Számold ki, mennyi pénzed lesz egy nyugdíj-megtakarítással!

Számold ki, mennyi pénzed lesz egy nyugdíj-megtakarítással!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-08-04
 

Életünk egyik legfontosabb pénzügyi jellegű feladata, hogy megtakarítsunk idős éveinkre. Egy nyugdíj-előtakarékosság segítségével gondoskodhatunk arról, hogy nyugdíjba vonulásunk után se rosszabbodjon az anyagi helyzetünk. Mielőtt kiválasztod a saját megtakarításodat, használd a Bankmonitor kalkulátorait, amelyekkel minden hasznos információt kideríthetsz. Most összegyűjtöttük, hogyan működik a nyugdíjmegtakarítás-kalkulátor: te már kipróbáltad?

A Bankmonitor oldalán számos kalkulátor elérhető, amelyek segítenek neked meghozni a legjobb pénzügyi döntéseket. Akár lakáshitelt készülsz felvenni, akár új bankszámlára van szükséged, akár a családtámogatások érdekelnek, mindenképpen használd a kalkulátorokat, nehogy elkerülje a figyelmedet egy kivételes lehetőség! Némelyik kalkulátor használatához némi előismeret is szükséges az adott témáról, ezért most bemutatjuk, hogyan működik a Bankmonitor nyugdíjmegtakarítás-kalkulátora. Menj végig ezeken a lépéseken, és megtudhatod, mit kell tenned azért, hogy bebiztosítsd a saját időskori anyagi helyzetedet!

Hirdetés

Hirdetés

Miért kell félretenni nyugdíjra?

Magyarország már évtizedek óta demográfiai válsággal küzd: egyre kevesebb gyermek születik, miközben az idősek egyre tovább élnek. Ez a két folyamat együttesen azt eredményezi, hogy a társadalom elöregedik, ez pedig drasztikus mértékben megterheli a nyugdíjkasszát. Az idősek pénzügyi helyzete emiatt egyre bizonytalanabbá válik, így az állami nyugdíjon felül más jövedelemforrást is kell találniuk. A legkézenfekvőbb megoldást egy nyugdíjcélú megtakarítás jelenti: havi rendszerességgel érdemes pénzt félretenni, így 65 éves korunkra összegyűlhet egy komolyabb tőke. Ebből aztán stabil jövedelmet biztosíthatunk magunknak, és nem leszünk kiszolgáltatva az állami nyugdíjrendszernek.

Miért kéri a születési évet a nyugdíjkalkulátor?

A Bankmonitor nyugdíjmegtakarítás-kalkulátora először a születési évünket kérdezi meg. Ez az egyik legfontosabb információ, hiszen ez alapján lehet megállapítani, hogy kinek hány éve van még hátra a nyugdíjkorhatárig. A korhatár jelenleg 65 év, a nyugdíjcélú megtakarítások pedig jellemzően a korhatár betöltéséig futnak. Például 35 éves korban kezdve így 30 év lesz a megtakarításunk várható futamideje. Minél korábban elkezdi valaki a megtakarítást, annál könnyebb helyzetben van, hiszen alacsonyabb havi összegeket is elegendő félretennie ugyanannak a célnak az eléréséhez. Semmiképpen nem szabad sokáig halogatni az előtakarékosság elindítását, különben csak jóval kevesebb pénzünk fog összegyűlni!

Mennyi pénzt tennél félre havonta?

A KH Biztosító 2019-es felmérése szerint a magyar megtakarítók átlagosan havi 10-20 000 forintot tesznek félre a nyugdíjukra. Nézzük meg egy példán keresztül, hogy ez mire lesz elegendő hosszú távon. Ha valaki 35 évesen elkezd félretenni havi 20 000 forintot, ő 65 éves korára kb. 14 millió forintnyi megtakarítással rendelkezhet mai értéken. (Feltéve, hogy évi 3%-os reálhozamot tud elérni, és megtartja a befizetéseinek „reálértékét”, azaz minden évben inflációval növeli a havonta félretett összeget.) Egy mai értéken 14 millió forintos megtakarítás nagy biztonsággal kb. havi 40-50 000 forint nyugdíjkiegészítésre lesz elegendő, tehát az állami nyugdíjon felül még ennyi pénzből tudunk majd gazdálkodni idős korunkban. Minél magasabb összegeket tudunk félretenni havonta, természetesen annál több pénzünk gyűlik majd össze. Az optimális összeg kiszámításához kérd a Bankmonitor szakértőinek segítségét!

Van-e alkalmazotti jövedelmed?

A nyugdíjcélú megtakarítások legfőbb előnye az állami támogatás. A nyugdíjproblémát az állam is felismerte, ezért pénzzel támogatja az öngondoskodókat. Jelenleg minden éves befizetésre 20%-os SZJA-visszatérítés igényelhető, ami összességében több millió forint nyereséget eredményezhet a teljes futamidő során! Fontos, hogy ezt csak azok tudják kihasználni, akiknek van SZJA-köteles jövedelmük – például mindazok, akik bejelentett alkalmazottként dolgoznak valahol. De többek között a katás vállalkozók sajnos kimaradnak ebből, hacsak nem tudnak bevonni a projektbe egy hozzátartozót.

Mennyi vésztartalékkal rendelkezel?

A kalkulátor arra is rákérdez, rendelkezel-e vésztartalékkal, és ha igen, akkor az milyen jellegű váratlan kiadásra lenne elegendő nagyságrendileg. Ez azért fontos, mert minden élethelyzetre egyedi megoldást kell találni: ami az egyik embernek jó választás, az a másiknak kevésbé kedvező. Ez az információ segít abban, hogy a Bankmonitor tanácsadói személyre szabott módon tudjanak felkészülni, és biztosan az élethelyzetnek leginkább megfelelő megtakarítási lehetőséget javasolják. Szükség esetén pedig a Bankmonitor abban is segíthet, hogy hogyan érdemes kezelni a nem nyugdíjcélú megtakarításokat.

Két további kalkulátorunk a nyugdíjmegtakarításokról!

A Bankmonitor nyugdíjmegtakarítás-kalkulátora a fenti adatok alapján kijelez egy hozzávetőleges eredményt arról, hogy várhatóan mennyi pénzünk fog így összegyűlni a futamidő végére. A kapott érték nominálisan értendő, azaz inflációval még nincs korrigálva, ezt mindenképpen tartsuk szem előtt! Az oldalon továbbá 2 másik kalkulátor is elérhető a nyugdíj-előtakarékossággal kapcsolatosan: az egyik a nyugdíjbiztosításokat, a másik az önkéntes nyugdíjpénztárakat hasonlítja össze a legfontosabb tulajdonságaik alapján. Aki már eldöntötte, milyen jellegű nyugdíjmegtakarításra vágyik, ő ezeknek a segítségével azt is kiválaszthatja, számára melyik a legszimpatikusabb a piacon elérhető ajánlatok közül. A különböző szolgáltatások között lehetnek eltérések, de végső soron az a legfontosabb, hogy mindenképpen félretegyünk idős korunkra!

Próbáld ki a Bankmonitor nyugdíjmegtakarítás-kalkulátorát, és derítsd ki, mennyi pénzed gyűlhet össze!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés