Növekedési Hitel: Nem csak a legolcsóbb vállalkozói hitel, de rugalmas is!

Növekedési Hitel: Nem csak a legolcsóbb vállalkozói hitel, de rugalmas is!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-13
 

Nem értjük, mi az oka annak, hogy a piacon jelenleg elérhető legjobb céges hitelt még miért nem kapkodták el a vállalkozók! A 2019 január elejétől ismét fix 2,5%-os kamatozás mellett igénybe vehető Növekedési Hitel (NHP fix) 1000 milliárd forintos keretének csupán az ötödét szerződték le eddig a szemfülesebb vállalkozások.

A Program pedig a korábbi szakaszai során igen rugalmasra csiszolódott. Mutatjuk, hogyan vehető igénybe a hitel a gyakorlatban.

Miért számít olyan kedvezőnek a Növekedési Hitel?

A fixált kamat biztonságot ad, kiszámíthatóságot nyújt  vállalkozásunk számára. Hitelünk teljes futamidejére tudjuk, hogy milyen kamatköltséggel kell számolnunk a visszafizetéskor. Nem kell félnünk a váratlan meglepetésektől, pénzpiaci fordulatoktól a BUBOR vagy épp az EURIBOR elszállásától.

A kamatfixálás normál piaci körülmények között nem olcsó mulatság, a biztonságnak ára van. A Növekedési Hitelprogram keretében biztosított 2,5% zavarba ejtően alacsonyan fixált a kamatnak számít.

2,5% a változó kamatozású beruházási hiteleknél is kedvező mértéknek számít a jelenlegi piaci környezetben. Arról nem is beszélve, hogy ha piaci alapon szeretnénk egy 10 éves futamidejű beruházási hitel kamatot fixálni, 4%-nál alacsonyabb fix kamattal biztosan nem találkoznánk .

… és a bónusz , hogy semmilyen más költséget nem számíthatnak fel a bankok a hitelhez. Nincs tehát szerződéskötési díj, folyósítási díj, és egyéb más díjak sem, amiknek csak a banki fantázia szab határt. Sőt, ha netán úgy döntenénk menet közben, hogy a hitelt idő előtt visszafizetjük, az előtörlesztés is ingyenes.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételekkel vehető igénybe az NHP fix a gyakorlatban?

1. Kizárólag új beruházási hitelként, illetve eszköz lízingként igényelhető, tehát meglévő hitelünk kiváltására sajnos nem használható. Ez alól egy kivétel van: Ha az év eleje óta már felvettünk NHP fix hitelt, de most szeretnénk azt más bankhoz átvinni. Tehát a meglévő NHP fix hitelünket lecserélhetjük egy másikra.

Ez a lehetőség akkor érdekes, ha a másik bank más biztosítéki struktúra mellett, akár alacsonyabb fedezettségi szint elvárással is hajlandó bevállalni hitelünket. Erre abban az esetben van lehetőségünk, ha a kiváltandó NHP fix hitelünk nem haladja meg a 300 millió forintot (a még vissza nem fizetett tőkenagyság). A Program egyedüli kikötése, hogy a fedezettség azért nem mehet 60% alá.

Gyorsan hozzá szeretnénk tenni, hogy a bankoknak egyedi döntési hatáskörükbe tartozik az, hogy milyen fedezettségi szintet várnak el az egyes hitelügyletek mögé, a 60%-os fedezettségi szint csak egy minimum elvárás az állam részéről.

2. Az igényelhető hitelösszeg min. 3 millió és max. 1 milliárd forint között mozog. A ténylegesen megkapható hitelnagyság függ a beruházás volumenétől – az elvárt minimális önerő min. 20-30% között mozog -, illetve cégünk pénzügyi teljesítményétől.

A Bankmonitor kalkulátorával itt megnézheted, hogy a céged pénzügyi számai alapján mekkora hitelösszeg felvételére alkalmas:

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

3. A hitel futamideje akár 10 éves is lehet (a legrövidebb megengedett futamidő 3 év). Dönthetnek a bankok egyébként úgyis, hogy a 10 évnél hosszabb futamidőt biztosítanak, ebben az esetben azonban a 10 éven felüli időszakra már saját forrásból kell a hitelt biztosítani, ami más (nagy valószínűséggel magasabb) kamatszintet fog jelenteni.

Hosszabb kivitelezési szakaszú beruházásoknál – például egy gyártó üzem megépítésénél, – gyakran merül fel annak az igénye, hogy a törlesztést ne közvetlenül a hitel lehívása után kelljen megkezdeni, hiszen akkor a gyár még nem tud termelni (próbaüzem, felfutási idő, stb. okán). A Program 2 évet biztosít erre, azaz a szerződéskötés napjától számított 2 éven belül kell a tőketörlesztést megkezdenünk.

4. További lehetőség, hogy a hitel visszafizetését úgy is megengedi a Program, hogy annak nagyobb része a futamidő végére tolódjon, tehát a tőketörlesztésnek nem kell feltétlenül időarányosnak lennie. Ez szinten azokban az esetekben jelenthet jó megoldást, nagy segítséget, amikor a tényleges haszontermelése a projektnek kiszámíthatóan csak pár év eltolódással érik be.

Itt is megjegyeznénk, hogy a 2 év türelmi idő, illetve a visszafizetés egyedi ütemezése egy elvi lehetőség. A bank egyedi döntése, hogy ebből mennyit ad meg a hitelhez. A döntést az befolyásolja, hogy a megfinanszírozott projekt, mikor kezd ténylegesen termelésbe. Egy bank sem várja azt el, hogy a felvett hitel törlesztését magából a hitelből kezdjük meg.

5. A hitel lehívását szakaszosan is igénybe vehetjük, ahogy a költségink felmerülnek. Hitelezési alapszabály, hogy csak miután az önerőt elköltöttük kezdhetjük meg a hitel lehívását. A szerződéskötéstől 1 éven belül bármikor megkezdhetjük a lehívást, így nem kell azon izgulni, hogy a hitelszerződést már csak az elköltött önerő után írjuk alá.

Akkor sem kerülünk bajba, ha már túlszaladtunk az önerő elköltésén. A Program lehetővé teszi az utófinanszírozást is, ha az adott számla kifizetése a folyósítást megelőző 60 napon belül történt.

Vigyázzunk azonban, hogy a saját magunk által kivitelezett beruházási tervekkel! Saját rezsis, azaz számlával nem igazolható beruházás a program kereteiben nem finanszírozható!

6. Egy hosszabb futamidejű hitel futamideje alatt egy cég életében is sokminden történhet. Mi a helyzet a hitellel akkor, ha a visszafizetés közben cégünk szétválik? Egy dologra kell figyelnünk ilyenkor feltétlenül: a jogutód és egyben kötelezettség viselő cégben maradjon a megfinanszírozott eszköz. Ez esetben a hitel minden probléma nélkül fenntartható, nem kényszerülünk idő előtti visszafizetésre.

A Növekedési Hitelprogram kedvező kamatozása mellett tehát nagy rugalmasságot is biztosít, csak élni kell tudni a lehetőséggel. A jó hír, hogy a korábbi periódusokkal ellentétben, az igénybevétel lehetőségének nincs végső határidő szabva, amíg van rendelkezésre álló keret, szabad a vásár.

Tedd meg az első lépést, Növekedési Hitelkalkulátorunkban nézd meg, hogy a te céged jogosult-e annak felvételére és kérd szakértő kollegáink segítségét, hogy a lehető legjobb feltételekkel juthass hozzá:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

 

Hirdetés
Hirdetés