Tovább gyorsult az infláció – Nincs idő várni: lépni kell, ha cégednek hitelre van szüksége!

Tovább gyorsult az infláció – Nincs idő várni: lépni kell, ha cégednek hitelre van szüksége!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-12 Frissítve: 2022-06-16
 

Az infláció márciusban már 8,5 százalékra emelkedett, és a következő hónapokban tovább gyorsul majd a fogyasztói árak emelkedése. A pénzromlás ütemével párhuzamosan hónapról-hónapra egyre meredekebben nőnek a vállalkozói hitelkamatok. Azoknak a cégeknek, amelyeknek forrásra van szüksége, a következő hetekben lépniük kell. Most még vannak kedvezményes feltételekkel elérhető hitelek, olyanok, amelyekhez hasonlóakra jó ideig nem lehet majd számítani.

Utoljára 2007 nyarán volt ilyen ütemű a drágulás Magyarországon, akkor 9 százalékig ugrott a mutató. Most úgy tűnik, az akkor tapasztaltnál is jóval zordabb pénzpiaci helyzetre kell felkészülniük a vállalkozásoknak. A meredeken emelkedő trendnek az előrejelzések szerint messze nincs ugyanis még vége: várakozásaink szerint akár kétszámjegyű infláció is jöhet, 12-15 százalékra is nőhet a következő hónapokban a pénzromlás üteme.

Ez azt jelenti, hogy az  alapanyagdrágulás, az energiaköltségek emelkedése, a szállítói láncok szétszakadásából eredő ellátási problémák és a devizaárfolyamok hektikus mozgása mellett a finanszírozási költségek heves emelkedésével is számolniuk kell a cégeknek.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora szerepe van az időtényezőnek?

Hatalmas. Ha csak egy pillantást vetünk a Magyar Nemzeti Bank kamatstatisztikáira, egyértelműen látszik, hogy – ha némi lemaradással is, de – a vállalati hitelek kamatai az elmúlt esztendőben is követték az infláció erősödését. (Az alábbi ábra a legutolsó, április elején közzétett MNB statisztikában jelent meg, amely február végégig tartalmazza az adatokat.)

MNB nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott forinthitelek átlagos kamatlába és az új szerződések értéke

Az egy millió eurónak megfelelő összegnél alacsonyabb új forinthitel-szerződéseknél az átlagkamat februárban már 6,37 százalék volt. Az ennél nagyobb összegű kölcsönöknél is elérte ugyanakkor a 5,76 százalékot. Az ábrán az is látszik, hogy a görbe meredeken tör felfelé. Biztosak lehetünk abban, hogy az infláció gyorsulását a jövőben is követi majd a kamatok emelkedése is.

Mit lehet tenni?

Első lépésként mindenképpen célszerű áttekinteni a Széchenyi Kártya Program GO (SZKP) rendkívül kedvező kamatozású konstrukcióinak feltételeit. A program keretében elérhető kölcsönök 2-10 éves futamidőre fix 0,5-2,5 százalékos kamattal, kezelési költség és kezelési díjtámogatással igényelhetőek. Olyan lehetőség ez, amit a mostani üzleti környezetben semmiképp sem érdemes kihagyni.

Fontos azonban felhívni arra a figyelmet, hogy a Széchenyi GO Program jelenlegi feltételei csak június 30-áig érvényesek. Nem érdemes halogatni a döntést, ahhoz, hogy a cég ne csússzon ki a határidőből célszerű az igénylést még áprilisban elindítani.

A Széchenyi Kártya Program GO konstrukció keretében igényelhető hitelekről minden fontos információt megtalálsz Széchenyi Kártya kalkulátorunknál, amellyel azt is kiszámolhatod, hogy mennyi kedvezményes kölcsönt igényelhetsz. Fontos figyelni arra is, hogy a hitel igényléséhez szükség lesz a 2021-es év pénzügyi zárásra.

Fix kamat vagy hosszabb kamatperiódus

Amennyiben a vállalkozás már kimerítette az SZKP GO keretében felvehető hitelkeretét vagy bármi okból nem felel meg a támasztott feltételeknek, akkor is érdemes áttekintenie meglévő bankszámla, illetve hitelszerződéseit, ha pedig forrásra van szüksége, akkor célszerű minél előbb elindítani a hitelkérelmet.

A bankok is reagáltak az elmúlt hónapokban az üzleti környezet jelentős változására, az új feltételekhez igazították, illetve folyamatosan igazítják vállalati termékportfóliójukat is. A cégeknek most a minél hosszabb periódusra fixált kamat az ideális, ami azon túl, hogy kiszámíthatóvá teszi erre az időszakra a hitelköltségek alakulását, véd az esetlegesen váratlanul nagy emelkedések extra költségétől is.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Jó minősítésű, hosszabb üzleti múlttal rendelkező cégek alkupozíciója továbbra is kedvező a jó feltételek elérésére a bankoknál. Az idő azonban ellenük dolgozik: a költségek folyamatosan nőnek. Nincs idő várni.

A Bankmonitor számos szolgáltatással segítheti céged ennek során. Ha elakadtál szakértőink maximális szakmai felkészültséggel, aktuális piaci ismerettel állnak rendelkezésedre.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés