A lakcím miatt is csúszhat a CSOK-igénylés

A lakcím miatt is csúszhat a CSOK-igénylés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-26 Frissítve: 2019-06-13
 

Bosszantó, és valljuk be, meghökkentő problémával szembesült nemrég egy a Bankmonitor hitelszakértőjéhez forduló pár, akik az első közös otthonuk megvásárlásához CSOK-ot (családi otthonteremtési kedvezmény) szerettek volna igényelni.

A hölgynek volt már két gyermeke, így a cél az volt, hogy a család végre saját, közös tulajdonú ingatlanba költözhessen. Miután használt lakásban gondolkodtak, a 2 meglévő gyermek után 1 430 000 Ft vissza nem térítendő CSOK támogatásra számítottak, amivel az összegyűjtött önerőt szerették volna kiegészíteni, hogy megkapják a szükséges lakáshitelt.

Igen ám, de a CSOK igénylésüket a bank visszadobta azzal, hogy a pár nem él azonos lakcímen. Persze, hogy nem, hiszen megismerkedésük idején külön éltek, majd amikor a férfi az anyukához költözött, akkor a lakcímbejelentéssel nem foglalkoztak. Ez akkor került volna legfeljebb csak szóba, amikor már a közös, új otthonukba költöztek volna.

Persze a közös lakcím – amit lakcímkártyával kell igazolni – a Bankmonitorhoz forduló család esetében nem jelentett problémát, hiszen gyorsan elintézhető ügyről van szó. Fontos, azonban, hogy ha van gyermek, akkor annak is a párral közös lakcímen kell élnie. Nehezebb lehetett volna a helyzetük, ha albérletben élnek, és a bérbeadó esetleg nem engedi bejelentkezni őket az ingatlanba. Ilyenkor ki kell találni, kihez is legyen a család összes CSOK-kal érintett tagja bejelentve.

Azért is érdemes ezzel a kitétellel tisztában lenni, mert lakásvásárlásnál általában szorít a határidő, a vevők aggódnak, hogy az adásvételi szerződésben meghatározott határidőből nehogy kifussanak, hiszen akkor kötbért kell fizetniük. Egy ilyen plusz kör pedig napokat, vagy akár egy hetet is jelenthet, ami feleslegesen megakasztja a folyamatot.

Ráadásul a családi kedvezmények egyre többeket érintenek majd, hiszen július 1-től a meglévő mellett újabb lehetőségekkel is élhetsz:

  1. Marad a vissza nem térítendő CSOK támogatás a használt és újépítésű ingatlanokra, ez az újépítésű lakás vásárlásánál vagy építésnél akár 10 millió Ft-ot is jelenthet. Erről itt olvashatsz bővebben.
  2. Jön a falusi CSOK, ami akár 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást jelent használt lakás vagy ház vásárlására a kormány által meghatározott kistelepüléseken. Több információ itt találsz a falusi CSOK-ról, a településlista pedig itt érhető el. 
  3. Július 1. után használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználható az állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú, akár 15 millió Ft összegű CSOK hitel. Ez egy 20 éves futamidejű piaci hitelez képest csaknem 4,7 millió Ft pénzügyi előnyt jelent a teljes futamidő alatt, vagyis ennyivel kell kevesebbet visszafizetni összességében.
  4. Új elem a babaváró támogatás, ami akár 10 millió Ft kamatmentes hitelt jelent akkor, ha július 1. után baba születik. Még több információt itt olvashatsz erről.

Ráadásul a CSOK és a kibővített, immár használt lakás vásárlására is fordítható CSOK hitel akkor is igényelhető, ha valaki július 1. előtt szerződik le egy ingatlanra. Ez azért lehet előnyös, mert az árak az új támogatásokkal még feljebb mehetnek, ezért most még jobb áron lehet vásárolni. Hogy mire kell nagyon odafigyelni ebben az esetben, arról itt olvashatsz.

Ha CSOK-hitelt szeretnél, esetleg szükséged van mellé piaci lakáshitelt is kiegészítésképpen, akkor az alábbi lakáshitel kalkulátorral megtalálhatod a számodra legjobb, személyre szabott ajánlatot. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Hirdetés