Betöltés

Így vásárolj okostelefont! Adunk pár tippet!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-18

Futótűzként terjednek a világban, így Magyarországon is az okostelefonok. Sikerük érthető, hiszen segítségükkel gyakorlatilag mindent meg lehet oldani: telefonálhatunk, csetelhetünk, zenét hallgathatunk, újságot olvashatunk, vásárolhatunk, stb. stb. A gondok ott kezdődnek, ha szeretnénk kiválasztani a nekünk leginkább megfelelő készüléket, hiszen a nagy kereslet miatt a kínálat zavarba ejtően bőséges. Az alábbiakban néhány fontos szempont alapján próbálunk segíteni a választásban.

Márka:

Talán ez az egyik legfontosabb szempont. Ha egy ismert gyártó készülékét választjuk, akkor nem nyúlunk mellé. A telefon minősége, használhatósága, a hozzá biztosított jótállás mind mind nagyon fontos szempont. Ám igaz az is, hogy a legnépszerűbb márkák ára magasabb a kevésbé felkapott termékekénél. Ráadásul a középmezőnybe tartozó gyártók készülékei megközelítőleg ugyanarra képesek, mint a legtöbbet reklámozott okostelefonok. Az eladások darabszáma alapján a legnépszerűbb gyártók jelenleg a Samsung, az Apple, a Xiaomi, a Lenovo és az LG.

Operációs rendszer:

Ez is döntő fontosságú, hiszen meghatározza, okostelefonunk mire lesz képes. Érdemes olyan operációs rendszert választani, amely nagyon elterjedt és amelyre éppen ezért sok hasznos alkalmazást lehet letölteni. Jelenleg a világban az okostelefonok többségén az Android operációs rendszer fut, az Apple telefonokra az IOS használható, míg a harmadik legelterjedtebb rendszer a Windows Phone. A felsorolt három közül bármelyiket is választjuk, nagyon nem fogunk mellé, hiszen mindegyik jól működik, megbízható és sok-sok ingyenes applikációt találunk hozzájuk.

Műszaki paraméterek:

Talán itt a legnehezebb jó tanácsot adni. Az, hogy kinek milyen teljesítményű telefonra van szüksége, ugyanis attól függ, mire fogja azt használni. Például ha telefonáláson kívül leginkább zenét hallgatunk, akkor a kijelző nagysága nem annyira fontos,mint akkor, ha filmeket is szeretnénk nézni. Próbáljuk az arany középutat megtalálni. A legfontosabb a kijelző nagysága, a processzor és a memória, mert telefonunk e három tulajdonságán múlik leginkább a használhatóság. Nem választunk rosszul, ha a képernyő 10 centinél nagyobb átmérőjű, a processzor 1 GHz, a memória pedig legalább 500 MB.

Ár:

A legtöbb fejtörést talán az okostelefonoknak ez a tulajdonsága okozza. Ha ugyanis valóban jól működő és jól használható készüléket szeretnénk, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Ha csak olcsóbb telefonra futja, akkor az bizony meglátszik a készülék teljesítményén is. Az 50-60 ezer forint alatti áron kapható okostelefonok általában csak arra jók, hogy ismerkedjünk kicsit ezzel a világgal. A 50-120 ezer forintba kerülő készülékek jelentik az arany középutat, ezek már mindent tudnak, amit egy okostelefontól elvárhatunk. Az efölötti áron kapható modellek a gyártók csúcstermékei. Ha előrelátóak vagyunk, akkor ezekből az árakból jócskán lefaraghatunk. A legtöbb telefontársaság ugyanis akciós áron, gyakorta nulla forintért kínál készüléket az új előfizetőknek, így minimális befektetéssel akár egy csúcskategóriás készülékhez is hozzá lehet jutni.

Csúcskategóriás telefont szeretnél, amit ha kell kedvező feltételekkel le is cserélhetsz? Töltsd ki az alábbi űrlapot és tudj meg többet! 


Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

  • alapblog

    Dolce vita!

    Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.