Otthonteremtés, lakáscélok megvalósítása előtt állsz? Ezekről tudnod kell!

Otthonteremtés, lakáscélok megvalósítása előtt állsz? Ezekről tudnod kell!
Hirdetés
Hirdetés

2023-07-09
 

A lakástámogatások és kedvezményes hitelek módosítása érdemben felforgatta a lakáspiacot. Ugyanakkor más adatok és hírek is napvilágot láttak a héten, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, ha otthonteremtés vagy más ingatlancélok lebegnek szemünk előtt. Összefoglaljuk a lefontosabb történéseket.

Változnak az otthonteremtési támogatások: derítsd ki pár kattintással, most, vagy jövőre jársz-e jobban!

A támogatások és kedvezményes hitelek átalakítása élethelyzettől függően jó és rossz híreket is hozhatott a családalapítás, otthonteremtés, illetve különböző lakáscélok előtt állóknak. Például, akik városi ingatlant szeretnének vásárolni, jövőre már nem áll rendelkezésükre a CSOK, valamint a Babaváró hitelt illetően is jelentős szigorítást jelentettek be, amelynek következtében a kiszemelt ingatlan megvásárlása összességében akár több tíz millió forinttal is többe kerülhet majd. Számold ki, hogy családoddal 2023-ban, vagy 2024-ben járnátok-e jobban anyagilag!

Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Mekkora lakásárcsökkenés ellensúlyozhatja a jövőre eltűnő lakástámogatásokat?

A kormány bejelentése alapján a lakástámogatási rendszer fenekestül felfordul 2024-től. Számos nagyobb településen ingatlanvásárlást, építkezést tervező család rosszabb helyzetbe kerülhet a jövő évben, feltéve, hogy a lakásárak nem csökkennek érdemben. Megnéztük, mekkora áresés tudná kompenzálni a kieső támogatások pénzügyi hatását.

A lassuló inflációtól még mindig messze elmaradnak a hitelkamatok

A legfrissebb adatok alapján az éves átárazódás valamelyest lassult, de még mindig erőteljes a drágulás mértéke, pláne, hogy a havi árváltozás megint emelkedést mutat. Ugyanakkor vannak jó hírek is, például, hogy az élelmiszerárak mérséklődtek májushoz képest. Ehhez képest lakáshitelt találhatunk már 7,9 százalékos kamat mellett is, míg a legolcsóbb személyi kölcsön kamata 12,04 százalék. Vagyis a lakossági hitelek költsége még mindig messze elmarad az inflációtól. Érdemes-e egyáltalán ezt az összevetést megejteni? Érdemes-e ilyen körülmények között hitelt igényelni? Ha igen, hogyan? Ezeknek jártunk utána legfrissebb elemzői cikkünkben.

Mennyi a havi törlesztője 20-80 millió forint lakáshitelnek 2023 júliusában?

Júliusban is jelentős az árkülönbség az egyes bankok lakáshitelei között, a legkedvezőbb és legdrágább 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú kölcsönök havi törlesztője között például 30 ezer forint a különbség, ami teljes visszafizetésben 7 millió forint feletti differenciát jelent. Jó hír ugyanakkor, hogy idén először találni 8 százalék alatt lakáshitelt. Mutatjuk, mekkora költséggel igényelhetsz most lakáshitelt 20-80 millió forintra.

Versenyeznek a bankok: akár 200 ezer forintot is kaphatnak a Babavárót igénylő fiatalok! 

Talán a szokásosnál is nagyobb a hajrá a Babaváró támogatási programért, a Bankmonitor elemzése szerint az igénylések kétharmadát szoríthatják ki a 2024-től érvényes feltételek. Ha még idén igényelnétek a népszerű kamatmentes hitelt, érdemes megnéznetek, milyen feltételekkel kaphattok akár több százezer forint vissza nem térítendő bónuszt a hitelösszegen felül. Összegyűjtöttük, hol mekkora kedvezményt vehettek igénybe, és mit kell hozzá teljesíteni.

Hirdetés
Hirdetés