Ráadásul nem csak akkor bizonyul a legjobb választásnak, ha lejáratig megtartjuk: a kamatfizetéseket követő 5 munkanapon belüli 100%-os visszavásárlási árfolyamnak köszönhetően lejárat előtti visszaváltás esetén is a legnagyobb hozammal kecsegtet. Nem jelent így problémát, ha a futamidő lejárata előtt a pénzünkhöz szeretnénk jutni, ugyanis a jelenlegi kondíciók szerint mindenképp a MÁP+ bizonyul a legjobb döntésnek.

1 millió forint Magyar Állampapír Pluszba történő befektetése esetén 3 év alatt csupán 5 244 Ft, 5 év alatt azonban már 23 743 Ft pénzügyi előnyre tehetünk szert a legnagyobb rivális prémium papírral szemben. Júniusban még arról számoltunk be, hogy 3 éves időtávon megverheti a prémium kötvény a szuperállampapírt. Július óta viszont a visszavásárlási árfolyam 99%-ról 98%-ra történő csökkentésével már drágábban lehet kiszállni a Prémium Magyar Állampapírból, ami a MÁP+ irányába tereli a befektetőket. Ez a folyamat az aktuális változások következtében még erőteljesebbé válik, ugyanis az új feltételek mellett nem akad kihívója a szuperállampapírnak.

Mi várható a jövőben?

A Magyar Állampapír Plusz már a bevezetését követő 2 hónapban is éles változásokat okozott az állampapírpiacon, ugyanis jelentősen hozzájárult a magyar lakossági állampapírok állományának növeléséhez és összetételének megváltozásához. A MÁP Plusz iránti kiemelt lelkesedést jól mutatja, hogy az ősz első két hónapjában is átlagosan heti 86 milliárd forintértékben jegyeztek belőle. Ennek eredményeképpen a június óta értékesített mennyiség elérte a 2 499 milliárd forintot, miközben a vetélytárs állampapírok piaci állománya visszaesett. Mivel a jelenlegi változások is a Magyar Állampapír Plusz vásárlására ösztönzik a lakosságot, így továbbra is ennek térnyerése várható. Olyannyira, hogy az értékesítési statisztikákat alapul véve hamarosan a legnagyobb piaci állománnyal bíró lakossági állampapírrá válik a MÁP Plusz.

A Magyar Állampapír Plusz a Magyar Államkincstár mellett a bankfiókokban is jegyezhető. (Sőt, a Magyar Posta november 4-én megkezdte a MÁP Plusz értékesítését nyomtatott formában is. A nyomdai állampapír hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig vásárolható meg közel 2200 postán.) Ha nem a papír változatot választanád, akkor nem mindegy azonban, hogy melyik bankot választod, ugyanis a vásárlási költségek között nagy eltérések vannak. A vásárláshoz kapcsolódó díjak áttekintése mellett érdemes a bankszámlához tartozó költségeket is összehasonlítani. A legjobb ajánlat felkutatásához a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorát hívhatod segítségül.

Hirdetés
Hirdetés