Tízszer több lakástámogatást kaphatnak jövőre az egygyermekes családok

Tízszer több lakástámogatást kaphatnak jövőre az egygyermekes családok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-02 Frissítve: 2020-11-06
 

Jelenleg az egy gyermeket nevelő, vagy egy gyermeket vállaló családok lakásvásárláskor 600 ezer forint csok támogatásra lehetnek jogosultak. A jövő évtől azonban az új támogatások bevezetésével – áfa visszatérítés, illetékmentesség – egy 60 millió forint összegű új építésű lakás vásárlásakor közel 6 millió forint támogatást kaphatnak az egygyermekes családok.

A jelenleg elérhető család-, lakástámogatások esetében a jóval nagyobb összegre a számíthatnak a nagycsaládosok. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összege 3 gyermek esetén 10 millió forint, amennyiben új építésű lakást vásárol, vagy építkezik a család. A Babaváró hitelnél is a harmadik gyermek születésekor engedik el a teljes fennálló tartozást. Akik nem tudják kihasználni maximálisan ezeket a kedvezményeket, azok sok esetben csak nagyobb összegű lakáshitel felvételével tudnak lakást vásárolni.

A 2021. januárjától elérhető támogatások maximális összegének kihasználásához azonban a legtöbb esetben már egy gyermek is elégséges, vagyis a kisebb családok is komoly támogatást kaphatnak.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen támogatásokat vezetnek be jövőre?

Az új építésű lakások vásárlásakor lecsökkentik az áfa nagyságát 27 százalékról 5 százalékra. Itt az alapterületre vonatkozóan van előírás: lakások esetében 150, míg házaknál 300 négyzetméternél nem lehet nagyobb az ingatlan. Ugyanakkor a gyermekszámra vonatkozóan nincs semmilyen elvárás.

Milyen otthonteremtési kedvezményeket vehetnek igénybe az egygyermekes családok

Ráadásul még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik a családok, amennyiben csok támogatást is igényelnek a vásárláshoz. Fontos, hogy jelen esetben az adót utólag kapják vissza, annak mértékét a vételárral együtt meg kell fizetni. A kedvezmény kihasználásához már legalább egy meglévő, vagy vállalt gyermek szükséges, hiszen elvárás, hogy a család csok támogatást is igényeljen.

2021-től a vagyonátruházási illetéket sem szükséges megfizetni azon családoknak, amelyek csok-kal vásárolnak lakást. Az illeték a legtöbb esetben a vételár 4 százaléka, melyet a vásárlást követően kellene rendeznie a vevőnek. Ezen díjtétel alól mentesül minden új építésű, vagy használt lakást vásároló család, amennyiben igénybe vették a vásárláshoz a csok támogatást.

A gyermeket nevelő szülők meglévő ingatlan felújítására is támogatást kaphatnak. A felújítási költségek felét, de legfeljebb 3 millió forintot visszatérít utólag az állam a benyújtott számlák alapján. A kedvezményt a már gyermeket nevelő szülők vehetik igénybe, csok-ot viszont nem szükséges kérelmezni hozzá.

A jövő évtől már tetőtér-beépítésre is fel lehet venni a csok támogatást. Ezzel egy család a szülői ingatlan tetőterében is kialakíthatja saját – külön bejáratú – otthonát, melyhez a gyermekszámtól függően 600 ezer – 10 millió forint támogatást kaphatna.

Mekkora támogatást kaphatnak jövőre új lakás vásárlására az egygyermekes családok? 

Jelenleg egy új építésű lakás vásárlására az egy gyermeket nevelők, vagy egy gyermeket vállalók 600 ezer forint csok támogatást kaphatnak. 2021-től ez az összeg egy 60 millió forint értékű lakás vásárlásakor közel 6 millió forintra növekedne.

A 600 ezer forint csok támogatás mellett ugyanis elengedik az illetéket. Ez az adott ingatlan esetében 2,4 millió forint lenne – a vételár 4 százaléka -, melyet meg sem kellene fizetnie a vevőknek. Ráadásul az 5 százalékos áfa nagyságát a család utólag visszaigényelheti, ez további 2,85 millió forint támogatást jelentene. Mindehhez elégséges egyetlen gyermeket nevelni, vagy vállalni. (Fontos vállalt gyermek után csok támogatást csak fiatal házaspárok kaphatnak.)

Bárki ellenőrizheti, hogy jogosult-e csok támogatásra – ezáltal a többi kedvezményre is – a Bankmonitor kalkulátorának segítségével.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
A 10 millió forint összegű Babaváró hitelt is felveheti jelenleg – és a jövő évben is –  egy fiatal pár, ezt pedig akár lakáscéljuk megvalósítására is fordíthatják. Ugyanakkor a Babaváró hitelhez az első gyermek születésekor „csak” kamatmentesség kapcsolódik. Ez is komoly segítség lehet, ugyanakkor a felvett összeget ebben a helyzetben vissza kellene fizetni.

Ráadásul a vételár is csökkenhet: az áfa csökkentése miatt – 27 százalékról 5 százalékra – az eladók, kivitelezők akár a vételárat is mérsékelhetik jövőre egyes új építésű lakásaiknál. Azonban jól látható, hogy ezen árcsökkenés nélkül is mekkora segítséget nyújthatnak egy új építésű lakás megvásárlásához az új támogatások akár az egygyermekes családok számára is.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés