Kezességvállalással 10 milliókat is spórolhatsz akvizíciós hiteleden

Kezességvállalással 10 milliókat is spórolhatsz akvizíciós hiteleden
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-30 Frissítve: 2021-07-20
 

Egy cég eladásának az egyik legkönnyebbnek mondható formája az, amikor társaság menedzsmentjéből érkezik a vevő. Mivel a vevő így kívülről-belülről ismeri szervezetet,  nincs szükség idő és energia igényes átvilágításra, illetve az ármeghatározása sem igényel feltétlenül külső cégértékelést.  Az ilyen típusú tranzakció – management buyout (MBO) – a mind a cégtulajdonos, mind pedig a céget vezető számára előnyös lehetőséget jelenthet tehát. A kulcskérdés a finanszírozás. Hogyan tud a leendő tulajdonos minél kedvezőbb finanszírozási forrást szerezni a kivásárláshoz? Eláruljuk, mivel tudsz több 10 millió forintot spórolni a hitelnél!

Banki hitel tulajdonosi kezességgel

Magyarországon a legismertebb és kétségtelenül a legolcsóbb finanszírozási forrást a banki hitel jelenti.  Az elmúlt idők támogatott vállalkozói hitel dömpingje sajnos véget ért… Mind a Növekedési Hitelnek, mind pedig átmenetileg a Széchenyi Hiteleknek búcsút kellett mondanunk. A Széchenyi Hitelek azonban 2021. július 1-től megváltozott formában, de ismét elérhetőek lesznek.

Mindkét hitelkonstrukciót igénybe lehetett venni tranzakciós hitelekhez is, azonban eddig a Növekedési Hitel vitte a pálmát, mivel a Széchenyi Hitellel szemben ott nem volt kötelező biztosítéki elem a tulajdonosi kezességvállalás.

Most azonban marad a Széchenyi Hitel, ami szuper kedvezményes hitellehetőség a 0,5%-on fixált kamatozásával, viszont a tulajdonosi kezességvállalás itt kötelező…

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent a gyakorlatban a tulajdonosi kezességvállalás?

A biztosítékok körébe tartozik a tulajdonosi kezességvállalás, mint az egyik legmegosztóbb banki kérés a hiteligénylők körében. A cég kivásárlásnál ez még inkább kardinális kérdés a bankok szemében, hiszen az újdonsült tulajdonos ezzel tesz tanúbizonyságot arról, hogy ő maga is ténylegesen hisz a cég későbbi sikerességében.

Gyakorlati jelentőséggel ezen felül nem igen bír a bankok szemében a kezességvállalás, hiszen annak érvényesítése egy hosszadalmas és drága jogi procedúra, bizonytalan térülési lehetőséggel a folyamat végén. Ha baj van, sokkal inkább törekednek más eszközök, első sorban a hitel életben tartását támogató futamidő hosszabbítás, törlesztés átütemezés, illetve átmeneti szüneteltetés.

Banki hitel tulajdonosi kezesség nélkül

Ha nem vállaljuk be Széchenyi Hitel kötelező kezességvállalását, akkor maradnak a piaci kamatozású hitelek, melyek 3-5%-os kamatozás mellett már megszerezhetőek egy hozzáértő pénzügyi tanácsadó közreműködésével.

Az árazás persze függ attól is, hogy mekkora hitelnagyság, mekkora az önerőt tudunk és akarunk, illetve milyen biztosítékok állnak rendelkezésünkre. Fontos szempont továbbá, hogy a kamatot szeretnénk-e fixálni. A fixálás magasabb kamatszintet jelent, viszont nagyobb biztonságot is.

Gondoljunk csak a most meglódult inflációra. Az év eleji 3%-os várakozásokkal ellentétben már 5% felett járunk, a további várakozások is az emelkedés felé mutatnak, legalábbis középtávon. A növekvő infláció maga után vonja az alapkamat, illetve a BUBOR emelkedését is. A kivásárlás hitelezésénél szokásos 6 -7 éves hitelfutamidő alatt sok minden történhet, ahogy azt az elmúlt időkben is megélhettük.

Mutatjuk a matematikát, hogy mennyit jelenthet megtakarításban, ha feladjuk „elveinket” és a min. 3-5%-os piaci kamatszint helyett a kezességvállalással járó Széchenyi Hitel mellett tesszük le a voksunkat.

Minek kell megfelelniük a cégnek, illetve a leendő tulajdonosoknak ahhoz, hogy a bankok meghitelezzék a tranzakciót?

Az új tulajdonos(ok) rendelkezzen(ek) minden kompetenciával, ami a cég zavartalan (legalább hasonló eredményességi szinttel) működését tudja biztosítani. Nem ritka ezért, hogy nem egy, hanem egy jól összeszokott menedzsment csapat áll össze a kivásárlásra.

A leglényegesebb szempont, hogy a társaság által elért és a jövőben elérhető eredmény/profit, fedezni tudja a hitel tőke és kamatfizetési kötelezettségét. Itt nagyon fontos lehet, hogy a cég ne csak egy része, hanem a 100%-a kerüljön kivásárlásra, hiszen így a teljes eredmény beszámítható, ellenkező esetben csak a tulajdoni hányadnak megfelelő része, ami nyilván úgy kisebb hitelösszeg felvételt tesz csak lehetővé.

A Bankmonitor kalkulátorával itt megnézheted, hogy a te céged mekkora hitelfelvételre alkalmas:

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

Biztosítéki elvárás

A megfelelő cashflow mellett fontos a biztosíték is. Több IT cég kivásárlásának, megvásárlásának a finanszírozásában vettünk részt az utóbbi időben. Tapasztalataink alapján azoknál a kivásárlásoknál, cégfelvásárlásoknál, ahol a társaság működésének jellegéből adódóan nem nincs ingatlantulajdon, illetve egyéb tárgyi eszköz vagyon, gyakran a tulajdonosok részéről szükséges magánoldalról történő ingatlanfedezet bevonása is.

Ne ijedjünk meg, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hitelösszegnek megfelelő értékű ingatlanfedezet biztosítása szükséges: általában állami kezességvállalással kombinálva alacsonyabb (akár 10-20%-os) ingatlanfedezettség is elegendő lehet.

Kell valamennyi önerő

A sikeres hiteligényléshez elengedhetetlen, hogy rendelkezésre álljon a vételár legalább 20-30%-a önerőként a leendő tulajdonos(ok) részéről. Az önerő mértékét nagyban befolyásolja, hogy milyen biztosítéki hátteret tudunk a hitel mögé adni.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Hirdetés
Hirdetés