Betöltés

Egész évben minden akciós

szerző: Bankmonitor.hu
2015-01-14

Újabb mélyponton az inflációs adat: decemberben 0,9%-kal csökkentek az árak idehaza. Szerencsére ettől függetlenül nem kell deflációs veszélytől tartanunk. Viszont a megtakarítással rendelkezőknek vegyes hír a legutolsó inflációs adat: gyakorlatilag bármilyen befektetéssel (még lekötött betéttel is) reálhozamot értek el, ám bizonyos állampapírok kamata csökkenni fog a jövőben. Nézzük a részleteket!

Decemberben 0,9%-kal csökkenek az árak Magyarországon. Ezzel a múlt havi 0,7%-os csökkenés után újra mélypontra értünk az inflációban. Ráadásul tavaly éves szinten defláció volt, méghozzá 0,2%-kal csökkentek az árak átlagosan.

Az elmúlt hónapi csökkenésbe közre játszott az energiaár csökkenés (például az olaj árcsökkenés miatt a benzin árának csökkenése), az élelmiszerek és ruházati cikkek árainak mérséklődése. Viszont a szeszes italok és a dohányáruk ára menetrend szerint drágult. Ugyancsak drágultak a szolgáltatások is. A 12 hónapos infláció így alakult az elmúlt időszakban:

Mivel pénzügyekkel foglalkozó oldal vagyunk, így külön figyelmet fordítunk a pénzügyi szolgáltatások árára. Az elmúlt 12 hónapban a pénzügyi szolgáltatások ára 3,5%-kal csökkent. Fontos megemlítenünk, hogy egyes bankok a bankköltségeiket az éves átlagos inflációhoz igazítják. Mivel azonban 2014-ben átlagosan 0,2%-kal csökkentek az árak, így elképzelhető, hogy a közeljövőben néhány banknál igen szolid mértékben, de további költségcsökkenést fogunk tapasztalni.

A defláció veszélye

Miért veszélyes a tartós defláció? Erre Japán példája adja meg a választ (akik nem mellesleg nem régen keveredtek ki egy deflációs spirálból). Ha az árak csökkennek, akkor egyre többen döntenek úgy, hogy elhalasztják a fogyasztásukat, ami a kereslet csökkenésével jár együtt. Ha kisebb a kereslet, akkor a vállalatok is visszafogják a termelést, és első körben elmaradnak a béremelések (adott esetben a bérek csökkenhetnek is), majd a felesleges munkaerőt elküldik, a gazdaság recesszióba hull, kedvező esetben állami beavatkozásra stagnál.

Szerencsére Magyarországot valószínűleg nem fenyegeti, hogy hosszú távon fennmaradjon az árszínvonal tartós csökkenése. Előrejelzések szerint 2016 decemberében már újra 3% körüli inflációt láthatunk majd.

A defláció hazai hatásai

A fentebb említett pénzügyi szolgáltatások árcsökkenésén kívül vegyes hatással van a befektetőkre. Egyrészt a defláció miatt mindegy mekkora hozamot értünk el, az reálhozamot jelent. Másrészt viszont például az állampapírok közül a jelenleg 4,7%-os kamatot fizető Prémium Magyar Államkötvény kamata 3%-ra fog csökkeni.

Segítsünk állampapír választásban? Add meg adataidat és kollégánk visszahív!


Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mindenki másnak azonban egyelőre jó hír a defláció, különösen az üzemanyagárak mérséklődése: ugyanakkora jövedelem esetén is több marad a családi kasszában. Ennek egy részét mindenképpen érdemes megtakarítani, de a gazdaság szempontjából jótékonyan hat, hogy az elkölthető jövedelem növekményének egy részét valóban el is költik az emberek. Ezzel pedig ha nem is megugrik, de megmozdul a Pannon Puma.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi várható a lakossági állampapíroknál?

2018. 08. 13.

Megtakarításaink elhelyezésekor fontos szempont, hogy milyen hozamokat várunk a következő években. Nem mindegy ugyanis, hogy ha beletesszük pénzünket egy állampapírba, az magasabb kamatot fizet-e nekünk, mint az ugyanakkor vagy később...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.