Betöltés

Mikor és kitől követelheti vissza az állam a CSOK-ot?

szerző: Fülöp Norbert
2018-11-08

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), különösen a 3 százalékos hitellel megfejelve, jelentős összeget jelent a gyerekes családoknak, valamint azon fiatal pároknak, akik bevállalnak gyermekeket. Ám az „ingyen pénznek” szigorú feltételei vannak, amelyek ha nem teljesülnek, akkor kamatostul kell visszafizetni a támogatást, ezért jó, ha előre felkészülsz a lehetőségeidre. Összegyűjtöttük, mire számíthatnak többek között a lakásukat idejekorán értékesítők, a váló házaspárok és a szétköltöző élettársak!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

A CSOK támogatással vásárolt használt ingatlanra a szerződés megkötésétől számított 10 évre jelzálogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be az állam javára. Ezt a jelzálogjogot rangsorban kizárólag a lakás vásárlása vagy bővítése érdekében felvett lakáshitel, lakástakarék-pénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg. Jó hír, hogy a kormány döntése szerint hamarosan a kétgyermekesek is igénybe vehetik a 10 millió Ft 3%-os kamatozású kedvezményes lakáshitelt, a háromgyermekesek pedig 15 millió Ft kedvezményes lakáshitelre lesznek jogosultak. Idén már be is szeretnék vezetni a módosításokat. A kedvezményes hitellel a kétgyermekes családok 2,6-2,7 millió Ft-tal is jobban járhatnak a piaci kamatozású lakáshitelhez képest.

1. Vissza kell fizetni – a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten – a CSOK összegét az alábbi esetekben:

 • Ha a szóban forgó lakást lebontják, kivéve persze akkor, ha ez természeti katasztrófa (pl. földrengés, árvíz) miatt vált ez szükségessé.
 • Ha egy ellenőrzés során kiderül, hogy a lakásban valójában nem a támogatott személy és annak kiskorú gyermeke lakik.
 • Ha CSOK-ot igénylő személy a lakás használatát másnak átengedi, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak.
 • Ha a lakást nem lakásként használják, például irodaként funkcionál.

2. Ekkor nem kell visszafizetni a CSOK összegét:

Ha a támogatott személy, vagy annak gyermeke az adott időszakon belül elhalálozik.

3. Ezeket a változásokat kell bejelenteni:

Ha a lakással kapcsolatban bármilyen olyan változás áll be, ami miatt a támogatást vissza kell fizetni, akkor ezt a változástól számított 30 napon belül be kell jelenteni a kormányhivatalnak, mégpedig a szükséges iratokkal együtt. Ha a szerződés létrejöttéhez harmadik személy beleegyezése szükséges, a bejelentési határidő 45 nap, ha a szerződés érvényességéhez hatósági jóváhagyás vagy hatósági nyilvántartásba történő bejegyzés szükséges, akkor a bejelentési határidő ennek megtörténtét követő 30 nap.

Ezt követően a CSOK-ot késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetni, a kormányhivatal pedig az erről kiállított igazolás birtokában intézkedik csak az elidegenítési és terhelési tilalom törléséről.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

4. Teendő válás, élettársi életközösség felbomlása esetén:

 • Ha válás esetén a házastársak a bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom idején harmadik félnek adják el közös lakásukat, akkor a CSOK-ot késedelmi kamattal növelten kell visszafizetniük. Hogy, kire mennyi jut belőle, az az eladásból származó bevétel bírósági határozat szerinti, illetve a közöttük létrejött házassági vagyonmegosztási szerződésben rögzített aránytól függ.
 • A volt házastársak a házasságfelbontás tényét kötelesek a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a kormányhivatalnak bejelenteni.
 • Amennyiben válás után a CSOK igénybevételével megvásárolt lakás tulajdonjogát az egyik fél a másiktól megszerzi, és a házasságot felbontó, azt érvénytelenné nyilvánító jogerős bírósági határozat alapján – a nagykorúvá vált gyermek kivételével – valamennyi gyermek lakóhelye – akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vették – a lakás tulajdonjogát megszerző félnél marad, akkor a másik félnek nem kell visszafizetnie a rá eső CSOK összegét. Ebben az esetben a tulajdonjog megváltozását a hitelintézetnek kell bejelenteni, ahol módosítják a CSOK-szerződést. A hitelintézet a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés módosításáról a kormányhivatalt értesíti, amely a hitelintézet értesítését követően hozzájárul a lakás elidegenítéséhez.
 • Élettársi életközösség felbomlása esetén a válásra vonatkozó előírások érvényesek.

5. Ha egy nem magyar állampolgár elhagyja az országot:

Ha egy nem magyar állampolgárságú támogatott személy tartózkodási jogosultsága megszűnik, és 30 napon belül nem kap tartózkodásra jogosító okmányt, engedélyt vagy jogállást, akkor a 30 napos határidő lejártát követően az igénybe vett CSOK kedvezményt a tartózkodási jogosultság megszűnésétől számított Ptk. szerinti késedelmi kamattal terhelten köteles megfizetni, amint elhagyja Magyarországot. Az állam javára bejegyzett jelzálogjog, valamint az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom törlése iránt a teljes visszafizetés igazolása után a kormányhivatal intézkedik.

(A gyermeket vagy gyermekeket vállaló fiatal párokra vonatkozó kitételekről, hogy a CSOK-ot mikor követelheti vissza az állam, a következő cikkünkben írunk.)

 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Rné Enikő

  Érdeklődni szeretnék hogy CSOK igénylés esetén (használt lakás vásárlásra) valóban egyik feltétel, hogy minden helyiségben fix és működő fűtés legyen? Például ha a fürdőszobában elektromos hősugárzó van, az kizáró ok?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Enikő,
   Valóban elvárás a fix, és működő fűtés, és nem fogadható el a hősugárzó.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

építkezés

Kapok hitelt egy még csak tervezőasztalon létező ingatlanra?

2019. 03. 20.

Az újépítésű lakások esetében az árak annál kedvezőbbek, minél hamarabb teszi le a foglalót a vásárló, egy sok tízmilliós ingatlannál pedig minden kedvezmény számít. Ezért szerződéskötéskor sokszor még egyetlen kapavágás...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.