Durva repedések a hazai cégvilágban, de a beruházások folytatódnak

Durva repedések a hazai cégvilágban, de a beruházások folytatódnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-12
 

Az elmúlt hónapokban számos figyelmeztetés látott napvilágot arról, hogy az üzleti környezet romlása súlyosan érinti majd a hazai cégvilágot. Adatok nélkül üres vészharang kongatásnak tűnhettek ezek a jelzések. Nos, az augusztusi statisztikák már egyértelműen mutatják a repedéseket. Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy ebben a környezetben sem csökkent a vállalkozások beruházási kedve, sőt…

Augusztusban, egy hónap alatt több mint 3300 társas vállalkozás kezdeményezte végelszámolását az Opten adatai szerint, ami minden idők második legmagasabb végelszámolási értéke, és az elmúlt években megszokott havi értékek négyszerese.

Évtizedek óta működő cégek húzták le a rolót

Mondhatnánk persze azt, hogy nincs itt semmi látnivaló, hiszen ez „csak” a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata szabályainak változásával összefüggő jelenség. Sőt, az is lehet, hogy az ezekben a cégekben tevékenykedő emberek más formában (például átalányadózóként) dolgoznak tovább. Ha azonban megnézzük a végelszámolt cégek korfáját, már lehet, hogy másként gondolkodunk erről a kérdésről.

Az augusztusban végelszámolás alá került vállalkozásoknak két jól elkülöníthető csoportja látszik az alapítás évét vizsgálva, az egyik

  • az évezred elején, a másik
  • az elmúlt néhány évben létrejött betéti társaságok halmaza.

Az előbbi csoportnak erős a túlsúlya: a most megszűnő cégek többsége tehát még jóval a kata 2012-es bevezetése előtt jött létre, azaz a kata szabályok szigorítása sok nagyobb múltú vállalkozásnál is megszűnéshez vezetett. Ahogy az Opten szakértői összefoglalójukban fogalmaznak: a megugró végelszámolási arány elsősorban a megugró költségeknek köszönhető, amelyeket sok esetben nem tudtak a vállalkozók érvényesíteni az eladási áraikban.

A legtöbb végelszámolás alá került cég az alábbi szegmensekben működött:

  • szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (991)
  • információ, kommunikáció (436)
  • kereskedelem, gépjárműjavítás (317)
  • építőipar (212)
  • humán egészségügy (202)

Beszédesebbek talán az adatok, ha azt is megnézzük melyek azok az ágazatok, ahol a területen működő vállalkozások 1 százalékot meghaladó aránya döntött úgy, hogy feladja vállalkozását. Ezek

  • az információ, kommunikáció
  • szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
  • oktatás
  • humán egészségügy
  • művészet, szórakoztatás, szabadidő
  • egyéb szolgáltatás

Ehhez a sorhoz azonban érdemes hozzátenni azt is, hogy a feldolgozóiparban, a pénzügyi területen, illetve szállítás, raktározás üzletágban tevékenykedő cégeknél is közelíti a fél százalékot azon vállalkozások aránya, amelyek most döntöttek úgy, hogy lehúzzák a rolót.

Hirdetés

Hirdetés

Erős jelzés a még működő cégek helyzetéről

Hasonlóan borús a kép, ha a Magyar Nemzeti Bank friss vállalati konjunktúrafelmérését böngésszük át. A jegybank 2020 decembere óta havonta vizsgálja a hazai vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetét és jövőbeli várakozásait.

Az MNB vállalati konjunktúra indexe augusztusban az előző havi mínusz 2-ről mínusz 7 pontra csökkent, amelyben a jelenlegi helyzet visszaesése (mínusz 4-ről mínusz 11 pontra) és a várakozások további gyengülése (plusz 1-ról mínusz 2 pontra) is szerepet játszott. Fontos kiemelni, hogy a várakozások indexe a felmérés kezdete óta először fordult a pesszimista hangulatot tükröző tartományba (mínusz 2 pont).

A várakozások alakulását illetően érdemes az alindexekről is szót ejteni. A borúlátó hangulat fő okaként a felmérés alapján az üzleti környezet alakulásával összefüggő aggodalmak emelhetőek ki (mínusz 42 ponton állt az alindex ausztusban), ami mellett pesszimistán ítélik meg a válaszadók a következő három hónapos távban a kapacitás-kihasználtság és az árbevétel alakulását is.

Az átlagos kapacitás-kihasználtság egyébként augusztusban 2, a bevételi szint 4 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest augusztusig. Előbbi az egy évvel korábbi szint 94, utóbbi 100 százalékán volt a nyár utolsó havában.

Kifejezetten jó hírként értékelhető ugyanakkor, hogy a beruházási és létszámváltoztatási tervek mutatója továbbra is pozitív. Előbbi még növekedett is az előző hónaphoz képest (plusz 14-ről 25 pontra), az utóbbi azonban már fél éve folyamatosan csökken (a februári plusz 21-ről augusztusra plusz 5 pontra olvadt), de még pozitív.

A felmérés részleteit vizsgálva még egy elemet mindenképp érdemes kiemelni, nevezetesen azt, hogy a kis- és középvállalatok konjunktúra-érzete számottevően gyengébb a nagyvállalatokénál.

Időben szólunk!

Az összkép tehát egyelőre nagyon vegyes: miközben évtizedes múltú cégek fejezik be működésüket, sokan fejlesztésekben látják a megoldást. Utóbbi kör számára jelenthet terveik megvalósításában segítséget a Széchenyi Kártya Program MAX, amely elsősorban a jelen helyzetben némi hátránnyal induló mikro- és kisvállalkozások igényeire szabott támogatott hitelprogram.

Az augusztus elejétől elérhető MAX konstrukciók alapelemeikben tovább viszik a Széchenyi Kártya Program keretében meghirdetett korábbi konstrukcióknál megszokottakat: a hitelcélok illeszkednek a vállalkozások finanszírozási igényeihez. Szinte minden célhoz található jól illeszkedő megoldás: a napi működési költségek biztosításához (folyószámlahitel), a forgóeszközköltségekhez (likviditási hitel) és a fejlesztésekhez (beruházási hitel, lízing) is.

A feltételek a jelenlegi környezetben rendkívül kedvezőek:

  • a kamat a futamidő alatt végig fix – kiszámítható költséget jelent a vállalkozásoknak.
  • mértéke a jóval 10 százalék fölött induló piaci kamatokhoz képest nagyon alacsony: hitelcéltól függően 0,5-3,5 százalék.
  • A futamidő 3-10 év közötti.
  • Az igényelhető hitelösszeg maximum 400 millió forint lehet.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A Széchenyi MAX programban új elem mindemellett, hogy kiemelt kondíciók érhetőek el az energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő beruházásokra, illetve támogatást nyújt azoknak a cégeknek, amelyeknek a gáz-, villany és távhő költségei jelentősen emelkedtek az ukrán válsággal összefüggésben az energiapiacokon kialakult helyzet miatt. Ez utóbbira szolgál a Széchenyi MAX folyószámlahitel mellé igényelhető Széchenyi MAX Energiakártya.

    Fontos
    A Széchenyi MAX hitelkonstrukciókat a jelenlegi feltételekkel az év végéig hirdették meg. Ez azt is jelenti, ha nem akarsz lemaradni erről a lehetőségről, akkor október végéig célszerű beadni a hitelkérelmeket. Nincs idő a halogatásra! A hiteligénylés folyamatáról itt olvashatsz bővebben. Ha elakadnál, keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

    Az egyes konstrukciókhoz kapcsolódó legfontosabb részleteket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

    Hirdetés
    Hirdetés