Változnak az otthonteremtési támogatások: derítsd ki pár kattintással, most, vagy jövőre jársz-e jobban!

Változnak az otthonteremtési támogatások: derítsd ki pár kattintással, most, vagy jövőre jársz-e jobban!
Hirdetés
Hirdetés

2023-07-06 Frissítve: 2023-07-27
 

Jelentős változásokat jelentett be a kormány június 22-én a különböző lakásvásárlási támogatások és kedvezményes hitelek kapcsán. Lesz aki jobban, lesz aki rosszabbul jár, ha 2024-re halasztja a lakásvásárlást. A Bankmonitor szakértői csapatának hála most már pár kattintással kiderítheted, Te melyik kategóriába tartozol.

Gulyás Gergely bejelentése alapján 2024-től érdemben módosul a CSOK, a Falusi CSOK, a kedvezményes lakáshitel (CSOK hitel) és a támogatáshoz kapcsolódó egyéb kedvezmények, az áfa-visszatérítés és az illetékmentesség lehetősége, valamint a Babaváró Program is.

Fontos
2023. július 11-én megjelent a kapcsolódó kormányrendelet is. A korábbi bejelentéshez képest is van bőven meglepetés, ezek alapján frissítettük cikkünket.

Hirdetés

Hirdetés

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor indítod az igénylést!

A változás élethelyzettől függően jó és rossz híreket is hozhatott a családalapítás, otthonteremtés, illetve különböző lakáscélok előtt álló családoknak. Például azoknak, akik városi ingatlant szeretnének vásárolni jövőre már nem áll rendelkezésre a CSOK, valamint a Babaváró hitelt illetően is jelentős szigorítást jelentettek be, amelynek következtében a kiszemelt ingatlan megvásárlása összességében akár több tíz millió forinttal is többe kerülhet majd.

A 2024. január elsején életbe lépő változásokról a kormányrendelet szerint kapcsolódó cikkünkben foglalkoztunk részletesen, ezúttal egy összegző táblázatban segítünk átlátni a változásokat. A Babaváró hitel legfrissebb, 2024-től érvényes részletszabályairól pedig itt olvashatsz bővebben.

Lakástámogatások változása az 5 ezer főnél nagyobb településeken lakáscélonként.

Támogatások változása az 5 ezer főnél kisebb településeken lakáscélonként.

Hogyan ellenőrizheted, hogy most, vagy jövőre jársz jobban a lakástervek megvalósításával?

A Bankmonitor Változó Lakásvásárlási Támogatások Kalkulátorának segítségével életszerű példákkal is szemléltetjük, hogy mekkora anyagi előny, vagy éppen hátrány érhet, ha nem vagy tisztában azzal, hogy mit eredményezhetnek számodra a változások.

A városban élők helyzete jelentősen romlik

Számukra 2024-től a nem használható ki a családi otthonteremtési kedvezmény, valamint a támogatáshoz kapcsolódó egyéb kedvezmények sem. Így nem jogosultak az akár 15 milliós CSOK hitelre, az áfa-visszatérítési támogatásra, illetve lakásvásárlási illetékmentességre sem. Mindezek mellett, ha a házaspár az új évben már Babaváró hitelre sem lesz jogosult, akkor az alábbi példában szereplő esetben több mint 30 millió forinttal kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, ha 2024-re halasztják terveiket. Ha a Babavárót jövőre lesz lehetőségük igénybe venni, akkor is több mint 20 millió forinttal lesznek rosszabb helyzetben, ha nem lépnek még 2023-ban.

Az 5 ezer főnél kevesebb lélekszámú településeken a következő évtől magasabb Falusi CSOK támogatásra lehetnek jogosultak a családok. A példában szereplő család esetében minden jövőre is elérhető támogatással számolva közel 4 millió forinttal érheti meg jobban az, ha kivárnak az új építésű lakás vagy ház megvásárlásával, vagy az építkezéssel.

Egy új és egy használt ingatlan megvásárlásának költsége a támogatásokkal és kedvezményekkel.

A Bankmonitor innovatív kalkulátorával pár kattintással kiderítheted, hogy idén, vagy 2024-ben járnál jobban, ha lakásterveid megvalósításához támogatást is igénybe vennél. A legfontosabb adatok megadása után pontos összeggel segítjük döntésed, a kalkuláció eredményét pedig kérésedre e-mailben is elküldjük számodra. Fontos ugyanakkor, hogy számos speciális élethelyzet merülhet fel, melyre az összehasonlítás nem nyújthat teljes körű tájékoztatást.

A Bankmonitor független szakértői ebben sem hagynak magadra, személyre szabottan tájékoztatnak a lehetőségekről és segítenek, hogy az igénylési eljárás is gördülékenyen és sikeresen záruljon.

Kalkulálj
Derítsd ki, hogy most, vagy jövőre jársz jobban az elérhető lakástámogatásokkal!

Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Mit érdemes megfontolni a döntés előtt?

Ha jogosult lehetsz a jelenleg elérhető támogatásokra, de az új szabályok szerint jövőre már nem használhatod ki azokat, például ha olyan településen vásárolnál lakást vagy házat, ahol 2024-ben már nem lesz elérhető a CSOK, akkor mindenképpen érdemes megfontolni, hogy még 2023-ban indítsd el a folyamatot. 

Jobb alkupozícióba kerülhet az, aki mielőbb cselekszik, hiszen számos család otthonteremtési célja kerülhet most veszélybe, ezért várhatóan a kereslet is egyre élénkül majd a következő hetekben, hónapokban. 

Fokozottan igaz ez, ha lakáshitelt is igényelnél, hiszen a támogatások mellett a jelzáloghitelek átfutási ideje is több hetet vehet igénybe. Egy ilyen hosszútávú elköteleződés pedig alapos körültekintést kíván, hiszen nem csak a támogatások lehetősége, de az eltérő banki feltételek és hitelbírálati gyakorlat miatt sem mindegy, hogy melyik pénzintézethez adjuk be az igénylést. Ebben hatalmas segítség egy független pénzügyi szakértő támogatása, aki a családok számára díjmentesen segít kiválasztani a célokhoz és lehetőségekhez igazított lakáscélú megoldásokat, legyen szó hitelről, vagy támogatásról. 

Ötlet
A jó döntéshez elengedhetetlen részletek a videóban!

 

Hirdetés
Hirdetés