5 tévhit a gyermekek után járó lakástámogatásokkal kapcsolatban

5 tévhit a gyermekek után járó lakástámogatásokkal kapcsolatban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-06-08 Frissítve: 2021-10-11
 

A lakástámogatások széles köre komoly segítséget jelent a családok számára új otthonuk megvásárlásában, felépítésében. Az egyes kedvezmények feltételei azonban jelentősen eltérhetnek, emiatt sokan nem tudnak eligazodni a konstrukciók előírásai között. A Bankmonitor szakértői ezért összegyűjtötték a leggyakoribb félreértéseket az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban.

Az otthonteremtési támogatások köre az idei évtől még tovább bővült. Ezzel igen sok célra – használt- és új építésű lakás vásárlás, építkezés, bővítés, felújítás – lehet kedvezményt igényelni. Szinte valamennyi támogatás közös pontja, hogy gyermekek után kaphatják meg a családok, a konkrét feltételek, előírások azonban jelentősen eltérhetnek a különböző konstrukciók esetében.

Éppen ezért sokan nincsenek is tisztában a lehetőségeikkel, az általuk elérhető támogatások összegével. A Bankmonitor szakértői emiatt összeszedtek 5 jellemző félreértést, tévhitet a gyermekekre vonatkozó feltételekkel kapcsolatban.

Hirdetés

Hirdetés

1. Egy gyermekre nem éri meg csok támogatást igényelni

A családi otthonteremtési kedvezmény – más néven csok –  a meglévő és vállalt gyermekek után járó lakáscélú támogatás. Konkrét összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól egyaránt. Ugyanakkor egy gyermekre 600 ezer forint támogatás jár, függetlenül attól, hogy használt lakást vásárol, építkezik, bővít, vagy új építésű lakást vesz a család.

600 ezer forint nem tűnik jelentős kedvezménynek, – egy 60 millió forint értékű lakásnál ez a vételárnak csupán 1 százaléka – ezért cserébe számos család nem vállalná a szigorú feltételeket. (Például 10 éven belül nem adható el az ingatlan és addig az adott lakásban is kell élni.)

A helyzet idén azonban jelentősen megváltozott: a csok támogatás igénylése ugyanis feltétele az illetékmentességnek és az adó-visszatérítési támogatásnak. A vagyonátruházási illeték mértéke alapesetben az ingatlan vételárának 4%-a, vagyis egy 60 millió forintos lakás megvételekor akár 2,4 millió forint kedvezményt is jelenthet.

A áfa-visszatérítési támogatás keretében az új építésű lakást vásárlók kaphatják vissza a vételár 5%-os áfáját, amennyiben csok-ot is igényelnek otthonuk megvásárlásához. Ez egy 60 millió lakás esetében 2,85 millió forint lenne.

Az illetékmentesség és az adó-visszatérítés összege pedig független a gyermekszámtól, vagyis egy gyermek után is járhatnak ezek a kedvezmények. Így a korábbi 600 ezer forint helyett már 5,85 millió forintot kaphat a család egyetlen gyermek után. Ez pedig egy 60 milliós lakás vételárának már 9,75 százaléka.

2. Mindegy, hogy vállalt vagy meglévő gyermekre igénylik a támogatást

Bizonyos kedvezményeknél valóban lényegtelen. Más támogatásoknál viszont nagyon nem mindegy, hogy vállalt vagy meglévő gyermek után kérik a kedvezményt. Van, ahol előnyös lehet a vállalt gyermek, de olyan támogatás is akad, ahol kifejezetten hátrányt jelent a gyermekvállalás.

Meglévő és/vagy vállalt gyermekre járó lakástámogatások

A Babaváró hitel igényléséhez nem szükséges gyermek – se meglévő, se vállalt -, viszont a kapcsolódó támogatások elnyeréséhez már baba szükséges. Ráadásul csak a futamidő alatt született gyermekek számítanak. (A futamidő első 5 évében született gyermek esetén a kölcsön kamatmentes marad egészen a lejáratig. A második baba érkezésekor a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik baba születésekor pedig a teljes tartozást elengedik.)

A gyermekek után járó lakáshitel-elengedés esetében is csak a kölcsön futamideje alatt született gyermekek számítanak. (A második baba érkezésekor 1 millió forintot, míg a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot engednek el az aktuális tartozásból.) Viszont a gyermekek számának meghatározásakor a már meglévő babák is számítanak: akkor is elengednek 4 millió forint tartozást, ha a futamidő alatt csak egy gyermek születik, de a családban volt már két meglévő utód.

2021-től az új építésű lakások áfáját 5%-ra csökkent. Ezen kedvezmény elnyerése nem kapcsolódik gyermekhez: meglévő és vállalt baba nélkül is kevesebb áfát kell fizetnie a vevőknek.

A felújítási támogatást a már gyermekkel rendelkező családok kaphatják meg. (Meglévő otthonuk felújítási költségeinek felét – legfeljebb 3 millió forintot – kaphatnak vissza a munkálatok befejezését követően.) Vagyis ezen támogatás elnyeréséhez nem lehet gyermeket vállalni.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

3. A 2021-től bevezetett támogatások a nagycsaládosoknak kedveznek

A korábban érvényben lévő támogatásokról – csok, Babaváró hitel – általánosságban elmondható, hogy a családméret növekedésével a támogatás is emelkedik. Például egy vállalt gyermekhez 600 ezer forint csok, valamint a Babaváró kamatmentessége kapcsolódik. Ugyanakkor három gyermek vállalásával már akár 10 millió forint csok is igényelhető, a Babaváró kölcsönből pedig elengedhetik a teljes tartozást a gyermekek megszületését követően.

A 2021-től elérhető új támogatásoknál kicsit más a helyzet:

  • Az illetékmentesség feltétele a csok igénylés. Ugyanakkor elégséges egy gyermek után felvenni a családi otthonteremtési kedvezményt.
  • Az adóvisszatérítés elnyerésének is feltétele a csok támogatás. Itt sincs azonban gyermekszámra vonatkozó kikötés.
  • A felújítási támogatáshoz is elégséges egy gyermek. Vállalt gyermekre viszont nem jár ez a támogatás, vagyis meglévő gyermek szükséges hozzá.
  • Az áfacsökkentés feltételei között pedig egyáltalán nincs gyermekekre vonatkozó elvárás.
  • A tetőtér-beépítéssel elérhető emelt összegű csok támogatás – a sima csok-hoz hasonlóan – függ az igénylők meglévő és vállat gyermekeinek számától.

Vagyis a közhiedelemmel ellentétben a legtöbb új támogatást nem csak a nagycsaládosok kaphatják meg. Sőt, a gyermekszám növekedésével az elérhető összeg sem emelkedik. Vagyis kifejezetten a kisebb – egy gyermekkel rendelkező – családok számára nyújtanak nagy segítséget az új otthonteremtési támogatások.

4. Egy gyermek születésekor már mindenképpen a Babaváró hitel a jó választás

A Babaváró hitel kamatmentes, és egy gyermek születése esetén a futamidő végéig az is marad. Emiatt jó elképzelésnek tűnik, hogy ha már gyermeket vár az igénylő, akkor a Babaváró mindig előnyösebb egy lakáshitelnél.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, számít ugyanis az is, hogy hányadik gyermek érkezik a családba. A harmadik baba érkezésekor ugyanis a fennálló lakáshitelből 4 millió forintot elegednek, ez pedig nagyobb előnyt jelenthet a kamatmentességnél. (A Babaváró viszont nem minősül lakáshitelnek, emiatt erre nem érvényes ez a kedvezmény.)

20 év alatt egy 3,5 százalékos kamatozású, 10 millió forint összegű lakáshitelre – amennyiben az igénylést követőn elengednek belőle 4 millió forintot – összességében 8,3 millió forintot kellene visszafizetni. A 10 millió forint Babaváró hitelre pedig a kamatmentesség ellenére is 10,5 millió forintot kell törleszteni. (Természetesen a második, illetve harmadik baba születésével a pénzügyi előny a Babaváró felé billenhet.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

5. Ha nem születik meg a vállalt gyermek, akkor vissza kell fizetni a támogatást

Ez nem igaz minden esetben. Az adó-visszatérítést nem kell például visszafizetni az állam felé abban az esetben sem, ha vállalt gyermekre kapta a család a csok támogatást és a baba nem születne meg határidőre.

Babaváró hitel esetében pedig a kapott hitelösszeget nem kell idő előtt visszafizetni abban az esetben, ha az igénylőknek nem születne gyermeke. Az viszont igaz, hogy a konstrukcióhoz kapcsolódó kamatmentesség és tartozáselengedés nem lesz érvényes az igénylőkre. (Ha a futamidő első 5 évében nem születne gyermek, akkor pedig az addig kapott kamattámogatást is egy összegben vissza kellene fizetni.)

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés