Lakásfelújítási támogatások
Hirdetés
Hirdetés

2015-02-27 Frissítve: 2016-11-03
 

Lakásfelújítási támogatások

Ha lakásfelújításon, korszerűsítésen gondolkodsz, célszerű megnézni, milyen támogatásokat kaphatsz, hiszen ezek akár több millió forinttal hozzájárulhatnak a felújításhoz. A legtöbb lakásfelújítási támogatás nem visszatérítendő támogatás, azaz amit egyszer megkaptál, végleg a Tiéd is marad.

A lakásfelújítási támogatások típusai

Két csoportra oszthatjuk a különböző lakásfelújítási támogatásokat: az egyik, amikor még van időd a felújításig, és egyelőre csak pénzt szeretnél gyűjteni, a másik, amikor már konkrétan eljött az idő, hogy belevágj a lakásfelújításba.

Az első típusba az államilag támogatott megtakarítási programok, a lakástakarék-pénztárak tartoznak. Ezeknél az előtakarékosságoknál a támogatások arányosak a befizetésekkel, konkrétan minden félretett pénz 30%-át kapod meg, mint állami támogatást, de maximum évi 72.000 forintot szerződésenként.

A második típusba tartoznak a lakásfelújítási pályázatok, vagy a támogatott lakáshitelek. Ezek a már meglévő megtakarításainkat egészítik ki. Érdemes mind a takarékoskodás során, mind pedig a felújítás előtt előre tervezni, és igénybe venni a lehető legtöbb lakásfelújítási támogatást.

Támogatás a lakáscélú megtakarításra

A lakástakarék-pénztárak nagyon népszerű megtakarítási formák, hiszen bármilyen lakáscélra felhasználhatók, legyen szó bővítésről, felújításról, vagy vásárlásról. Minden esetben jár a 30%-os állami támogatás, de megtakarításonként és évente maximum 72.000 forint. Ha a lakásfelújításra ennél több támogatás kell, akkor indíthatunk akár több lakástakarékot is – feltéve, hogy mindegyiken eltérő kedvezményezett személyt tudunk megjelölni –, így évente ennek a támogatásnak akár többszörösét is igénybe vehetjük.

Több típusú lakástakarék létezik, eltérő futamidővel és kamattal. Fontos, hogy a döntés előtt hasonlítsd össze ezeket a megtakarításokat. Ehhez készítettünk egy kalkulátort, ami a piacon található összes lakástakarékot megversenyezteti Neked:

Számold ki mennyi támogatást kapsz lakástakarékkal.

Azonnali támogatások lakásfelújításra

Lakásfelújítás előtt érdemes körülnézni, hogy milyen aktuális pályázatokon tudunk részt venni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemrég írt ki például fűtésre, és nyílászárócserére lakásfelújítási támogatásokat. Társasházak esetében egyre gyakrabban lehet ilyen támogatásokra pályázni.

Az államilag támogatott lakáshitelek jelenleg csak lakásvásárlásra, építésre, bővítésre és korszerűsítésre használhatók (azaz felújításra nem), de fontos megjegyezni, hogy ettől függetlenül célszerű körülnézni a lakáshitelek között. Bár első ránézésre fél százalék kamatkülönbség nem tűnik soknak, mindig a teljes visszafizetendő összegből induljunk ki. Fél százalék kamat hosszú időn keresztül akár milliós nagyságrendű különbséget is eredményezhet.

Ha szeretnél lakásfelújításra hitelt felvenni, mindenképpen hasonlítsd össze a bankok ajánlatait. Ehhez a legegyszerűbb, ha az általunk készített lakásfelújítási hitel kalkulátort használod:

Melyik a legjobb lakásfelújítási hitel

Az új szocpol csak lakásbővítésre lesz felhasználható, de ide tartozik a tetőtér beépítése is. Ez 2015 július elsejétől vehető igénybe, és 500.000 Ft – 3.250.000 forintos támogatást jelent.

A szocpol (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) feltételeiről és mértékéről egy korábbi cikkben írtunk, itt tudod elolvasni: szocpol használt lakásra.

Hirdetés
Hirdetés