Betöltés

Az ingatlanpiaci őrület folytatódik: albérlet vagy lakásvásárlás?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-11-05

Ingatlant vásárolnál, de nincs miből? Azt hiszed, mindenki megőrült körülötted? Bérelnél egy lakást, de a szerződési feltételek és az árak is kiakasztanak? Nem vagy egyedül! Az ingatlanárak az utóbbi években alaposan elszabadultak, és sajnos még nem tudjuk, mikor lesz vége az őrületnek. Ha bérleménybe költöznél, vagy lakásvásárláson töröd a fejed, olvasd el írásunkat, és ha anyagilag nem is, de információkkal mindenképp gazdagabb leszel!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A cikkünk nem az anyagi javakban bővelkedőknek, hanem inkább azoknak szól, akiknek gondot okoz a lakásvásárlás vagy egy olyan lakás megtalálása és kibérlése, melynek bérleti díját a munkabérből könnyedén ki lehetne fizetni. Épp ezért most csak “az olcsóbb” lakások áraiból indultunk ki. Megnéztünk egy budapesti példát, ahol egy vásárló a legtöbb esetben 20 millió forint alatt nem úszhatja meg a lakásvásárlást, míg egy bérlő havi 120-130 ezer forint bérleti díj alatt gyakorlatilag nem igazán találhat az igényeinek minden szempontból megfelelő, bútorozott és gépesített lakást.

Mit tegyünk? Havi 120-130 ezer Ft bérleti díjat vagy ugyanekkora hiteltörlesztést fizessünk?

A lakás teljes vételárának megfelelő hitelösszeget vettünk alapul, mivel így volt a legkönnyebb közös nevezőre hoznunk az összehasonlítás alapjául szolgáló összegeket. A való életben természetesen az önerő megléte is elvárt a hiteligényléshez. Egy országos szempontból átlagos lehetőségekkel (medián) bíró, budapesti szempontból az átlagtól némileg elmaradó (medián) kétkeresős háztartás esetét vizsgáltuk meg, akik a nettó 300 ezer Ft havi családi jövedelmükből az albérletárnak megfelelő, havi 120-130 ezer Ft-os törlesztőrészletet vállalnának. Számukra a megoldást a 20 éves futamidő és a 10 éves kamatperiódus jelenti. Az alábbi táblázatban láthatod a részleteket:

Könnyen kiszámíthatjuk, hogy a legjobb ajánlat 20 milliós hitelösszegnél majdnem 10 millió Ft-tal több teljes visszafizetendője hány évnyi albérletre lehetne elég, ha időközben az albérletárak nem változnának. Az albérletárak jövőbeli változatlanságára persze vajmi kevés az esély, a jelenlegiek mellett a példában szereplő család 6 év 8 hónap alatt fizetné ki a 20 évre felveendő hitelük teljes hitelköltségét (10 millió Ft). A lakás mostani vételárának megfelelő összeget (20 millió Ft) pedig legfeljebb 13 év 4 hónap alatt fizetnék ki a bérbeadónak. Azt se felejtsük el, hogy az albérletárak gyorsan tudnak változni, épp ezért nem lenne meglepő, ha az árak esetleges további emelkedésével a valóságban már 4-5 év alatt kifizetnék a 10 millióra rúgó hitelköltséget. 8-9 év alatt pedig a teljes vételárnak megfelelő 20 milliós összeget is teljesen bezsebelné tőlük a bérbeadó.

Tehát 20 millió Ft-os vételárral és havi 120 ezer Ft bérleti díjjal számolva a bérbeadónak évi bruttó 7,2%-os haszna keletkezik a bérbeadásból, és akkor még az ingatlan árának növekedéséről nem is beszéltünk. Ezt a hozamot csökkentheti az ingatlan megszerzésekor kifizetett illeték, a felújítási és karbantartási költségek, az esetleges adózás, valamint a kiadatlan időszakok aránya. Tegyük hozzá, hogy a legtöbb bérbeadó a mostani árakhoz képest potom árakon juthatott hozzá a lakásokhoz, így az ő lakáskiadási hozamuk a vételárhoz képest könnyen lehet akár évi bruttó 15-20% is! Ehhez adódik hozzá a lakásárak emelkedése miatti értéknövekedés. Vegyük például azt, hogy a 2013 végén, 2014 elején vett budapesti lakások még a mostani árak 30-40%-ába kerültek, ezért az ingatlanbiznisszel az előző években nagyon jól lehetett keresni.

A fentiekből a tanulság: ha biztosan tudod, hogy egy mostani albérletbe költözés esetén körülbelül 8-10 évig ott élnél, helyette érdemes lehet inkább lakást venned! Azonban azt se felejtsd el, hogy az ingatlanárak nemcsak felfelé, hanem esetenként lefelé is változhatnak! Most ennek még nem jött el az ideje, mivel ehhez több tényező együttes hatására lenne szükség. A címbeli kérdésre adott válasz eldöntése előtt előfordulhat, hogy már előre is tudod, hogy csak 1-3 évre keresel lakhatási megoldást. Ebben az esetben kizárólag csak a rövidtávú célok miatt most felesleges lehet lakást venned! Budapesti viszonylatban az is elmondható, hogy egy belvárosban vásárolt lakást a jövőben bérbe tudsz majd adni.

Ha sokallod a bérleti díjak mértékét, de még sok pénz hiányzik a lakásvásárláshoz, nézd meg a részletes lakáshitel kalkulátorunk segítségével, hogy melyek a számodra legkedvezőbb lakáshitel ajánlatok!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ennyit kell adóznod az eladott ingatlanod után

2018. 11. 16.

Ha ingatlant adsz el, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen költségekre számíthatsz. Különösen fontos ez akkor, ha a befolyt összegből másik lakást vásárolnál, esetleg még hitelt is vennél fel mellé. Megmutatjuk,...

Ennyi évet kell most dolgozni egy budapesti lakásért

Olyan mértékben nőttek Budapesten 2018-ban a lakásárak, hogy azzal a reálkeresetek sem voltak képesek lépést tartani. Míg 2013-ban 5,9 évnyi átlagkeresetből meg lehetett vásárolni egy 65 négyzetméteres átlagos lakást a...

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

2018. 11. 14.

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés...

Blogajánló

 • alapblog

  Brexit mesterterv

  Az tuti, hogy 2020 végéig nem történik semmi, aztán meglátjuk. Átmeneti állapot lesz, mintha a britek az EU-tagjai lennének, fizetik a tagdíjat is, de már...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.