Betöltés

Miért van az, hogy kicsi a kamat, miközben sokkal többet fizetek vissza?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-29

„Egyszerűen nem értem, hogy miért írják egy hitelnél, hogy a THM mindössze 2,39%, amikor a teljes visszafizetés egy 27 milliós hitelnél 35 millió forint? Én inkább azt mondanám, hogy közel 30%-os a teljes hitelköltség.” Egy érdeklődő tette fel a kérdést, amire egyik szakértőnk meg is adja a választ.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő lakáshitel megtalálásához!

A rövid válaszunk az, hogy semmi hiba nincs a rendszerben, egyszerűen egy éremnek a két oldaláról van szó. Mint mindig, sosem közömbös az, hogy mi a viszonyítási alap, így itt is kell keresni a megoldást.

A THM, ahogy azt egy korábbi cikkünkben is megírtuk, azt mutatja meg, hogy évesítve mekkora költsége van a hitelnek. A felírt példánál is erről van szó, vagyis a körülbelül 20 éves futamidő alatt, valóban évente 2,4%-ot kell kifizetni, ami teljesen pariban van azzal, hogy a felvett 27 millió forintos hitelért összességében 20 év alatt 34 milliót fizetünk ki.

Magyarul nem mindegy, hogy mit nézünk. Mert a 20 év alatt, valóban a példában említett helyzetben 26%-kal kell többet kifizetni. De a THM számítása és logikája nem ez, hanem az, hogy évesítve mutassa ki a költségeket. Márpedig, ha évesítve nézzük (a költségeket felmerülésük időpontjában), akkor a 2,4%-os THM lesz a helytálló.

De egy hétköznapi példát is hozhatnánk, például egy kiló kenyér árát. Míg 1990-ben egy kiló kenyér 20 forintba került, most körülbelül 280 forintot kell kifizetni érte a KSH szerint. Az elmúlt közel 30 évben tehát 14-szeresére nőtt az ára a kenyérnek, miközben ha ezt az árnövekedést évesítjük, akkor átlagos növekedésnek 10%-ot kapunk. Ugyanez a logika a kérdés esetében is.

Való igaz, hogy ilyen alacsony hitelkamat mellett is a hosszú visszafizetési idő miatt a teljes kifizetés magasnak tűnhet. Ellenben ez nem egyedi eset, a hitelfelvétel így működik. Ha a THM adott, akkor csak akkor tudjuk lentebb nyomni a teljes kifizetendő összeget, ha rövidebb futamidőt választunk.

Csal a példa kedvéért, mi történik, ha 2,4%-os THM-mel veszünk fel hitelt, de nem 20 év alatt, hanem 10 év alatt fizetjük vissza a hitelt (futamidő 20 helyett 10 év). Ekkor:

  • a 20 éves futamidőnél havi szinten a törlesztő 141 ezer forint és a teljes visszafizetés 33,8 millió forint,
  • a 10 éves futamidőnél havi szinten a törlesztő 253 ezer forint és a teljes visszafizetés 30,3 millió forint.

A számításból is látszik, hogy a fele akkora futamidő miatt a teljes visszafizetés 2,5 millióval esik vissza. Persze ennek az az ára, hogy havi szinten többet kell törlesztőre fizetni. De ne feledjük, a THM mind a két esetben ugyanaz, de a teljes visszafizetés a vállalt futamidőtől függően természetesen módosul.

Nézd meg a lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel férne bele a költségvetésedbe!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ügyesen választanak lakáshitelt a magyarok

Bármennyire is nehéz helyzetben vannak jelenleg a lakásvásárlók, a statisztikák azt mutatják, a többség körültekintően hoz döntést. Pedig a rakétaként emelkedő ingatlanárak több csapdát is rejtegetnek. De vajon belesétálnak ezekbe...

Robbanhat a lakáspiac júliusban és augusztusban

2019. 07. 19.

Vihar előtti csend jellemezte júniusban a magyar ingatlanpiacot, ami érthető, hiszen a július 1-jével induló családtámogatási lehetőségek óriási pénzügyi előnyt jelenthetnek azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. A normál esetben az...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.