Tovább nőtt a készpénzállomány júniusban. De mit kezdhetnénk ezzel a pénzzel?

Tovább nőtt a készpénzállomány júniusban. De mit kezdhetnénk ezzel a pénzzel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-26 Frissítve: 2019-07-28
 

Júniusában meghaladta a forgalomban lévő készpénzállomány a 6200 milliárd forintot, ami még a májusi értéknél is magasabb 70 milliárddal. Ez annak fényében meglepő, hogy ebben a hónapban indult a Magyar Állampapír Plusz forgalmazása.

A magyarok készpénz szeretetét nagyon jól mutatja az Magyar Nemzeti Bank júniusi kimutatása, az átlagos készpénzállomány 70 milliárd forinttal nőtt májushoz képest. Ha hosszabb időtávot vizsgálunk az emelkedés még jelentősebb. Az elmúlt két évben közel 1500 milliárd forinttal – körülbelül 30 százalékkal – emelkedett a forgalomban lévő készpénz mennyisége.

A júniusi emelkedés azért volt különösen meglepő, mert ebben a hónapban indult az új lakossági állampapír, amiből több mint 900 milliárd forintot vásároltak a magyarok. A fentiek alapján ezt nagyrészt nem a meglévő készpénzükből tették az emberek, hanem valamilyen más meglévő megtakarításukat adták el emiatt.

A magas készpénzállomány okát pontosan nem ismerjük, és valószínűleg nem is létezik egyetlen megoldása ennek a feladványnak. A különböző élethelyzetben lévő családok más-más okból tarthatják otthon a megtakarításaikat.

Nézzünk azért néhány lehetséges magyarázatot: 

  • A megtakarítás költsége jelentős, a kockázatmentesen elérhető kamat pedig alacsony. Emiatt nem éri meg befektetni a pénzünket.
  • Egy nagyobb kiadásra készülünk, bármikor szükségünk lehet a félretett összegre.
  • Fizetésünkből csak egy kisebb összeget tudnunk havonta megspórolni, azt pedig nem éri meg befektetni.

Nézzük, tudunk-e valamilyen megoldást találni a fenti problémákra?

Hirdetés

Hirdetés

1. Nem éri meg befektetni a pénzünket, mert a költségek elvihetik a kamatokat

Vásárolhatunk például állampapírt. Az új Magyar Állampapír Plusz például már az első fél év végén fizet kamatot, ennek mértéke évi 3,5%. Ráadásul a kamatfizetést követő 5 munkanapon belül 100%-os árfolyamon eladhatjuk a papírunkat, vagyis nem veszíthetünk a pénzünkből. Az államkincstárnál a vásárlás költségmentes, de elérhető ez a befektetés több banknál is.

Akár betétbe is tehetjük a pénzünket. A legkedvezőbb egy éves futamidejű konstrukció induló kamata évi 2% jelenleg a Bankmonitor Bankbetét Kalkulátora alapján. Ez egy változó kamatozású lekötés lenne, melynek kamata a jegybanki alapkamat megváltozásakor módosulna. Természetesen számlát kellene nyitni hozzá az adott banknál, ennek éves költsége átlagos számlahasználat mellett a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora szerint 1 980 forint lenne.

1 millió forint befektetése esetén mindkét verzióval egy év alatt már 15 ezer forintot meghaladó nyereséget érhetünk el.

2. Bármikor szükségünk lehet a pénzre egy nagyobb kiadás miatt

Természetesen fontos az, hogy váratlan kiadásaink ki tudjuk fizetni. Emiatt mindenképpen szükségünk van otthon valamekkora készpénz állományra. Azonban közeljövőben esedékes nagyobb kiadást úgy is fedezhetjük, hogy pénzünk valamilyen könnyen felszabadítható alacsony kockázatú megtakarításba tesszük.

Egy bankbetét esetében nem fordulhat elő az, hogy a lekötött pénznél kevesebbet kapjunk vissza. Azt pedig már korábban megvizsgáltuk, hogy a lakossági állampapírok hány nap alatt termelnék ki egy esetleges idő előtti értékesítés költségeit. A Magyar Állampapír Pluszból a jelenlegi államkincstár által jegyzett 99,75%-os visszaváltási árfolyamot alapul véve már a 26. nap után nyereséggel szállhatunk ki.

Igazából elég minimális idő után már pozitív hozamunk lehet és könnyen a pénzünkhöz juthatunk. Így ebben az esetben is érdemes lehet valamilyen megtakarítást választani.

3. Havi rendszerességgel csak kis összeget tudunk félretenni

Ha nincs induló tőkénk, csak havonta tudunk a fizetésünkből félretenni, akkor valóban néhány megtakarítási forma kiesik. Ugyanakkor van jó pár kifejezetten erre a helyzetre kialakított befektetési forma. Ha pedig valamilyen speciális célra szeretnénk félretenni, akkor még extra kedvezményeket is elérhetünk.

Ha lakásra gyűjtünk, akkor továbbra is választhatunk a lakástakarékpénztárak termékei közül. Ugyan már nem kaphatunk 30% állam támogatást, de még mindig magasabb hozamot érhetünk el, mint egy szimpla betéttel.

Ha pedig nyugdíjas éveinkre tennénk félre, akkor az otthon tartott pénzhez képest több millió forintot nyerhetünk, hiszen személyi jövedelemadónkból visszaigényelhetünk évente 100-280 ezer forintot. A Bankmonitor Nyugdíj-Megtakarítás Kalkulátora segítséget nyújthat abban, hogy megbecsüljük mit eredményezne egy ilyen megtakarítás számunkra.

Bankmonitor tipp:

Pénzed otthon nem fog hozamot fialni. Találhatsz azonban olyan megtakarítást, ami alacsony kockázat mellett legalább a befektetés költségeit kitermeli, ebben szakértő kollégáink is a segítségedre lehetnek.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés