Mit nyújt a cégeknek az MNB új szuperhitele, az NHP Hajrá?

Mit nyújt a cégeknek az MNB új szuperhitele, az NHP Hajrá?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-09 Frissítve: 2021-08-09
 

Az Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá néven felturbózott Növekedési Hitelprogramja kibővült igénybevételi lehetőséggel és meghosszabbított futamidővel lesz elérhető a vállalkozások számára 2020. április 20-át követően, és ez még nem minden. Az MNB a bankoknak nyújtott 4%-os kamattámogatással fejelte meg a programot, aminek köszönhetően az eddig köztudatban lévő fix 2,5%-os kamatszintnél még kedvezőbb árazáson tudnak majd a cégek hitelhez jutni.

Mik a program feltételei? Kik vehetik igénybe, milyen hitelcélokra és egyáltalán hol lehet majd elérni?

Kibővült igénybevételi lehetőségek

A Növekedési Hitelprogramot először 2013-ban hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank, a program azóta több körben, változó feltételekkel állt a cégek, vállalkozások számára rendelkezésre. A gazdaságélénkítés eszközéül szolgáló HAJRÁ Növekedési Hitelprogramnak  most nagyobb szerepe lehet, mint valaha a pár hét alatt szinte teljes mértékben megtorpant gazdaság újraélesztésében. Az igénybevételi lehetőségek körét ezért a maximumra tekerték:

  • beruházás, fejlesztés finanszírozás
  • lízing
  • forgóeszköz finanszírozás (szállító, készlet, vagy akár munkabér)
  • hitelkiváltás
  • cégfelvásárlás finanszírozás

Az új meghirdetett program részletei teljességében még nem ismertek, de egy korábbi szabály nagy vanószínűséggel változatlan fog maradni. A finanszírozás célja a hiteligénylő vállalkozás működését kell, hogy szolgálja. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nem támogatott például a program kereteiben a bérbeadási célú ingaltan vásárlás. Amennyiben saját részre vásárolunk, vagy fejlesztünk telephelyet, akkor viszont már nyert ügyünk lehet.

Kalkulátorunk segítségével itt könnyen leellenőrizheted, hogy céged és hitelcélod NHP Hajrá kompatibilis-e:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Hirdetés

Hirdetés

 Megnövelt futamidő

Nagy könnyebbséget fog jelenteni az esetlegesen visszaesett forgalmú, illetve méretbeli nagyobb ugrást tervező vállalkozások számára a megnövelt futamidő lehetősége. A 10 évről 20 évre emelt maximális futamidőnek köszönhetően az éves tőke és kamatfizetési kötelezettség összege csökkenthető, illetve ugyanakkora törlesztőrészlettel magasabb hitelösszeg érhető el. Egy fontos dolgot azonban ki kell emelni: a 20 éves futamidő nem automatikusan adott a Programban sem.

Egy hitel futamidejét több tényező határozza meg. Beruházási hitelek esetében az első és legfontosabb a hitel által megvalósított beruházás, megvásárolt eszköz amortizációs ideje. Nem lehet hosszabb a hitel futamideje, mint az adott eszköz amortizációs ideje, ezzel ugyanis a bank olyan helyzetbe kerülhetne, ahol adott pillanatban fennálló hiteltartozás magasabb, mint a hitel biztosítékul is szolgáló eszköz értéke, azaz a fedezettség nem lenne biztosított.

A 20 éves futamidő a gyakorlatban tehát az ingatlan beruházásokra, fejlesztésekre lesz majd nagy valószínűséggel hozzáférhető.

A történelemben eddig még sosem látott kedvező kamatozás

Az akár 5-10-20 évre maximum 2,5%-on fixált kamatozás már önmagában jóval túlmutat minden piaci alapú lehetőségen, ilyen kamatszinten a változó kamatozású hitelek is jónak számítanak, ami persze magában hordozza a mindenkori fizetendő kamatnövekedés kockázatát.

Azzal, hogy az MNB a kihelyezett hitelekhez 4%-os kamattámogatást biztosít a bankok számára, a lehetőségek tárháza még jobban kitárul. Miért is? A Magyar Nemzeti Bank a Hitelprogram keretében ingyen biztosít a bankok számára forrást, azzal a kikötéssel, hogy azt a programban definiált hitelcélokra, maximum fix 2,5%-on, minden egyéb felszámított költség nélkül, ugyanakkor saját kockázatukra adhatják tovább a vállalkozások számára.

A kihelyezett hiteleken realizált banki haszon így max 2,5%. A 4%-os kamattámogatással azonban a bankok nyereségtartalma 2,5%+4%=6,5%-ra bővül. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a jobb ügyfelekért árversenybe kezdhessenek a bankok, saját profitjuk terhére és alámenjenek a 2,5%-nak.

Az árvesenyt legjobban úgy lehet megteremteni, ha időben párhuzamosan több banknál is elindítjuk cégünk hiteligényét, érzékeltetve mindenkivel, hogy több szereplős a kör. Ez nem ki energiával és időbefektetéssel járhat, nem beszélve az ezzel járó stresszel, de az eredmény kárpótolhat minket mindezért. Érdemes profi vállalati hitelszervező segítségét igénybe venni, aki helyettünk menedzseli végig a hiteligénylés teljes folyamatát, a legjobb árazást és feltételeket így tudjuk a legbiztosabban elérni.

A koronavírus válság science fictionja, hogy elméletben még az is bekövetkezhet, hogy egy bank 3,5%-ot engedve saját hasznából (még így is 3% marad a zsebében) -1%-os kamatozáson nyújt hitelt, azaz azt az 1% kamatot nem a vállalkozás fizeti a banknak, hanem fordítva: a bank fizet kamatot a vállalkozásnak a felvett hitel után…

Ha te is szeretnél hiteltanácsadó segítségét kérni, fordulj bizalommal közvetlenül kollegánkhoz, aki örömmel áll rendelkezésedre:

Érdeklődj szakértőnknél
Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Bankmonitor
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Kik vetetik igénybe és hol?

Bár a részletek még nem teljesen ismertek, feltételezhető, hogy a részvételi feltételek a korábbi évekhez képest változatlanok maradtak, vagyis minden KKV számára nyitott a lehetőség, függetlenül attól, hogy a vállalkozás székhelye hol található. A vidéki vállalkozások mellett a Pest megyei székhelyű vállalkozások sincsenek szerencsére kizárva.

Lényeges viszont a vállalkozói múlt. Legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell vállalkozásunknak ahhoz, hogy a hitelt megkaphassuk. Több bank hozzáállása szigorúbb ezen a téren, nem egy banknál feltétel a két teljes év elzárt üzleti múlt.

Fontos értenünk, hogy a bankok a Növekedési Hitelt, ahogy a saját forrású hiteleiket is, saját kockázatra helyezik ki. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy attól függetlenül, hogy az adós fizeti-e a hiteltörlesztését vagy sem, a banknak kötelező visszafizetnie a kapott forrást az MNB felé. Ebből következik, hogy a cég hitelezhetősége szempontjából fontos, a tiszta jogi háttér (pl.: nincs korábbi lejárt, fizetetlen tartozás, NAV végrehajtás a cégen), illetve a pozitív pénzügyi múlt (pozitív saját tőke, nyereséges gazdálkodás).

Kalkulátorunk segítségével ellenőrizd le, hogy céged jelen állapotában hitelképes-e:

Hitelképes-e a cégem
Nézd meg, hogy kaphat-e hitelt a céged!
NHP
Bankmonitor
Kérjük adj meg adatokat a cégedről!
Ft
Ft
Jó hírünk van,
céged hitelfelvételre alkalmas.

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A Növekedési Hitel HAJRÁ a várakozások szerint a legtöbb banknál elérhető lesz, a feltételekben, az elérhető hitelösszegben és persze a megszerezhető kamatkedvezményekben azonban lényeges különbségekre lehet számítani bank és bank között!

Hirdetés
Hirdetés