Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-14 Frissítve: 2019-03-19
 

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat.

Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a lakossági állampapírok kamatait, ami például 300.000 Ft kamatnál 45.000 Ft-tal csökkenti a papírokkal elérhető hozamot. Ez szűnik meg a június 1. után kibocsátott állampapírok esetében. A dolog érdekessége, hogy eddig az állam a hosszú távú megtakarításokat „jutalmazta” adómentességgel, ezért az állampapírok közül egyedül a gyermek 18. életévének betöltéséig érinthetetlen Babakötvény kapott ilyen privilégiumot. Amennyiben az országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium javaslatát, akkor viszont a legnépszerűbb rövid futamidejű, 0,5-3 éves állampapírok hozamai is hízhatnak, amit a tranzakciós illeték mértékének csökkentése is megfejel valamelyest.

A tranzakciós illeték esetében annyi történt, hogy január 1-től 20.000 Ft-ig nem kell az utalások után illetéket fizetni, azt ezt meghaladó részre viszont maradt a 0,3%-os, maximum 6.000 Ft értékű sarc. Ez egyébként 2.000.000 Ft-os utalással érhető el, vagyis ennél magasabb összegnél már nincs plusz illeték. Csökkentheti az utalási költségeket az is, hogy a pénzintézetek ügyfelenként 800 forinttal letudhatják a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségüket, ha pedig a magánszemélynek az adott évben nincs egyetlenegy 20 ezer forint feletti átutalása sem, akkor a 800 forintos illetékfizetési kötelezettség alól is mentesül a pénzintézet.

Maradtak a mentességek

Az állampapírokra vonatkozó könnyítésekkel együtt továbbra is kamatadó és EHO mentes marad a Tartós Befektetési Számla (TBSZ): ha 3 évig nem nyúlunk a pénzhez, akkor 10%-os a kamatadó a nyereség után, míg ha 5 évig érintetlenül hagyjuk az összeget, akkor kamatadó-mentességet kapunk.

Ugyancsak kamatadó és EHO mentes maradt a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) is, feltéve, hogy a nyugdíjjogosultság elérésekor, de legalább 10 év után vesszük fel a rajta lévő összeget. Az önkéntes nyugdíjpénztárral elért hozamokat a tizedik évtől három évenként vehetők ki adómentesen, a tőke pedig a huszadik év után lesz adómentesen felvehető. (Ha nyugdíjba megy időközben valaki, akkor az adómentesség hamarabb jár.)

Az egyszeri díjas, megtakarítási célú életbiztosításokra fizetendő 15 százalékos kamatadó és 6 százalékos eho három év után feleződik, öt év után megszűnik, a rendszeres díjfizetésű biztosítások esetében ugyanez öt és tíz év.

Végére hagytuk a lakástakarékokat, amelyek futamidejének végén a megtakarítás kamattal és állami támogatással megfejelt összegéhez ugyancsak kamatadó mentesen lehet hozzájutni.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés
Hirdetés