Betöltés

Itt van az állampapírok új sztárja!

szerző: Bankmonitor.hu
2015-02-11

Infláció felett 4%. Ennyit hoz az állampapírok új üdvöskéje, az új 5 éves Prémium Magyar Államkötvény. Ez 1%pontnyi emelkedés az eddig piacon lévő Prémium Magyar Államkötvények 3%-os felárához képest. Ráadásul jövő héttől a Féléves Kincstárjegy és a Kamatozó Kincstárjegy is 0,5%ponttal magasabb kamatot fizet (előbbi 2,27%-ra, míg utóbbi 3%-ra emelkedik). Ezzel a lépéssel tovább nőtt a lakossági állampapírok vonzereje! Lássuk a részleteket!

Prémium Magyar Államkötvény

2010-ben bombaként robbant az állampapírpiacon az inflációhoz kötött, azt magasan 3%ponttal meghaladó Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) első sorozata. Ekkor még egy kiválasztott hónapban megfigyelt éves inflációhoz képest fizette ezt a felárat a következő kamatperiódusra. Azóta a piacon lévő állampapírokat az éves átlagos inflációhoz kötötték, kiszűrve belőlük a szezonalitást. Viszont a konstrukcióból adódóan nem minden hátrányt lehet kiküszöbölni: az inflációt mérni mindig utólag tudjuk, viszont hogy a befektetett pénzünkön végül mekkora infláció feletti (ún. reálhozamot) érünk el, azt a jövőbeni infláció befolyásolja. Amire természetesen csak becsléseink lehetnek.

Tehát előfordulhat olyan helyzet (amikor hirtelen megugrik az infláció), hogy a Prémium Magyar Államkötvény kevesebbet hoz infláció felett (kisebb a reálkamat tartalma), mint amire számítottunk. Amíg statisztikailag is kimutatható volt a pénzromlás üteme, addig igen szépen fizettek ezek a papírok. (Az első sorozat első kamatperiódusra 7,2%-ot hozott.) Ám a tavalyi évben az infláció átlagos mértéke -0,2% volt. (Idén januárban 1,4%-kal csökkentek az árak.)

Márpedig ilyen alacsony szintről szinte biztos, hogy növekedni fog a pénzromlás mértéke. Ezért elképzelhető, hogy a fenti ábrának megfelelően az infláció felett ténylegesen elért hozamunk kisebb lesz, mint 3%. Ehhez a fix 3%-os értékhez nyúltak most hozzá.

Prémium Magyar Államkötvény (2020/I)

A PMÁK új sorozata mától vásárolható. Kamatozása szintén a naptári évre vonatkozó éves átlagos inflációhoz kötött, de az eddigi 3%pont helyett 4%pont kamatfelárat kínál. Futamideje 2020 április 24-ig tart. Minden év április 24-én fizet kamatot (már 2015-ben is).
A fenti tulajdonságai miatt úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben ez a papír nyújtja az egyik legjobb értékajánlatot a kockázatkerülő befektetők számára. Ráadásul futamideje miatt indokolt adóoptimalizáló TBSZ számlára vásárolni. Így az alapvetően EHO mentes befektetést még kamatadó mentessé is tehetjük.

Rövid állampapírok

Jövő héttől további állampapírok kamatai növekedek majd. Számunkra releváns változás a Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy növekvő hozama. Előbbi az eddigi 2,5% helyett 3%-ot fog fizetni, míg az utóbbi 2,25%-os kamatozása 2,75%-ra növekszik. Ezen felül még a Kincstári Takarékjegy Plusz kamatozása is emelkedik (3%-ra). 

Szeretnéd, hogy segítsük az állampapírok között eligazodni? Add meg adataidat és munkatársunk visszahív!


Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.