Állampapír: a legjobb hozamot sem adják ingyen

 • 2016.09.12.
 • szerző: bankmonitor.hu

Lakossági állampapír vásárlásával a mai alacsony hozamok közepette is kedvező ajánlatra tehetünk szert, azonban bizonyos költségek miatt ez sem annyi amennyinek látszik. Az értékpapírszámlánk fenntartása is pénzbe kerül, de emellett az is további költséggel jár, hogy hozzáférjünk a befektetésünkhöz. A következő cikkünkben bemutatjuk azokat a járulékos költségeket, amit mindenkinek ismernie kell, aki állampapír befektetésen gondolkozik, vagy már rendelkezik vele.

Nem csoda, hogy az állampapír jól fogy a lakosság körében, hiszen alacsony kockázat mellett ma ez képes a legkedvezőbb hozamot nyújtani. Az elérhető hozamok természetesen a lejárat függvényében változnak, így a legrövidebb állampapír által 2 százalék hozamot, míg a leghosszabb futamidejű által 3,8 százalékot is kaphatunk, ami valljuk be nem is olyan rossz, mikor a bankbetétek szinte semmit nem hoznak.

Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a teljes hozamra a befektetésünk során felmerülő költségek miatt nem tudunk szert tenni, sőt egyes tételek már kapásból csökkenthetik a befektetendő összegünket. Következő cikkünkben a leggyakoribb költségeket tekintjük át, amivel az állampapír befektetésünk kapcsán mi is találkozhatunk.

Saját elvárásodhoz illő állampapírt keresel? Vagy csak a legmagasabb hozam érdekel? Esetleg euróban szeretnéd fialtatni a pénzed? Akkor nem kell tovább keresned, mert a kalkulátorunk minden főbb kérdésedre választ ad!

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1.)Számlavezetési költség

Az egyik rendszeresen előforduló költségünk az értékpapírszámlánk fenntartásához fűződik, ugyanis ennek vezetéséért a befektetési szolgáltatónk pénzt kér el. A befektetésünk nagyságától függően ez éves szinten több ezer forint is lehet, de szolgáltatónként is tetemes különbségek fordulnak elő. Ez annyit jelent, hogy a legkedvezőtlenebb esetben a számlavezetési költség éves szinten akár 1-3 százalékot is elvihet a hozamunkból. A legjobban akkor járunk, ha a Magyar Államkincstárnál nyitunk számlát, mivel itt a számlavezetésünk ingyenes, és természetesen az összes állampapírt elérhetjük.

2.)Tranzakciós költségek (utalás, készpénzfelvétel)

Előfordulhat, hogy például új befektetési szolgáltatónál nyitunk számlát, vagy az Államkincstárnál helyeznénk el a pénzünk és ezért másik banktól szükséges a befektetésre szánt összeget átutalnunk. Ilyenkor az utalásnak is lesznek költségei, aminek mértéke nyilvánvalóan attól függ, melyik banknál vagyunk és ott is milyen számlacsomaggal rendelkezünk. De ha éppen lejárt a befektetésünk és a pénzünkhöz szeretnénk jutni, akkor is készpénzfelvételhez, vagy a pénz átutalásához szükséges folyamodnunk.

allampapir160912Példánkban összehasonlítottuk, hogy 1 millió forintos összeg mekkora utalási, pénzkivételi költséggel járhat. A számítás során a bankoknál elérhető bankszámlacsomag kondíciók átlagából indultunk ki. Ahhoz, hogy a pénzünk a megfelelő számlára jusson akár 7000 forintot is szükséges lehet fizetnünk, ami rögtön 0,7 százalékos mínuszt jelent a hozamunkból. Míg ha a készpénzben szeretnénk hozzájutni a befektetésünkhöz a lejáratkor a legkedvezőtlenebb esetben 14 000 forinttal, vagyis a költségek miatt 1,4 százalékkal apadhat az elért hozamunk.

A Magyar Államkincstár ilyen tekintetben is vonzó feltételeket szab, ugyanis ha az értékpapírszámláról szeretnénk a pénzünket elutalni vagy esetlegesen készpénzben felvenni, ehhez csak a tranzakciós illetéket kell kifizetnünk.

3.)Vásárlás és eladás

Ugyan nem kifejezetten költségként fordul elő, de a vásárláskor számolnunk kell azzal, hogy a névérték fölött tudjuk megvásárolni az értékpapírt, ami az ún. felhalmozott kamat miatt történik. A felhalmozott kamat pedig annyit jelent, hogy ha az állampapír vásárlásra nem a kibocsátáskor ejtünk sort, akkor a névértéken felül meg kell fizetnünk az addig időarányosan esedékes kamatot is. Másképpen kifejezve pontosan ennyi kamatot hozott volna nekünk is a befektetés, ha mi rendelkezünk vele, így a kifizetett kamattal „kárpótoljuk” az eladót.

Ez akkor is igaz, mikor futamidő előtt szeretnénk eladni az állampapírt, tehát a nekünk időarányosan járó kamatot mindenképpen megkapjuk. A lejárat előtti eladásnál azonban az árjegyző (a Magyar Államkincstár árjegyzéséből kiindulva) további 2 százalékot lecsíp az állampapír árából, így a korai eladásból veszteségünk származhat. Például 1 millió forint esetében 20 ezer forinttal kevesebbet kapnánk az állampapírért cserébe. A hosszabb futamidejű állampapír vételétől sem kell megijednünk, még akkor, sem ha lejárat előtt el kell eladnunk, hiszen ilyenkor a magasabb kamat képes ledolgozni az eladás miatt bekövetkező veszteségünket, már akár 1 év után is nyereségesebb a rövid lejáratú állampapírnál.

Ha szerencsések vagyunk, még spórolhatunk is a korai állampapír eladásnál. Az értékpapír értékesítés során az Államkincstár 2 százalékos levonása ellen úgy tudunk védekezni, ha egy befektetési szolgáltatóhoz transzferáljuk (ennek költsége 1000 forint az Államkincstárnál) az eladni kívánt állampapírt, mivel ők lehet találnak rá vásárlót. Persze ehhez az kell, hogy a másik oldalon álljon egy olyan vevő, akinek pontosan a mi állampapírunkra van szüksége. Ahhoz, hogy ezt a trükköt végre tudjuk hajtani elég nagy, akár 5 -10 millió fölötti állampapír állománytól is meg kellhet válnunk, mivel így éri meg az adott brókercégnek is az ügylettel foglalkozni.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

4 Hozzászólás

 • iHomer 2016-09-12 07:42:00 - Válasz

  “A Magyar Államkincstár ilyen tekintetben is vonzó feltételeket szab, ugyanis ha az értékpapírszámláról szeretnénk a pénzünket elutalni, ehhez csak a tranzakciós illetéket kell kifizetnünk. De ingyenesen is hozzájuthatunk a pénzünkhöz, ha készpénzben vesszük fel a befektetett összeget.”

  Ez így nem igaz, mert a kincstárnál, készpénz felvétel esetén is meg kell fizetni a minimum 6 ezrelékes tranzakciós díjat.

  • bankmonitor.hu 2016-09-12 07:55:39 - Válasz

   Kedves iHomer! Köszönjük az észrevételt, módosítottuk a szöveget.

 • iHomer 2016-09-12 08:55:19 - Válasz

  Még egy észrevételem lenne, a készpénzfelvétel tranzakciós díja törvény szerint 6 ezrelék, azaz a Kincstárban a készpénz felvétel díja 6.000 Ft/ 0,6% 1 millió Ft-ra vetítve, de jó hír, ha több milliót vesz ki a befektető készpénzben akkor is maximum ezt a díjat kell kifizetnie, míg sajnos a kereskedelmi bankok a teljes összegen végigvezetik a 6 ezrelékes díjat, azaz 5 millió felvételénél 5x ennyi díjjal kell számolni.

 • Józsi 2016-09-12 21:51:08 - Válasz

  Azért ne gondolja senki, hogy a Magyar Államkincstár azért nem számítja fel azokat a díjakat, amiket a kereskedelmi bankok igen, mert ilyen költsége nem merül fel. Az államkincstári ügyintézők ugyanúgy kapnak fizetést, az irodák fenntartásáért, az informatikai rendszer, stb. üzemeltetése ugyanúgy pénzbe kerül, mint más bankoknál, csak éppen ezeket a költségeket az állam zömében “lenyeli”, és áttételesen az adófizetők befolyt adójából fizeti. Magyarán az állam az erőfölényével visszaélve torzítja a piacot. Leegyszerűsítve, aki az államkincstárnál vesz állampapírt, az ő előnyeiért (a valósnál alacsonyabb költségek) más adózók fizetnek.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.