Mit vásárolhat vállalkozásod Növekedési Hitelből?

Mit vásárolhat vállalkozásod Növekedési Hitelből?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-18 Frissítve: 2019-11-19
 

A fix 2,5%-os kamatozás mellett elérhető Növekedési Hitel egyik legnagyobb fókusza az ingatlanberuházások mellett a gépek, eszközök, berendezések, ezen belül is a gépjárművek finanszírozása. Nem árt azonban tisztában lennünk azzal, hogy a támogatott hitel pontosan milyen beruházásokra, eszközbeszerzésekre vehető igénybe. Összeszedtünk néhány eszközbeszerzéshez kapcsolódó példát, amikor nem teljesen egyértelmű a finanszírozhatóság.

Ahogy az ingatlanoknál, úgy itt is fontos szempont, hogy a beruházás közvetlenül cégünk üzleti tevékenységét szolgálja. Ha ez a kitétel teljesül, akkor bármely eszköz, berendezés, vagy gép – legyen akár irodabútor vagy IT eszköz, esetleg működésünket támogató szoftver -, munkagép, gyártósor, valamint a hozzájuk kapcsolódó beüzemelési szolgáltatás esetében a Növekedési Hitel elérhető, mégpedig beruházási hitelként és lízing formájában egyaránt.

Na, de nézzünk néhány nem annyira egyértelmű példát is:

Hirdetés

Hirdetés

Bérbeadási célú eszközvásárlás

Passzív jövedelemtermelő eszközbeszerzést (ami leginkább a bérbe adott ingatlanokra jellemző) a Program nem támogat. Azonban, ha a vállalkozás fő tevékenysége az eszközbérbeadás, legyen szó daru kölcsönzésről, de akár tisztítógépek, kerékpárok magasabb kategóriás irodai berendezések üzletszerű kölcsönzéséről, melyet a vállalkozás üzletszerűen végez, a hitel rendelkezésünkre állhat.

Vigyáznunk kell azonban, hogy ha saját használatra vásároltunk gépet, és azt akár csak átmenetileg, a kapacitás maximális kihasználása céljából bérbe adjuk (pl.: gyönyörű új kombájnunkat a szomszédos terület megművelőjének), azzal megszegjük a Program szabályait. Ez pedig azzal is járhat, hogy a szuper kedvező, fix 2,5%-os hitelünket a bank kénytelen felmondani, jobb esetben piaci kamatozásúvá átkonvertálni, ami ha szintén fix kamatozásban gondolkodunk, bizony 4% körüli kamatot jelent.

Haszongépjármű beszerzés

Itt a kikötések igen érdekesen alakulnak. Ha fő tevékenységünk fuvarozás, akkor sajnos nem tudjuk igénybe venni az NHP-t haszongépjármű vásárláshoz. Más a helyzet azokkal a vállalkozásokkal, ahol egy haszongépjármű a vállalkozás tevékenységét szolgálja: például egy asztalos vállalkozásban mindig jól jön egy fuvarozó jármű, amivel a kész konyhabútort ki tudják szállítani a megrendelőnek. Egy úszóiskolának is szükséges lehet kisbuszra, mellyel a nebulókat tudja fuvarozni az oviból vagy iskolából az uszodába és vissza.

Személygépjármű beszerzés

Na igen, de szép is lenne, ha a vállalkozás céges autóit fix 2,5%-os kamatozás mellett tudnánk megvásárolni vagy épp lízingelni. Mondanunk (írnunk) sem kell, hogy ez nem fog menni. Kiskapuk persze léteznek a céges autót rugalmasan értelmezni tudó vállalkozások számára, a fő szabály azonban az, hogy kizárólag fő tevékenység szerint személyszállítással foglalkozó vállalkozások, azaz a taxitársaságok vásárolhatnak személyautót Növekedési Hitelből.

Ja, és vigyázat! Az nem jó, ha a személyszállítást most gyorsan felvesszük fő tevékenységnek: szabály, hogy 2018. június 30-a óta kell, hogy fő tevékenységünk a személyszállítás legyen. Nem árt tisztában lenni azzal is, hogy ha a gépjárműveket amortizáció miatt például értékesíteni szeretné a társaság, akkor a hitel visszafizetése azonnal esedékessé válik.

Ha szeretnél további részleteket is megtudni a finanszírozható eszközök köréről, illetve szeretnéd leellenőrizni, hogy vállalkozásod alkalmas-e a Növekedési Hitel felvételére, használd bátran kalkulátorunkat:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

 

Hirdetés
Hirdetés