Széchenyi Max: gyorsan kell lépni, ha kedvezményes vállalkozói hitelt szeretnél!

Széchenyi Max: gyorsan kell lépni, ha kedvezményes vállalkozói hitelt szeretnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-04 Frissítve: 2022-08-23
 

Alig pár hete van azoknak a cégeknek, amelyek a kedvezményes Széchenyi Max konstrukciók révén szeretnének támogatott hitelhez jutni. Akit érdekel a lehetőség, lépnie kell, azonnal: minden nap halogatással azt kockáztatják a vállalkozások, hogy lemaradnak a kivételes lehetőségről. A teljes hitelköltség ezeknél a hiteleknél a tizedére csökkenthető a piaci hitelekhez képest: ez egy 100 millió forintos 10 éves futamidejű hitelnél 50 millió forint fölötti megtakarítást jelenthet.

Egészen biztosan mindenki emlékszik arra, hogy milyen tülekedés volt a bankoknál május-júniusban, amikor a Széchenyi Kártya Program GO hitelkonstrukció kifutott. Sőt, talán még arra is, hogy tavaly év végén mekkora kapkodás volt a Széchenyi GO előző fordulójának lezárása előtt. Ráadásul nem kevés olyan vállalkozás is van, amelyeknek a határidők miatt beragadt a leadott hitelkérelme.

Most még kevesebb az idő, mint az előző két fordulóban. Gyorsan kell lépni, és kerülni kell a hibalehetőségeket! Ebben segíthet az alábbi összeállítás.

Hirdetés

Hirdetés

Kivételes lehetőség a Széchenyi Max! Mitől az?

Elfogytak a piacról a támogatott forrásszerzési lehetőségek. Mikro- és kisvállalkozásoknak a Széchenyi Max jelenleg az egyetlen széles körben elérhető támogatott hitellehetőség. Nézzük mitől nevezhetjük rendkívülieknek ezeket a hitelkonstrukciókat!

Az új Széchenyi hitelkonstrukciók kamata továbbra is a teljes futamidő alatt fix – ez a jelenlegi piaci helyzetben, figyelve a kamatemelések rendkívül gyors ütemét, elképesztően nagy érték. Az elmúlt időszakban a vállalkozások üzleti környezete olyan tempóban változott, hogy minden stabilan kalkulálható elem biztonságos mankót jelent. A Széchenyi Max ezek egyike lehet.

Kalkulálj
A Széchenyi Max hitelekre vonatkozó részletes feltételeket korábban, az Itt a mentőöv a kisvállalkozásoknak! Indul a Széchenyi Kártya Program Max cikkünkben foglaltuk össze. Tájékozódhatsz továbbá a feltételekről összefoglaló oldalunkon is, ahol azt is kiszámolhatod, hogy mennyi Széchenyi MAX hitelt kaphat a céged.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  A kamat ráadásul továbbra is rendkívül alacsony. Míg a piacon jelenleg a mikro- és kis cégek számára elérhető piaci hitelek kamata 10 százalék fölött kezdődik, a Széchenyi Kártya Maxnál – hitelcéltól függően – 0,5-3,5 százalék a kamat. Ahogy az előbbiekben kiemeltük ez a teljes futamidő alatt fix, akár 10 évre ezzel a rátával lehet tehát kalkulálni.

  A kölcsön tehát a jelenlegi piaci környezetben még akkor is kivételesen olcsó, ha az előbbiekhez hozzátesszük, hogy mindegyik Max konstrukciónál számolni kell további évi 2 százalék kezelési költséggel, ami a korábbi újraindítási Széchenyi hiteleknél nem volt. (Egyéb költségként a garanciadíj merülhet fel – ez eddig is volt -, amelynek mértéke mérsékelt ugyanakkor: 0,06-0,36 százalék.)

  Fontos
  A Széchenyi Max hitelkonstrukciókkal korábbi piaci hitelek is kiválthatóak, azoknak a cégeknek is érdemes megismerkedni a lehetőséggel, akik az elmúlt időben már vettek fel piaci hitelt, de annak feltételei jóval kedvezőtlenebbek ezeknél.

  Mennyi idő áll rendelkezésre?

  Pár hét – és ebben nincs semmi túlzás. Egy folyószámla vagy forgóeszköz hitel (likviditási hitel) elbírálásának ideje ugyanakkor minimum egy hónap. A beruházási hiteleknél jellemzően három hónappal kell számolni. Nagyon szorít tehát az idő!

  Ahhoz, hogy lássuk, miért van ez így, érdemes megismerni a bankok hitelbírálatának folyamatát. Ezt már csak azért is hasznos áttekinteni, mert azt is láthatjuk, hol, mivel tudjuk gyorsítani, egyszerűbbé tenni cégünk számára az ezzel járó adminisztrációt.

  Céges hitelkérelmek – hogyan döntenek a bankok?

  Akár kisebb (pár tízmilliós), akár nagyobb (több százmilliós) összegű hiteligénye van a cégünknek, jól elkülöníthető szakaszokra oszlik a hitelbírálat.

  Az előkészítés során a bankok begyűjtik a kérelem elbírálásához szükséges dokumentumokat. Az, hogy ez a szakasz milyen hosszú nagyban függ attól, hogy mennyire teljes az a dokumentáció, amellyel felkeressük a bankot. Bármilyen hiánypótlás akár heteket vehet el az értékes időnkből.

  Milyen dokumentumokra van biztosan szükség a hitelkérelemhez?

  Egészen biztosan kérik a bankok a megelőző két üzleti év mérleg- és eredménykimutatásait és a folyó üzleti évi főkönyvét. Utóbbit illetően jellemzően követelmény, hogy a hitelkérelem benyújtása előtti ennek tartalmaznia kell a negyedév zárását is.

  Fontos
  A Széchenyi Max hitelkérelem esetén a bankoknak a végső döntéshez szükségük lesz a 2022. második félévi lezárt főkönyvre.  Azoknak, akik pályáznak valamelyik Max hitelkonstrukciókra már most célszerű tehát felvenniük a könyvelőjükkel a kapcsolatot, hogy a kimutatások rendben legyenek. Jó tudni emellett, hogy a Max termékeknél a hitel összegének megállapításakor a 2021-es kimutatásokat (például árbevételt) nézik majd. (Ez változás a Széchenyi GO konstrukciókhoz képest, ahol a 2019-es árbevétel volt a hiteligénynél figyelembe vett adat.)

  Emellett egészen biztosan szükség lesz egyéb dokumentumokra, például NAV igazolásra is. Amennyiben a hitelhez kell továbbá ingatlanfedezet, ennek értékbecslésének is el kell készülnie, ami szintén nem néhány óra alatt megoldható feladat.

  A hitelek odaítéléséről a bankok bíráló bizottságai döntenek. Az, hogy ennek a döntési szakasznak mennyi az időigénye függ a szükséges döntési szintek számától, a hitel bonyolultságától (egyszerűbb likviditási vagy összetettebb beruházási kölcsönökről van-e szó). Itt is sor kerülhet pótlólagos kimutatás bekérésére, ami szintén akár hetekkel is nyújthatja a folyamatot, abban az esetben, ha a kért dokumentummal cégünk nem rendelkezik.

  Ha a hitel odaítéléséről pozitív döntés születik: a szerződést elő kell készíteni, alá kell írni – ez a szerződéskötési időszak. Ennek időigénye pár nap, ám ezzel is kell számolni.

  A leírt szakaszokon egy vállalkozás egyszerű, kisebb hiteligény esetén néhány hét alatt átfut, bonyolultabb ügyletnél akár 3 hónapra is szükség lehet. Egy nem jól előkészített ügyletnél az elbírálás igénye fentebbiek alapján becsülhetetlen.

  Ötlet
  A Bankmonitor szakértői több milliárd forint összegű hitel közvetítésében vettek már rész, ismerik a buktatókat. Kérd szakértőink segítségét akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelt igényelnél.

  Mennyi idő áll rendelkezésre a Széchenyi Max hiteligények benyújtására?

  A július 1-jével meghirdetett terméknél a startpisztoly augusztus 1-jén dördült el. A lehetőség elvileg az év végig áll nyitva. A gyakorlatban azonban szó sincs arról, hogy szűk öt hónappal lehet számolni.

  A Széchenyi Programot irányító Kavosz Zrt. honlapján augusztus 1-jén jelentek meg a részletes feltételek. A bankoknak még egészen biztosan szüksége lesz néhány hétre, amíg átvezetik rendszerükön ezeket a feltételeket. A hitelkérelmek befogadása tehát ezt követően indulhat csak el.

  A program valós zárása pedig biztosan nem december 31.-e lesz. Nem csak az ünnepek miatt, hanem azért is, mert a befogadási határidők meghatározásánál figyelembe veszik majd a szükséges bírálati, garanciavállalási időket is. A realitás tehát az, hogy október végén, november közepén bezárulhatnak ezek az ajtók. Október végéig pedig már csak szűk három hónap van.

  Mit tegyenek azok a cégek, amelyek nem akarnak lemaradni a Széchenyi Max hitelekről?

  A Kavosznak a hét elején kiadott közleményében  szerepel, hogy a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kavosz Zrt. irodáiban várhatóan augusztus első hetének második felétől már indulhat a regisztráció. Fontos azonban tudni, hogy a regisztrációkor meg kell jelölni azt a bankot is, amely a Széchenyi Max hitelt folyósítja majd. Amíg tehát nem ismert, hogy melyik pénzintézet nyitott arra, hogy ezzel a kedvezményes hitellel finanszírozza a céget, nem érdemes regisztrálni, mert ilyen esetben először a korábbi regisztrációt törölni kell, és csak ezt követően lehet újat indítani, ennek időigénye több nap is lehet.

  Fontos
  A Kavosz regisztráció kötelező adminisztrációs lépése a Széchenyi hitel igénylésének. A lényeges kérdések azonban a bankoknál dőlnek el: kaphat-e vállalkozásunk Széchenyi Max hitelt, és ha igen mennyit. A bankok saját üzletpolitikájuk alapján döntenek az adott keretek között arról, hogy mely cégeket hitelezik, így lehet, hogy az egyik banknál elutasítják a kérelmet, de egy másik folyosítaná azt. Ezért előbb a banki partnert célszerű kiválasztani.

  Ennek fényében a Bankmonitor szakértői azt ajánlják a cégeknek, hogy ne a Kavosz regisztrációval kezdjenek. Hanem

  • tegyék rendbe pénzügyi kimutatásaikat, gondolva itt a lezárt üzleti év(ek)ről szóló beszámolót és a főkönyvet.
  • Ellenőrizzék, hogy van-e lejárt köztartozásuk – amennyiben igen, azt rendezzék. (A lejárt köztartozás és a veszteséges működés kizáró feltétel a Széchenyi hiteleknél.)
  • Mérjék fel pontosan, hogy milyen és mekkora forrásra van szükségük a stabil működéshez.
  • Tájékozódjanak továbbá arról, hogy mely bank nyitott arra, hogy a Széchenyi Max hitelkonstrukció valamelyikével finanszírozza a vállalkozást.

  Amennyiben az előkészítés során elakadnál, kérdésed lenne, vagy egyszerűen nem akarod kockáztatni, hogy lemaradsz a Széchenyi Maxról, keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit!

  Hirdetés
  Hirdetés