Okos tanévkezdés – így spórolj meg több tízezret gyerekenként!

Okos tanévkezdés – így spórolj meg több tízezret gyerekenként!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-23 Frissítve: 2024-08-24
 

Mindamellett, hogy a szülők általában sokkal jobban várják a tanévkezdést, mint a fiatalok, az iskolakezdés időszaka nem csupán szervezési és mentális kihívást jelent a szülők számára, hanem komoly pénzügyi terhekkel is jár. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes gondolni, és bemutatunk olyan lehetőségeket is, amelyek nem kis segítséget nyújthatnak a tanév elején felmerülő költségek mérséklésében. 

Milyen kiadások jelentkeznek iskolakezdéskor?

A tanév során, de leginkább az iskolakezdés előtt a szülőknek tetemes összeget kell elkölteniük a szükséges dolgokra, mint például tanszerek, ruházat, sportfelszerelések, illetve szabadidős tevékenységekhez szükséges eszközök. Emellett különböző tanfolyamok, különórák, valamint a nagyobb gyerekek esetén akár kollégiumi díjak, tandíj és informatikai eszközök is felmerülhetnek kiadásként.

Az indulás egy olyan család számára is több kiadással jár, ahol a gyermek most kezdi az iskolát, különösen akkor, ha a gyerekszobába új bútorokra is szükség van, esetleg egy kalap alatt a kisgyerek szobából nagy iskoláshoz méltó szobát szeretnénk kialakítani és némi felújításra is szükség van.

Az oktatási intézményektől már a legtöbben megkaphatták a szükséges eszközök listáját, de az alábbiakban is összegyűjtjük, hogy milyen dolgokra érdemes gondolni és készülni ebben az időszakban:

Alapvető tanszerek és iskolai kellékek

  • Iskolatáska
  • Tolltartó, ceruzák, tollak, filctollak, zsírkréta
  • Jegyzetfüzetek, füzetek, mappák
  • Iskolai szett (vonalzók, radír, hegyező, körző stb.)
  • Tornazsák és sportfelszerelés
  • Uzsonnás doboz, kulacs

Ruházat

  • Új ruházat és cipők a mindennapokra, illetve szabadtéri tevékenységhez
  • Tornacipő és sportöltözet
  • Esőkabát és melegebb öltözet

Gyerekszoba átalakítása, felújítása

Ha a gyermek szobáját fel kell újítani vagy új bútorokat kell vásárolni, az iskolakezdés előtt érdemes ezt megtenni, hogy a tanulási környezet ideális legyen. Az alábbiakra lehet szükség:

  • Íróasztal: Egy kényelmes, ergonomikus asztal, amely alkalmas a tanuláshoz.
  • Szék: Ergonomikus szék, amely támogatja a helyes testtartást tanulás közben.
  • Polcok és tárolók: A könyvek, füzetek és egyéb tanszerek tárolására.
  • Ágy: Ha szükséges, egy kényelmes ágy a pihenéshez.
  • Világítás: Asztali lámpa a megfelelő világításhoz tanulás közben.
  • Dekoráció: Egyéni ízlés szerinti díszek, amelyek barátságossá és inspirálóvá teszik a tanulószobát.

Egyéb költségek

Különórák díja: Ha a szülők úgy döntenek, hogy a gyermek részt vesz különórákon, ezek is költségek lehetnek (zene, sport, nyelv).

Sporteszközök: Az iskolán kívüli sporttevékenységekhez szükséges felszerelések (bicikli, korcsolya stb.).

Számítástechnikai eszközök: Ha szükség van rá, számítógép, laptop vagy tablet beszerzése a tanuláshoz.

A nagyobb gyermekeknél, fiataloknál pedig már jóval fajsúlyosabb kiadásokkal is szembesülhetünk, úgymint kollégiumi- vagy albérleti díj, tandíj, megélhetési- és utazási költségek.

Vissza az iskolába - tanévkezdési kiadások csökkentése.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan mérsékelhetők a tanévkezdő kiadások?

A fenti lista igény szerint akár jóval bővebb is lehetne, de már így is tetemes az az összeg, amit a tanévkezdésre kell fordítanunk. Főleg, ha több gyermeket is elindítunk szeptemberben, vagy gyermekünk most kezdi az első osztályt, esetleg egyetemi, főiskolai éveit. Jó hír, hogy azoknak a családoknak, akik szeretnék olcsóbban megúszni az iskolakezdést, számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy költséghatékonyan szerezzék be a szükséges dolgokat.

Használt tárgyak vásárlása

Használt iskolai felszerelések, bútorok és ruhák vásárlása nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a kiadásokat. Ma már számos online és offline platform kínál jó minőségű használt termékeket. A szóban forgó online piacterek: a Facebook Marketplace, ahol mások eladnak használt bútorokat, iskolai felszerelést, gyerekszobai kiegészítőket, és ezeken gyakran alkudni is lehet. Jófogás.hu: Az egyik legnagyobb magyar használtcikk-piactér, ahol rengeteg kategóriában, köztük gyermekbútorok, tanszerek, ruházat, stb. találhatók hirdetések. Vatera.hu: Aukciós oldal, ahol akár licitálás útján is beszerezhetsz termékeket kedvező áron. Ide sorolható még a Meska.hu is, ahol minőségi és egyedi kézműves termékeket lehet vásárolni közvetlenül a készítőktől kedvező áron.

Használt boltok, bolhapiacok

Számos helyen találhatók olyan turkálók, ahol gyerekruhák és cipők is beszerezhetők nagyon kedvező áron. A helyi piacok, bolhapiacok is jó lehetőségek lehetnek, ahol bútorok, dekorációk és használt iskolai felszerelések is beszerezhetők, ezen kívül az adományboltokat is érdemes lehet meglátogatni. Ezek olyan üzletek, ahol jó állapotú, használt cikkeket lehet vásárolni, és az árak általában rendkívül kedvezőek.

Kedvezményes vásárlás, leárazások

Az iskolakezdés előtt sok üzletben tartanak akciókat, így érdemes figyelni a leárazásokat:

Nagyobb áruházak: Áruházláncok, mint például a Tesco, Auchan, vagy Lidl, gyakran kínálnak iskolakezdési akciókat, ahol tanszereket, ruházatot és akár bútorokat is olcsóbban lehet beszerezni, bár a bútorokat tekintve az IKEA is kiváló low-budget lehetőség lehet.

Webshopok, kuponok, kedvezmények: Számos webshop tart szezonális akciókat, különösen nyár végén és ősz elején, ahol nagy kedvezményekkel lehet bevásárolni.

Barkácsolás, DIY (Csináld magad!)

Ha van kedvünk és időnk, a saját kézzel készített tárgyak nemcsak olcsóbbak lehetnek, de egyedi és kreatív megoldásokat is kínálnak. Készíthetsz, vagy akár közösen is készíthettek a gyermekkel DIY gyerekszobai dekorációkat, esetleg festéssel, tapétázással, vagy újrafelhasznált anyagokból készült díszekkel is feldobhatjátok a helyiséget. Mindemellett a bútorok újrahasznosítására is érdemes gondolni, a használt vagy régi bútorokat egy kis festéssel, lakkozással könnyen fel lehet újítani, így olcsóbban megúszhatjátok a berendezést.

Iskolai tanszerek cseréje, közösségi beszerzés

Több szülő összefogásával olcsóbban lehet beszerezni bizonyos iskolai termékeket, például, ha többen összeálltok, nagyobb tételben olcsóbban tudjátok megvásárolni a szükséges dolgokat. Esetleg a megunt vagy már nem használt ruhákat, iskolai kellékeket elcserélhetitek egymás között.

Alternatív megoldások

Ha nagyobb kiadásra van szükség, például bútorvásárlásra az alábbi alternatívákat is érdemes megfontolni:

Tartós bérlet vagy részletfizetés: Több bútoráruház is kínál részletfizetési lehetőséget, így nem kell azonnal kifizetni a teljes összeget.

Közösségi finanszírozás vagy családi segítség: Ha szűkös a családi kassza, érdemes közvetlenül a családtagokhoz, barátokhoz fordulni egy esetleges kölcsönért vagy kisebb támogatásért. Ekkor akár arra is fény derülhet, hogy családi körben is rendelkezésre áll olyan holmi, amit szívesen továbbadnak, mert már nincs rá szükségük, vagy vásároltak újat.

Ezek a megoldások jelentős mértékben csökkenthetik az iskolakezdés költségeit, és a szülők számára megnyugtató alternatívákat kínálnak anélkül, hogy a család komoly anyagi terheket vállalna. De van egy további alternatív megoldás, ami további több tízezer forintos segítség lehet:

Akár évi 40 ezer forintot is igényelhetnek a családok gyermekenként az iskolai kiadásokra

Sokan nem tudnak róla, de egy egészségpénztári számla is remek lehetőség a szülőknek. Ez a megtakarítás ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy meghatározott célokra, például az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokra használják fel a számlán lévő összeget. Ezen felül évi 20%-os, de legfeljebb 150 ezer forintos SZJA-visszatérítés is igényelhető a befizetett összegekre a következő évi adóbevallás során.

Ha például valaki évente 100 ezer forintot helyez el az egészségpénztári számláján, akkor jogosult lesz 20 ezer forint állami támogatásra. Az összeg felhasználható nemcsak az iskolai költségek fedezésére, hanem különböző egészségügyi és lakáshitel-törlesztési célokra is.

Fontos
Az évi 150 ezer forintos adóvisszatérítési limit az egészség- és önkéntes nyugdíjpénztárakra együttesen vonatkozik. Tehát ha valaki például 40 ezer forint állami támogatásra jogosult a nyugdíjpénztári befizetései révén, akkor az adott évben már csak 110 ezer forint visszaigényelhető összege marad az egészségpénztári befizetései után. A támogatás felhasználásáról egyben kell döntenie, azaz vagy a nyugdíjpénztári, vagy az egészségpénztári számlájára kérheti a teljes összeget, de megosztásra nincs lehetőség.

Milyen iskolai költségek számolhatók el?

A vonatkozó jogszabály szerint a tanévkezdési támogatásra azok jogosultak, akik gyermekük után családi pótlékot kapnak, és a gyermek közoktatásban vagy szakképzésben vesz részt. Az elszámolható kiadások közé tartozik a tankönyv, a taneszközök, a ruházat, valamint a 25 év alatti felsőoktatásban részt vevő hallgatók esetében a tandíj, kollégiumi díj és albérleti költség is. Az elszámolás feltétele, hogy a költségekről a pénztár nevére kiállított számla legyen, amely egyre több helyen egészségpénztári kártyával is kiegyenlíthető.

Fontos, hogy az iskolai kiadások éves kerete gyermekenként nem haladhatja meg a minimálbér összegét, amely 2022-ben 200 ezer forint volt. Ha valaki 200 ezer forintot fizet be, a következő évben 40 ezer forint támogatásra lesz jogosult az SZJA-jóváírás formájában.

Remek hír ugyanakkor, hogy az egészségpénztár egyike azon megtakarítási formáknak, ahol egyáltalán nem kell adózni a nyereségből!

Milyen feltételek teljesítése szükséges az egészségpénztári kifizetésekhez?

Figyelni kell arra, hogy az iskolai kiadások csak akkor számolhatók el, ha a számlát legfeljebb 15 nappal a tanév kezdete előtt, vagy legfeljebb 15 nappal a tanév vége után állították ki. A számla benyújtására 120 nap áll rendelkezésre, és csak olyan összegek fizethetők ki, amelyek legalább 180 napja érkeztek be a számlára. Ez azt jelenti, hogy ha valaki most nyit számlát, és az első befizetése 2024. szeptember elején történik, akkor legkorábban 2025 márciusában veheti fel a pénzt.

Az egészségpénztári és önsegélyező pénztári megtakarítások tehát lehetőséget nyújtanak arra, hogy célzott kiadásokra költsünk, miközben 20%-os állami támogatást igényeljünk.

Pénzügyi megoldások

Kivételes lehetőség, ha gyermekvállalás előtt áll a család

Ha az egyik gyermek épp kezdi az iskolát, míg a másik már a pocakban van, esetleg csak tervezi a család az érkezését, akkor a kivételesen kedvező, kamatmentes Babaváró hitel lehet a legjobb megoldás a gyermekvállalással és iskolakezdéssel kapcsolatos költségekre. A Babaváró támogatással akár 11 millió forint igényelhető, ami szabadon felhasználható, tehát akár a nagyobb kiadások is fedezhetők belőle. Ismerd meg a Babaváró lehetőségét kapcsolódó oldalunkon!

Ötlet
Az egészségpénztárral 150 ezer forint állami támogatásban részesülhetnek a gyermekáldás előtt álló családok!

Személyi hitel az iskolakezdési kiadásokra

Ha a családnak nincs elegendő megtakarítása a nagyobb kiadásokra, például a gyerekszoba felújítására, új bútorok vásárlására, esetleg a fiatal felnőtt életkezdési kiadásaira, érdemes megfontolni a személyi hitel lehetőségét. Ez egy gyorsan és egyszerűen igényelhető hitelforma, amely segíthet a szükséges kiadások fedezésében. A személyi hitel előnyei közé tartozik, hogy szabad felhasználású, így a hitel bármire felhasználható, beleértve a bútorokat, felújítást vagy egyéb szükséges kiadásokat. Gyors ügyintézés jellemzi, így a hitelbírálat gyorsan megtörténhet, és a pénz hamar rendelkezésre állhat. A kamatok ráadásul fixek, így a törlesztőrészletek előre kalkulálhatók és kiszámíthatók.

Fontos, hogy a család mérlegelje anyagi lehetőségeit és gondosan válassza ki a hitel összegét és futamidejét, hogy az ne okozzon túlzott pénzügyi terhet hosszú távon.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
A megadott paraméterek mellett sajnos nem elérhető személyi hitel ajánlat
0
Hirdetés
Hirdetés