Betöltés

Mutatjuk, hogy mi segít a legjobb befektetést kiválasztani!

szerző: Bankmonitor
2018-06-06

A megfelelő befektetési alap kiválasztása nem sétagalopp, de szerencsére kapunk segítséget is a döntéshez. Ugyanis minden befektetési alap rendelkezik egy pillanatok alatt áttekinthető dokumentummal, amiből aranyat érő információk derülnek ki a befektető számára. A CashMester legújabb részében összeszedtük, hogyan támogatja a kiemelt befektetői információkat tartalmazó tájékoztató a döntést.

Mi történt pontosan?

Ha a lakossági állampapír nyújtotta 3,8%-nál többet szeretnél kihozni a megtakarításodból, akkor biztosan nézelődtél már a befektetési alapok között is. Az elmúlt években már sokan nyitottak ebbe az irányba, amit nagyon jól mutat, hogy milyen népszerűek voltak az egyes alapok, mint például az abszolút hozamú, vagy az ingatlanalapok. Persze a számodra megfelelő alap kiválasztása kulcsfontosságú kérdés, ezért is mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni!

Mit jelent ez magyarul?

Teljesen világos, hogy a befektetési alapnál elsősorban az érdekel, hogy milyen nagyságú hozamot érhetsz el. Ugyanakkor felelőtlenség lenne kizárólag ez alapján dönteni, hiszen mérlegre kell tenni azt, hogy a hozamért cserébe milyen kockázatot szükséges bevállalni. És persze, hogy milyen egyéb információk érhetők el az alapról.

Ahhoz, hogy a kiszemelt, vagy ajánlott alap esetében ne a sötétben tapogatózz, mindenképp érdemes megnézned az ún. KIID-et, vagyis a kiemelt befektetői információkat tartalmazó tájékoztatót. Talán bonyolultan hangzik, de ez egy csupán kétoldalas dokumentumot jelent, amiből kideríthetők az alap főbb jellemzői.

Márpedig ezáltal pillanatok alatt fény derülhet arra, hogy például az alap milyen befektetések közül válogat, de azonnal átláthatóvá válik a költségstruktúra is (mennyiért veheted meg, válthatod vissza az alapot, mennyi a folyó költség, van-e sikerdíj, esetleg a korai eladást sújtó büntető díj). Ami még fontosabb, hogy a vállalt kockázatok szintje is kiderül és az is, hogy milyen minimális időtávra javasolt az alap tartása.

Ezenfelül megtekintheted a múltbeli hozamokat, bár mindig tartsd szem előtt, hogy ezekből a jövőre nézve semmilyen következtetés nem lehet levonni. Nem utolsó szempont, hogy megadják, azt a mércét is (ún. referenciaindex), ami alapján el tudod dönteni, hogy az alap relatíve jó teljesítményt nyújtott-e az utóbbi időszakban.

Miért kellene engem érdekelnie?

Sok olyan esettel találkoztunk már, ahol a befektetési alap megvásárlásra után derült ki, hogy a befektető nem egészen erre számított. Kiderült, hogy túl rizikós számára az alap, vagy nem olyan nagyságú hozam ütötte a markát, amit előzetesen elvárt volna.

Ha a KIID áttanulmányozására szánsz egy kis időt, valószínűleg túl nagy meglepetések nem érhetnek, hiszen tisztában leszel az olyan alapvető paraméterekkel, mint a kockázat és költségek. Persze az okos választáshoz egyéb tényezőket is érdemes figyelembe venni.

Ilyen, hogy például melyik alapkezelő céghez tartozik az alap (jó hírben áll?), milyen háttérrel rendelkezik (van-e mögötte egy klasszis portfóliómenedzser), vagy éppen mennyi pénz parkol jelenleg az alapban (okkal lehet népszerű, vagy csak nagy a felhajtás körülötte?). A KIID-en kívül bővebben is tájékozódhatsz, ha a havi vagy éves portfólió jelentéseket is átnézed.

Ezenkívül a jövőbeli kitátások is nagyon lényegesek, vagyis hogy milyen trendek várhatók a piacon. Például aktuálisan hozamemelkedés, részvénypiaci bizonytalanság, illetve politikai feszültség jellemzi a világot. Ilyen környezetben egy abszolút hozamú alap jó választás lehet, hiszen ez a körülményektől függetlenül igyekszik pozitív hozamot elérni.

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Állampapír Plusz néven indul az új kötvény

2019. 05. 24.

Megérkeztek a részletek a június 3-tól jegyezhető új lakossági állampapírral kapcsolatban. Több pontosítás és változás is történt, például megváltoztatták a kötvény nevét. Lássuk a további részleteket. Nagy várakozás övezi az...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

  • alapblog

    Kávékapszulából saláta

    A szingapúri Nespresso visszaveszi a környezetszennyezőnek beállított használt kávékapszulákat, az alumíniumot újrahasznosítja, a zaccot meg elpasszolja egy Sky Greens nevű vertikális biofarmra, ahol a termesztett...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.