Betöltés

Egy évre akarnál biztos befektetést? Ebből tudsz válogatni!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-12-11

„Úgy adódott, hogy felszabadult 2,5 milliós banki lekötésem. Óvatos duhaj vagyok, bőven elég lenne nekem, ha a betéti kamatot megverné az új befektetésem. Egy évre látok csak előre, tehát olyanra van szükségem, amit bármikor könnyedén pénzé tehetek. Van esetleg ötletük, hogy mit tegyek?” A fenti kérdéssel fordult hozzánk egy érdeklődő, a következőkben pedig egy szakértőnk meg is adja a választ.

Nem kérdés, hogy egy ilyen esetben mi az első gondolatunk, hiszen az állampapírok azok, melyek a két fő feltételnek megfelelnek, vagyis a könnyű értékesíthetőségnek és a bankbetét feletti hozam elérhetőségében. Nem a hagyományos, mindenki által megvehető állampapírra gondolunk, hanem a kifejezetten lakosságnak szánt verziókra, a lakossági állampapírokra.

Ennek egy részét viszont a kérdező azonnal ki is zárta, hiszen azt mondta, hogy egy évre szeretné csak elkötelezni magát. Persze utána előfordulhat, hogy mégsem lesz szüksége a pénzre és újrabefekteti a pénzét kamatokkal együtt, de ezt most nem tudhatjuk.

A legmagasabb hozamot most a prémium állampapírok fizetik, viszont ezek 3-5 évre adnak 3,55-3,80%-os hozamot. Ez nem vállalható be az érdeklődőnek, viszont vannak a kínálatban egyéves állampapírok is. Igen ám, de nemcsak egy van belőle, hanem több is, mert az Egyéves Állampapíron kívül van értékpapírszámlára megvehető Kincstári Takarékjegy Plusz is.

A kettő állampapír nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, a következőkben bemutatjuk, hogy mi különbözteti mégis őket meg.

Egyéves állampapír:

 • 2%-ot fizet egy évre adózás előtt, a 15%-os kamatadó levonása után ez 1,7%
 • időarányosan számolják el a kamatot, vagyis fél évre 1%-ot kapunk, míg 9 hónapra 1,5%-ot (Kincstári árfolyamjegyzés alapján)
 • idő előtti eladás esetén az államkincstár 0,5%-ot levon a hozamból, ezért egy negyedévig mindenképpen meg kell tartani, ha hozamot szeretnénk látni (szintén Kincstári árfolyamjegyzés alapján)
 • a magyar államkincstárnál is elérhető, de banki hálózatokban is, viszont a teljes garancia csak előbbire érvényes (utóbbinál BEVA garancia él)
 • a számlavezetés és fenntartás az államkincstárnál ingyenes, mindössze elutaláskor vagy készpénzfelvételkor kell megfizetni a tranzakciós illetéket (0,3%, maximum 6000 Ft)
 • a 2,5 millió forintos kiutalásnál a költségplafon lép életbe a tranzakciós illetéknél, így a nettó hozam az adó és egyéb költségek levonása után 1,5% lehet

Kincstári takarékjegy plusz:

 • 2%-ot fizet egy évre adózás előtt, a 15%-os kamatadó levonása után ez 1,7%
 • az egyéves időszak alatt sávosan változik (egyre nő 0,55%-ról 1,75%-ig) a kamat, a 2%-ot akkor kapjuk meg, ha egy évig tartottuk a papírt
 • idő előtti értékesítés esetén nem számolnak fel költséget, viszont az első három hónapban történt eladás esetén nincs kamat (elég hasonló az egyéves állampapírhoz az elérhető hozam mértéke)
 • a postán vásárolható meg (esetleg neten), de nem fizikai formában, hanem elektronikusan, vagyis kell egy értékpapírszámla hozzá (összevont értékpapírszámla)
 • a számlavezetésnek van költsége (100 Ft/hó), amihez még jön 0,08%-os éves alapú állományi díj és a havi számlakivonat postázásának díja (150 Ft/hó), kedvezményes kondíciókkal viszont gyakorlatilag ingyenes lehet 12 hónapig a számlavezetés
 • a tranzakciós illeték utalásnál 0,3%, viszont a felső plafon a megadás módjához illeszkedően 6000 vagy 12 000 Ft lehet
 • mindent egybevéve itt is az adóval és költségekkel csökkentett hozam 1,5% lehet, ha végig megtartják a papírt, majd kiutalják a kamatokkal együtt az összeget egy bankszámlára (kedvezményes kondícióval számolva)

Jól láthatóan vannak azért különbségek, ha jobban megnézzük a kondíciókat, de végső soron a példában hozott összegnél hasonló hozamra számíthatunk. A kérdezőnek is saját élethelyzetéhez illően kell eldöntenie, hogy melyik a vonzóbb megoldás. Idő előtti megszüntetésnél a postán elérhető értékpapír is befutó lehet, míg ha meg tudjuk tartani lejáratig a papírt és/vagy hosszabb távon tervezünk, akkor az államkincstári értékpapírszámlára vehető papír vezeti a sort.

Nézd meg kalkulátorunkkal, melyik lakossági állampapír felel meg leginkább az elképzeléseidnek!

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

kalkuláció

Végre rövid távra is jár majd a kamatadó-mentesség!

2019. 03. 14.

Nem kell kamatadót fizetni a június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatai után. Kiszámoltuk, hogy az aktuális kamatok alapján mennyivel meg ez az elérhető hozamokat. Jelenleg 15%-os kamatadó terheli a...

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.