Betöltés

Egy évre akarnál biztos befektetést? Ebből tudsz válogatni!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-12-11

„Úgy adódott, hogy felszabadult 2,5 milliós banki lekötésem. Óvatos duhaj vagyok, bőven elég lenne nekem, ha a betéti kamatot megverné az új befektetésem. Egy évre látok csak előre, tehát olyanra van szükségem, amit bármikor könnyedén pénzé tehetek. Van esetleg ötletük, hogy mit tegyek?” A fenti kérdéssel fordult hozzánk egy érdeklődő, a következőkben pedig egy szakértőnk meg is adja a választ.

Nem kérdés, hogy egy ilyen esetben mi az első gondolatunk, hiszen az állampapírok azok, melyek a két fő feltételnek megfelelnek, vagyis a könnyű értékesíthetőségnek és a bankbetét feletti hozam elérhetőségében. Nem a hagyományos, mindenki által megvehető állampapírra gondolunk, hanem a kifejezetten lakosságnak szánt verziókra, a lakossági állampapírokra.

Ennek egy részét viszont a kérdező azonnal ki is zárta, hiszen azt mondta, hogy egy évre szeretné csak elkötelezni magát. Persze utána előfordulhat, hogy mégsem lesz szüksége a pénzre és újrabefekteti a pénzét kamatokkal együtt, de ezt most nem tudhatjuk.

A legmagasabb hozamot most a prémium állampapírok fizetik, viszont ezek 3-5 évre adnak 3,55-3,80%-os hozamot. Ez nem vállalható be az érdeklődőnek, viszont vannak a kínálatban egyéves állampapírok is. Igen ám, de nemcsak egy van belőle, hanem több is, mert az Egyéves Állampapíron kívül van értékpapírszámlára megvehető Kincstári Takarékjegy Plusz is.

A kettő állampapír nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, a következőkben bemutatjuk, hogy mi különbözteti mégis őket meg.

Egyéves állampapír:

 • 2%-ot fizet egy évre adózás előtt, a 15%-os kamatadó levonása után ez 1,7%
 • időarányosan számolják el a kamatot, vagyis fél évre 1%-ot kapunk, míg 9 hónapra 1,5%-ot (Kincstári árfolyamjegyzés alapján)
 • idő előtti eladás esetén az államkincstár 0,5%-ot levon a hozamból, ezért egy negyedévig mindenképpen meg kell tartani, ha hozamot szeretnénk látni (szintén Kincstári árfolyamjegyzés alapján)
 • a magyar államkincstárnál is elérhető, de banki hálózatokban is, viszont a teljes garancia csak előbbire érvényes (utóbbinál BEVA garancia él)
 • a számlavezetés és fenntartás az államkincstárnál ingyenes, mindössze elutaláskor vagy készpénzfelvételkor kell megfizetni a tranzakciós illetéket (0,3%, maximum 6000 Ft)
 • a 2,5 millió forintos kiutalásnál a költségplafon lép életbe a tranzakciós illetéknél, így a nettó hozam az adó és egyéb költségek levonása után 1,5% lehet

Kincstári takarékjegy plusz:

 • 2%-ot fizet egy évre adózás előtt, a 15%-os kamatadó levonása után ez 1,7%
 • az egyéves időszak alatt sávosan változik (egyre nő 0,55%-ról 1,75%-ig) a kamat, a 2%-ot akkor kapjuk meg, ha egy évig tartottuk a papírt
 • idő előtti értékesítés esetén nem számolnak fel költséget, viszont az első három hónapban történt eladás esetén nincs kamat (elég hasonló az egyéves állampapírhoz az elérhető hozam mértéke)
 • a postán vásárolható meg (esetleg neten), de nem fizikai formában, hanem elektronikusan, vagyis kell egy értékpapírszámla hozzá (összevont értékpapírszámla)
 • a számlavezetésnek van költsége (100 Ft/hó), amihez még jön 0,08%-os éves alapú állományi díj és a havi számlakivonat postázásának díja (150 Ft/hó), kedvezményes kondíciókkal viszont gyakorlatilag ingyenes lehet 12 hónapig a számlavezetés
 • a tranzakciós illeték utalásnál 0,3%, viszont a felső plafon a megadás módjához illeszkedően 6000 vagy 12 000 Ft lehet
 • mindent egybevéve itt is az adóval és költségekkel csökkentett hozam 1,5% lehet, ha végig megtartják a papírt, majd kiutalják a kamatokkal együtt az összeget egy bankszámlára (kedvezményes kondícióval számolva)

Jól láthatóan vannak azért különbségek, ha jobban megnézzük a kondíciókat, de végső soron a példában hozott összegnél hasonló hozamra számíthatunk. A kérdezőnek is saját élethelyzetéhez illően kell eldöntenie, hogy melyik a vonzóbb megoldás. Idő előtti megszüntetésnél a postán elérhető értékpapír is befutó lehet, míg ha meg tudjuk tartani lejáratig a papírt és/vagy hosszabb távon tervezünk, akkor az államkincstári értékpapírszámlára vehető papír vezeti a sort.

Nézd meg kalkulátorunkkal, melyik lakossági állampapír felel meg leginkább az elképzeléseidnek!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Armstrong és az Uber

  Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.