Védd a céged az inflációtól! Vásárolj most, hogy milliókat spórolhass – mutatjuk honnan lesz erre pénz!

Védd a céged az inflációtól! Vásárolj most, hogy milliókat spórolhass – mutatjuk honnan lesz erre pénz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-31
 

Több pénzre lenne szükséged céged megfelelő alapanyagellátásnak biztosításához? Szeretnél egy rugalmasan használható hitelt, amellyel rendkívül alacsony kamattal bővítheted céged pénzügyi mozgásterét? Ha igen, neked szól ez az összefoglaló! Mutatjuk mennyit nyerhetsz a Széchenyi Likviditási Hitel MAX támogatott vállalkozói hitellel. 

A hevesen emelkedő árakkal szembeni védekezés alapreceptjét minden cégvezető ismeri: amit ma megvehetsz, ne halaszd holnapra. Drágább lesz! Esetleg nem lehet majd megfelelő minőséghez hozzájutni, vagy épp a mennyiséggel, kiszereléssel lesznek problémák. A beszerzés, alapanyag-ellátás sokkal több odafigyelést, és – tetszik vagy sem, de – jóval nagyobb pénzügyi mozgásteret (költségkeretet) igényel a jelenlegi bizonytalan üzleti környezetben. Akkor kell megvenni a kulcsfontosságú alap- és segédanyagokat, amikor kaphatók, persze jó áron és megfelelő minőségben.

Hirdetés

Hirdetés

Ki kell használni a kedvező piaci lehetőségeket

Tény, az elmúlt hónapokban némiképp javult a helyzet a nyers- és alapanyagok piacain. Nem csak egy irányt követnek már az árak – az emelkedést időnként nagyobb áresések követik. Ilyen volt megfigyelhető például az utóbbi időben a fa- és egyes fémalapanyagoknál. Az ilyen kedvező helyzetek kihasználására persze csak akkor van mód, ha a vállalkozásodnak van miből bevásárolni a szükséges javakat. Ehhez pénz kell!

A probléma azonban most éppen az, hogy – míg az elmúlt években viszonylag könnyen lehetett nagyon olcsó hitelhez jutni, amit aztán gyorsan be lehetett forgatni alapanyagba, alkatrészbe, esetleg egy feldolgozást gyorsító vagy épp anyagtakarékos gépbe – most a piaci hitel elképesztően drága, a kedvezményes programok pedig (például az NHP) jórészt kifutottak.

Támogatott hitel forgóeszközbeszerzéshez

Van azonban kivétel: Széchenyi hitel 2022. második felében is elérhető igazán jó feltételekkel. Az év végéig még igényelhetőek a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukciói. Ebben a programban még van olyan hitel – a Széchenyi Likviditási Hitel MAX, amely alapanyag, és egyéb a termeléshez szükséges forgóeszköz megvásárlásához vehető igénybe.

Ez a kedvezményes vállalkozói kölcsön 3 évre igényelhető. Kamata a teljes futamidő alatt fix 3,5 százalék. A hitel maximális összege 400 millió forint lehet.

Nincs elírás! Ennek a hitelnek a kamata valóban még mindig 3,5 százalék, ami a teljes futamidőre vonatkozik, tehát fix, nem változik. A 3 éves távon végig lehet ezzel az alacsony költséggel kalkulálni, bármi történik is a pénzpiacokon.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Sőt, van ennél jobb hírünk is! Ez a Széchenyi Likviditási Hitel Max igénylésekor 9 hónap türelmi idő kérhető, amely időszak alatt kamatot nem kell fizetni. (A folyósító bank erre az időszakra felszámolhat opcionálisan 1 százalék jutalékot, van azonban olyan pénzintézet, amely nem él ezzel a lehetőséggel.)

    Ez a feltétel – a türelmi idő lehetősége, amikor az összeg a számládon van, de még nem költötted el – azt jelenti a céged számára, hogy amennyiben igényelsz Széchényi Likviditási Hitel MAX-ot, maximum 9 hónapig rendelkezésedre áll majd ez az összeg, ha jól választottál bankot, ingyen. Ki tudod várni azt a pillanatot, amikor a legjobb üzleti feltételekkel forgathatod be ezt a tőkét cégedbe.

    Fontos
    Felhívjuk ugyanakkor a figyelmed arra, hogy a Széchenyi MAX konstrukciók a jelenlegi feltételekkel az év végéig állnak rendelkezésre. Egy hitelkérelem előkészítése, elbírálása legalább 4-6 hét, ha likviditási hitelre lenne szükséged. A hitelkérelmeket ezért célszerű minél előbb elindítani, ha nem akarod az utolsó pillanatokra hagyni a döntést. Ebben segíthet korábbi összefoglalónk, amelyben részletesen írtunk az igénylés folyamatáról. Ha szeretnél biztosra menni keresd bizalommal a Bankmonitor vállalati hitelszakértőit akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged. Ha kiszámolnád, hogy mennyi Széchenyi Likviditási Hitel MAX-ot kaphat a céged használd a Bankmonitor Széchenyi Hitel MAX kalkulátorát.

    De nézzük meg azt is, hogy mennyibe kerül a Széchenyi Likviditási Hitel MAX, ha le is hívod a rendelkezésedre álló pénzt!

    Milyen költségekkel kel számolni a Széchenyi Likviditási Hitel MAX igénybevétele esetén?

    A Széchenyi Likviditási Hitel MAX kamata – mint arról már volt szó – fix 3,5 százalék. Emellett évi 2 százalék kezelési költséggel kell számolni. Összesen tehát évi 5,5 százalék a hitel költsége.

    Ez összegszerűen azt jelenti, hogy egy

    • 10 millió forintos Széchenyi Likviditási Hitel MAX teljes költsége a három év alatt összesen 862 ezer forint. A teljes visszafizentendő összeg 10,86 millió forint.
    • 50 millió forintos hitel költsége 4,3 millió forint (kamat és kezelési költség összesen a 3 év alatt). A teljes visszafizetendő összeg 54,3 millió forint.
    • 400 millió forintos hitel költsége a három éves futamidő alatt összesen 34,5 millió forint (kamat és a kezelési költség együtt). A teljes visszafizetendő összeg 434,5 millió forint.

    Megéri? Nos, egy 10 milliós beszerzésnél, egy üzlet keretében jóval nagyobb összeget lehet bukni vagy nyerni, mint a Széchenyi Lividitási Hitel MAX után a teljes futamidő, azaz három évre vonatkozó 862 ezer forintos hitelköltség. Gondolva például olyan kivételes lehetőségekre, amikor egy nagyobb készlet jelentős diszkonttal lehet megszerezni. Vagy például azokról a helyzetekre, amikor egy adott minőségű árut – például megfelelő minőségű faalapanyagot – akkor kell megvenni, amikor lehet kapni, mert ha nem ezt tesszük lehet, hogy akár hetekre, hónapokra le kell mondanunk a termeléshez szükséges létfontosságú javakról.

    A leírtak alapján egy gondolatkísérlet talán nem elvesztegetett idő a Széchenyi Likviditási Hitel MAX konstrukció megvizsgáláséra!

    Mennyire kedvezőek a Széchenyi Likviditási Hitel MAX feltételei?

    A korábbi kedvezményes hitelekhez képest a Széchenyi Likviditási Hitel MAX 3,5 százalékos kamata, plusz a 2 százalékos kezelési költség alapján már nem tűnik olyan kedvezőnek, mint a megelőző időszakok támogatott hitelei voltak. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy közben a piaci feltételek is érdemben romlottak.

    Tavasszal például, amikor a Széchenyi Likviditási hitel GO! konstrukció keretében még 2,5 százalékon lehetett szintén fix kamatozással forgóeszköz hitelhez jutni (kezelési költséget a Széchenyi GO! konstrukcióknál nem számoltak fel) a piaci (nem támogatott) forgóeszközhitelek kamata 5-8 százalék között mozgott – jellemzően változó kamattal. Most piaci alapon folyósított vállalkozói hitelt 14-16 százalék alatti induló kamat mellett már nem találni.

    Jó tudni
    A vállalkozói hitelek jellemzően változó kamatozású kölcsönök, amelyek kamatának az alakulását általában a Budapesti Bankközi Hitelkamatlábhoz (a Buborhoz) kötik. A kamatemelkedés oka elsősorban az, hogy a Bubor értéke egy év alatt közel tízszeresére ugrott. A 3 havi Bubor augusztus 30-án 12,45 százalék volt, fél évvel korábban a mutató 4,84 százalékon, tavaly augusztus 30-án 1,61 százalékon járt. Egy Bubor plusz 2 százalék kamatfelárral folyósított vállalkozói hitel ügyleti kamata most 14,45 százalék lenne. Fél éve ez az ügyleti kamat 6,84 százalék, egy éve 3,61 százalék lett volna.

    Így tehát, bár a Széchenyi Max program árnyalatnyival magasabb kamattal érhető el (és felszámítanak kezelési költséget is), mint a korábbi támogatott hitelek, a mostani piaci viszonyok között még így is hasonló vagy nagyobb pénzügyi előnyt jelent a cégeknek a piaci hitelekhez képest, mint a korábbi támogatott hitelek voltak.

    Ennek érzékeltetésére az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogy 10, 50, 100, 200, 400 millió forint forgóeszközhitel mennyibe kerülne Széchenyi Likviditási Hitel MAX, illetve piaci hitel igénybe vételével.

    A piaci előrejelzések alapján a pénzpiacokon markáns kamatcsökkenés rövid távon nem várható. Így a Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint azoknak a cégeknek, amelyek a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukciók igénybevételére jogosultak mindenképp érdemes megfontolni a Széchenyi MAX hitelek igénylésének lehetőségét!

    Spórolnál az alapanyaggal? Erre is van Széchenyi MAX megoldás!

    Sok olyan vállalkozás is van, amely nem csak az alapanyag-beszerzés, hanem a gazdaságos alapanyag-felhasználás területén is sokat tudna spórolni – ha lenne egy kis pénz arra is, hogy a sok selejttel működtethető gépét modernebbre cserélje le például. A Széchenyi Kártya Program MAX hitelkonstrukciók között olyan is van, amely ebben nyújthat segítséget.

    A Széchenyi Beruházási Hitel MAX energiahatékonyság-javítására és technológiai fejlesztésre igénybe vehető alkonstrukciója keretében ráadásul a Széchenyi Likviditási Hitel MAX-nál is kedvezőbb a kamat: fix, évi 0,5 százalék. Ez a hitelt legfeljebb 10 évre lehet felvenni, maximum 400 millió forint összegben.

    Azt, hogy ennek költsége mennyi lehet a napokban a rezsiköltségek csökkentésére irányuló beruházások példáján mutattuk be, hiszen ez a probléma most szinte minden vállalkozást érint. Fontosnak tartjuk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy ez a hitel a hatékonyabb alapanyag-felhasználást célzó beruházásokra is kérhető. Ha ilyen terveid vannak, mindenképp ismerd meg ennek az alkonstrukciónak is a feltételeit.

    Ha elakadnál, és segítségre lenne szükséged, keresd bizalommal a Bankmonitor vállalati hitelszakértőit akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

    Hirdetés
    Hirdetés