Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18. szerző: bankmonitor.hu

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés. És sajnos az is elég alacsony, ahonnan indulunk. 

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Mennyit élünk nyugdíjasként?

Akik mostanában mentek nyugdíjba, azok véghezvittek egy nagy tettet: már így is évekkel tovább éltek, mint a születésükkor várható élettartamuk volt. Szerencsére nyugdíjas nőként még is így is közel 20 év a várható nyugdíjban töltött idő (férfiként 4 évvel rövidebb). De várhatóan mennyit töltenek ebből egészségben? Sajnos nem túl sokat, a közel húsz évből mindössze hatot.

De miért kiemelten fontos az egészségben eltöltött idő?

Ha egészség van, minden van – tartja a mondás. És nyilvánvaló, hogy jóval egyszerűbb minőségi életet élni egészségesen. De a tradicionálisan magas gyógyszerárak mellett, az sem mindegy, hogy kell-e szednünk valamit rendszeresen. Nem is beszélve egy-egy időszakos egyéb gyógykezelésről sem. Ez jelentősen tudja befolyásolni a költéseink szerkezetét is.

Valószínűleg nem lesz mindegy, hogy nyugdíjasként mennyit kell költeni egészségügyi kiadásokra. Természetesen minél többet, annál kevesebb marad másra. Ezért nem szabad kiindulni a jelenlegi költési szokásainkból, mert azok nyugdíjba vonuláskor jelentősen tudnak változni. (Korábban összeszedtük, hogy miként változnak a pénzügyeid, ha nyugdíjba mész.)

De természetesen az egészségben töltött évek csak a kiadásaink mértékén, és szerkezetén módosítanak. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy mennyi időre is számíthatunk, ahhoz a nyugdíjasként várható élettartamot kell megvizsgálnunk. Ez átlagosan valamivel kevesebb, mint 17 év. Tehát átlagosan ennyit töltünk nyugdíjban, és ennek mindösszesen a harmadában leszünk egészségesek (6 év).

Már ma érdemes felkészülni a nyugdíjas évekre. Használd kalkulátorunkat, és megmutatjuk, mennyi nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogyan állunk a 6 évvel a nemzetközi színtéren?

Azt már megtudtuk, hogy Magyarországon mindössze 6 év a várható egészségben eltöltött élettartam. (Érdekesség, hogy szemben a várható élettartammal, itt nincs szignifikáns eltérés a nemek között.) De mennyire egészségesek más ország nyugdíjasai?

Jól látható, hogy Magyarország ezzel a 6 évvel bizony a mezőny vége felé található. Közvetlen szomszédjaink ugyan hasonlóan alacsony ez az érték (Szlovákiában 4 évet sem éri el, Horvátországban kicsivel több, mint 4 és fél év, míg Romániában ugyanúgy 6 év, de Ausztriában például már közel 8 év), de jelentős elmaradásban vagyunk az Európai Unióban tapasztalható közel 9 és fél évtől.

„Hanyatló Nyugat” sokkal jobban áll ilyen tekintetben. Például Németországban közel 12 év (magyarországi duplája!), de Svédországban több, mint 16 évet töltenek egészségben a nyugdíjasok, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. Ám pár országtól eltekintve, sajnos a görbék dinamikája sem szívderítő: ellentétben a nyugdíjasként várható élettartammal (ami szinte folyamatosan emelkedik), az egészségben eltöltött idő változása nem egyértelműen pozitív.

Természetesen az eltéréseknek rendkívül sok oka lehet. Kezdve a gazdasági különbségektől (magasabb gyógyászati ellátás, több rekreációra elkölthető összeg), a klimatikus viszonyoktól (tenger közelsége, magas hegyek), a kulturális különbségeken át (stressz szintje, orvoshoz járási szokások, aktivitás mértéke), a szabályzói környezetig (kötelező szűrővizsgálatok). Természetesen minél egészségesebben élünk, várhatóan annál több időt tudunk majd a nyugdíjban is egészségben eltölteni (és várhatóan annál kisebbek lesznek a gyógykezelési költségek, de valamennyivel nőnek a megelőzést szolgáló kiadások).

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Tolnai Sándor

  A buta emberen nem lehet segíteni…az okosnak meg nem is kell…a szerencse meg nem válogat, de mindent pótol!-mondom én…

  2018.05.18.10:15

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

 • alapblog

  Észt tervek

  Csökkentsük az állami alkalmazottak számát 50%-kal, a köztársasági elnököt csak egy ciklusra lehessen megválasztani, legyen még függetlenebb a bíróság. 28 ismert észt üzletember összeállt és...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.