Betöltés

Egész évben minden akciós

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-14

Újabb mélyponton az inflációs adat: decemberben 0,9%-kal csökkentek az árak idehaza. Szerencsére ettől függetlenül nem kell deflációs veszélytől tartanunk. Viszont a megtakarítással rendelkezőknek vegyes hír a legutolsó inflációs adat: gyakorlatilag bármilyen befektetéssel (még lekötött betéttel is) reálhozamot értek el, ám bizonyos állampapírok kamata csökkenni fog a jövőben. Nézzük a részleteket!

Decemberben 0,9%-kal csökkenek az árak Magyarországon. Ezzel a múlt havi 0,7%-os csökkenés után újra mélypontra értünk az inflációban. Ráadásul tavaly éves szinten defláció volt, méghozzá 0,2%-kal csökkentek az árak átlagosan.

Az elmúlt hónapi csökkenésbe közre játszott az energiaár csökkenés (például az olaj árcsökkenés miatt a benzin árának csökkenése), az élelmiszerek és ruházati cikkek árainak mérséklődése. Viszont a szeszes italok és a dohányáruk ára menetrend szerint drágult. Ugyancsak drágultak a szolgáltatások is. A 12 hónapos infláció így alakult az elmúlt időszakban:

Mivel pénzügyekkel foglalkozó oldal vagyunk, így külön figyelmet fordítunk a pénzügyi szolgáltatások árára. Az elmúlt 12 hónapban a pénzügyi szolgáltatások ára 3,5%-kal csökkent. Fontos megemlítenünk, hogy egyes bankok a bankköltségeiket az éves átlagos inflációhoz igazítják. Mivel azonban 2014-ben átlagosan 0,2%-kal csökkentek az árak, így elképzelhető, hogy a közeljövőben néhány banknál igen szolid mértékben, de további költségcsökkenést fogunk tapasztalni.

A defláció veszélye

Miért veszélyes a tartós defláció? Erre Japán példája adja meg a választ (akik nem mellesleg nem régen keveredtek ki egy deflációs spirálból). Ha az árak csökkennek, akkor egyre többen döntenek úgy, hogy elhalasztják a fogyasztásukat, ami a kereslet csökkenésével jár együtt. Ha kisebb a kereslet, akkor a vállalatok is visszafogják a termelést, és első körben elmaradnak a béremelések (adott esetben a bérek csökkenhetnek is), majd a felesleges munkaerőt elküldik, a gazdaság recesszióba hull, kedvező esetben állami beavatkozásra stagnál.

Szerencsére Magyarországot valószínűleg nem fenyegeti, hogy hosszú távon fennmaradjon az árszínvonal tartós csökkenése. Előrejelzések szerint 2016 decemberében már újra 3% körüli inflációt láthatunk majd.

A defláció hazai hatásai

A fentebb említett pénzügyi szolgáltatások árcsökkenésén kívül vegyes hatással van a befektetőkre. Egyrészt a defláció miatt mindegy mekkora hozamot értünk el, az reálhozamot jelent. Másrészt viszont például az állampapírok közül a jelenleg 4,7%-os kamatot fizető Prémium Magyar Államkötvény kamata 3%-ra fog csökkeni.

Segítsünk állampapír választásban? Add meg adataidat és kollégánk visszahív!


Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mindenki másnak azonban egyelőre jó hír a defláció, különösen az üzemanyagárak mérséklődése: ugyanakkora jövedelem esetén is több marad a családi kasszában. Ennek egy részét mindenképpen érdemes megtakarítani, de a gazdaság szempontjából jótékonyan hat, hogy az elkölthető jövedelem növekményének egy részét valóban el is költik az emberek. Ezzel pedig ha nem is megugrik, de megmozdul a Pannon Puma.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.