Mikor és kitől követelheti vissza az állam a CSOK-ot?

Mikor és kitől követelheti vissza az állam a CSOK-ot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-08 Frissítve: 2021-10-11
 

A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), különösen a 3 százalékos hitellel megfejelve, jelentős összeget jelent a gyerekes családoknak, valamint azon fiatal pároknak, akik bevállalnak gyermekeket. Ám az „ingyen pénznek” szigorú feltételei vannak, amelyek ha nem teljesülnek, akkor kamatostul kell visszafizetni a támogatást, ezért jó, ha előre felkészülsz a lehetőségeidre. Összegyűjtöttük, mire számíthatnak többek között a lakásukat idejekorán értékesítők, a váló házaspárok és a szétköltöző élettársak!


A CSOK támogatással vásárolt használt ingatlanra a szerződés megkötésétől számított 10 évre jelzálogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be az állam javára. Ezt a jelzálogjogot rangsorban kizárólag a lakás vásárlása vagy bővítése érdekében felvett lakáshitel, lakástakarék-pénztári kölcsönt biztosító jelzálogjog előzheti meg. Jó hír, hogy a kormány döntése szerint hamarosan a kétgyermekesek is igénybe vehetik a 10 millió Ft 3%-os kamatozású kedvezményes lakáshitelt, a háromgyermekesek pedig 15 millió Ft kedvezményes lakáshitelre lesznek jogosultak. Idén már be is szeretnék vezetni a módosításokat. A kedvezményes hitellel a kétgyermekes családok 2,6-2,7 millió Ft-tal is jobban járhatnak a piaci kamatozású lakáshitelhez képest.

Hirdetés

Hirdetés

1. Vissza kell fizetni – a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten – a CSOK összegét az alábbi esetekben:

  • Ha a szóban forgó lakást lebontják, kivéve persze akkor, ha ez természeti katasztrófa (pl. földrengés, árvíz) miatt vált ez szükségessé.
  • Ha egy ellenőrzés során kiderül, hogy a lakásban valójában nem a támogatott személy és annak kiskorú gyermeke lakik.
  • Ha CSOK-ot igénylő személy a lakás használatát másnak átengedi, azon használati vagy haszonélvezeti jogot alapítanak.
  • Ha a lakást nem lakásként használják, például irodaként funkcionál.

2. Ekkor nem kell visszafizetni a CSOK összegét:

Ha a támogatott személy, vagy annak gyermeke az adott időszakon belül elhalálozik.

3. Ezeket a változásokat kell bejelenteni:

Ha a lakással kapcsolatban bármilyen olyan változás áll be, ami miatt a támogatást vissza kell fizetni, akkor ezt a változástól számított 30 napon belül be kell jelenteni a kormányhivatalnak, mégpedig a szükséges iratokkal együtt. Ha a szerződés létrejöttéhez harmadik személy beleegyezése szükséges, a bejelentési határidő 45 nap, ha a szerződés érvényességéhez hatósági jóváhagyás vagy hatósági nyilvántartásba történő bejegyzés szükséges, akkor a bejelentési határidő ennek megtörténtét követő 30 nap.

Ezt követően a CSOK-ot késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetni, a kormányhivatal pedig az erről kiállított igazolás birtokában intézkedik csak az elidegenítési és terhelési tilalom törléséről.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

4. Teendő válás, élettársi életközösség felbomlása esetén:

  • Ha válás esetén a házastársak a bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom idején harmadik félnek adják el közös lakásukat, akkor a CSOK-ot késedelmi kamattal növelten kell visszafizetniük. Hogy, kire mennyi jut belőle, az az eladásból származó bevétel bírósági határozat szerinti, illetve a közöttük létrejött házassági vagyonmegosztási szerződésben rögzített aránytól függ.
  • A volt házastársak a házasságfelbontás tényét kötelesek a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a kormányhivatalnak bejelenteni.
  • Amennyiben válás után a CSOK igénybevételével megvásárolt lakás tulajdonjogát az egyik fél a másiktól megszerzi, és a házasságot felbontó, azt érvénytelenné nyilvánító jogerős bírósági határozat alapján – a nagykorúvá vált gyermek kivételével – valamennyi gyermek lakóhelye – akikre tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vették – a lakás tulajdonjogát megszerző félnél marad, akkor a másik félnek nem kell visszafizetnie a rá eső CSOK összegét. Ebben az esetben a tulajdonjog megváltozását a hitelintézetnek kell bejelenteni, ahol módosítják a CSOK-szerződést. A hitelintézet a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéről szóló szerződés módosításáról a kormányhivatalt értesíti, amely a hitelintézet értesítését követően hozzájárul a lakás elidegenítéséhez.
  • Élettársi életközösség felbomlása esetén a válásra vonatkozó előírások érvényesek.

5. Ha egy nem magyar állampolgár elhagyja az országot:

Ha egy nem magyar állampolgárságú támogatott személy tartózkodási jogosultsága megszűnik, és 30 napon belül nem kap tartózkodásra jogosító okmányt, engedélyt vagy jogállást, akkor a 30 napos határidő lejártát követően az igénybe vett CSOK kedvezményt a tartózkodási jogosultság megszűnésétől számított Ptk. szerinti késedelmi kamattal terhelten köteles megfizetni, amint elhagyja Magyarországot. Az állam javára bejegyzett jelzálogjog, valamint az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom törlése iránt a teljes visszafizetés igazolása után a kormányhivatal intézkedik.

(A gyermeket vagy gyermekeket vállaló fiatal párokra vonatkozó kitételekről, hogy a CSOK-ot mikor követelheti vissza az állam, a következő cikkünkben írunk.)

1

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés