Betöltés

Így vegyél ki akár ötször több pénzt a lakástakarékodból!

szerző: Bankmonitor
2017-11-21

A lakástakarék a 30%-os támogatás révén a kockázatmentes befektetések között gyakorlatilag a legkedvezőbb lehetőségnek számít. Ugyanakkor érdemes kihasználni a lehetőséget, hogy a lakástakarék szerződéseddel elérhető támogatást megtöbbszörözd, úgy hogy több szerződést is kötsz. Vagyis a lakáscélodhoz elérhető megtakarítás összegét ezzel jelentősen növeled, adott esetben akár meg is ötszörözheted, mint a Bankmonitor egyik ügyfele.

Amennyiben az aktuálisan legkedvezőbb befektetést keresed és néhány év múlva kilátásban is van valamilyen lakáscél, akkor lakástakaréknál jobb, kockázatmentes megoldást borítékolhatóan nem találsz. Itt a legkedvezőbb hozam a 11%-ot is elérheti, amihez hasonlót jelenleg csak egy igen kockázatos befektetés tud csak teljesíteni. Tulajdonképpen, ha havi néhány ezer forintnak keresel helyet, az állam akkor is 30%-kal toldja meg a saját befizetéseidet, aminek a plafonját havi 20 ezer forintnál tudod elérni (évi 72 ezer forint az állami támogatás).

Nem feltétlenül kell azonban egy szerződésnél megállnod, amennyiben havi szinten 20 ezer forintnál nagyobb összeget is tudnál a megtakarításra szánni. Ez esetben több szerződéssel gond nélkül feljebb tornászhatod a támogatás összegét, ha éppen van még valaki a családban, akinek nincs lakástakarékja. Gyakorlatilag bármely közeli hozzátartozót (szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér, házastárs) megjelölhetsz kedvezményezettként és ezáltal több pénzt tudsz felhasználni a lakáscélodra. Tehát annyiszor jár az állami támogatás, ahány családtag részére szerződés kötsz. A minél magasabb hozam érdekében pedig a rövidebb, 4-5 éves lejáratokat érdemes választanod.

Éppen a közelmúltban kaptunk a Bankmonitornál egy megkeresést, ahol az ügyfél 5 db lakástakarék szerződés megkötéséről érdeklődött. Vagyis havi 100 ezret is fordít a lakáscéljára, amivel megötszörözi a támogatás összegét, így 4 év múlva 6,5 millió forint jön össze. Ez meglepőnek tűnhet, ugyanakkor biztos anyagi hátérrel és kellő számú családtag beszervezésével ez is megoldható.

Egy átlagos család helyzetéből kiindulva az 5 lakástakarék kevésbé tűnik kivitelezhetőnek, de olyan esetekkel már gyakran találkozni, amikor 2-3 LTP szerződés van a családban. Például a szülők már rendelkeznek vele, de nyitnak a gyerek részére, vagy éppen a nagyszülők révén többszörözik meg a támogatást.

Márpedig havi 20 ezer forint megtakarításával, három LTP kötésével is 3,9 millió forintod lehet 4 év múlva, ami a 2,9 milliós befizetésedből és a minimális kamatból, valamint a 0,9 milliós állami támogatásból jön össze. Ehhez adott esetben még akár egy 3,8-5,8 millió forintos lakáskölcsön is felvehető. Sőt akár egy áthidaló kölcsönt is elindíthatsz, amivel már a szerződés elején kiveheted a teljes megtakarítás és a hitel összegét.

Ez az összeg a lejárat után fordítható lakásvásárlásra, felújításra-korszerűsítésre, de a felhasználási kör meglepően széles. Ráadásul több lakástakarék felhasználásával még a lakáshiteled terheit is jelentősen csökkentheted, ami több milliós pénzügyi előnyt eredményez számodra. Sőt, odáig is eljuthatsz, hogy a 30%-os támogatás hatásán keresztül teljesen ingyenessé válik a hitel.

A következő kalkulátorral a legjobb lakástakarék ajánlatokat nézheted meg! 

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

1 Hozzászólás

 1. Melinda

  Tisztelt Tanacsado!

  Van harom lejart Lakastakarekom melyeket most szeretnek egy ingatlan megvasarlasakor felhasznalni.
  Az ingatlanban csak egyedul en lennek a tulajdonos.Egyik Ltp az en nevemre szol a masik ketto a ket gyerekem nevere es en lennek a kedvezmenyezett.
  Az egyik gyerekem kulfoldon el magyarorszagon van adoszama es tartozkodasi cime.
  Megkoteskor es a szerzodes lejartakor meg magyarorszagi lakcime volt.
  Szeretnem megtudni ,hogy mikent tudom mind a 3 Ltp megtakaritasra igenybe venni a 30% -os allami tamogatast?
  Varom valaszat.
  Koszonettel:Melinda

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.