Szeretnél befektetni, de nem értesz hozzá? Van megoldás!

Szeretnél befektetni, de nem értesz hozzá? Van megoldás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-01
 

A befektetések világa a 21. században nagy fejlődésen ment keresztül. Mostanra már nem csak kevés ember kiváltsága a jó hozamokból való részesedés: az átlagember is könnyedén hozzáférhet a legprofibb befektetésekhez. Mindehhez pedig szakértői segítség is igénybe vehető, amely a kezdő befektetők számára nagy biztonságot jelenthet. Megnéztük, milyen hosszú távú befektetési szolgáltatások érhetők el a nyugdíjmegtakarításokon keresztül.

Sokakat az tarthat vissza a befektetésektől, hogy úgy érzik, nincs meg hozzá a kellő tudásuk. Nekik igazuk van abban, hogy a pénzügyek területén is elengedhetetlen némi tájékozódás. Viszont a mai modern fejlesztések nagyban megkönnyíthetik a hosszú távra takarékoskodók dolgát. Most összegyűjtöttük, mik azok a szolgáltatások, amelyek a leginkább hozzásegítenek egy megtakarítás helyes kezeléséhez. Az alábbiakat mindenki kihasználhatja, aki hosszú távra (például a saját nyugdíjára) szeretne pénzt félretenni, és úgy dönt, hogy ehhez egy biztosító segítségét veszi igénybe.

Hirdetés

Hirdetés

Meghatározott befektetési alapok

A legtöbb kisbefektető nem tud, vagy nem szeretne azzal foglalkozni, hogy napi szinten menedzselje a befektetéseit. Az ő számukra igen jó alternatívát kínálnak az adott biztosítón keresztül elérhető befektetési alapok. A befektetési alapok olyan konstrukciók, melyek esetében a befektetők pénzét egy ebben jártas szakértői csapat kezeli helyettük. A havonta félretett összegek az előre meghatározott arányok szerint kerülhetnek elhelyezésre az egyes alapok között. Ennek köszönhetően nem szükséges folyamatosan szemmel tartani a megtakarítást: elég bizonyos időközönként az elképzeléseinkhez igazítani a portfólió arányait. A pénz pedig eközben hozamot termel, anélkül, hogy naponta figyelnénk az árfolyamok alakulását.

Alapértelmezett portfóliók

Vannak olyanok, akik bíznak annyira a saját ítélőképességükben, hogy maguknak szeretnék összeállítani a portfóliójukat. Ők a legtöbb biztosító esetében 10-20 különböző befektetési alap közül válogathatnak kedvükre. Akik pedig inkább a szakemberekre bíznák ezeket a döntéseket is, ők találhatnak előre elkészített portfóliókat. Az alapértelmezett portfóliókat általában a kockázati szintjük szerint érdemes megkülönböztetni: egyaránt léteznek óvatosabb és merészebb darabok. A saját kockázattűrő képességének ismeretében mindenki eldöntheti, hogy milyen típusú befektetési alapokból szeretne többet látni a portfóliójában. Aki hajlandó kockáztatni a magasabb várható hozam reményében, neki érdemes egy részvénytúlsúlyos portfóliót választania. Aki inkább a biztonságra törekszik, és megelégszik a szerényebb hozammal, neki egy kötvénytúlsúlyos portfólió lesz jó választás.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze hosszú távon!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Céldátum alapok, céldátum stratégia

Az idő múlásával változhat, hogy kinek milyen összeállítású portfólió a legmegfelelőbb. Ennek menedzselése nem egyszerű feladat, ezért érdemes lehet igénybe venni a céldátum-szolgáltatást. A stratégia lényege, hogy a megtakarítási futamidő elején a portfólióban nagyobb arányt kapnak a kockázatosabb befektetések (pl. részvények). Az évek során pedig adott rendszerességgel átalakítják a portfóliót, és a részvények helyét egyre nagyobb arányban átveszik a kötvények. Ezáltal a futamidő végére a befektetés nagyobb biztonságban lesz, addig pedig a lehető legmagasabb hozamot termeli. A céldátum alapok önmagukban is képesek erre a műveletre. Ahol pedig nem elérhetők céldátum alapok, ott a portfólióban szereplő befektetési alapok arányainak átalakításával történik ugyanez.

Árfolyamfigyelő szolgáltatás

A befektetések világában (különösen a kockázatosabb alapok esetében) előfordulhat, hogy az árfolyam erősen csökkenni kezd. Ez a megtakarító számára hátrányt jelent, hiszen ezáltal az ő pénze is veszít az értékéből. Éppen ezért lehetséges olyan szolgáltatást igényelni, amely egy meghatározott mértékű árfolyamesésnél figyelmezteti az ügyfeleket. Az értesítés emailben vagy sms-ben érkezik, így szinte azonnali reakcióra is van lehetőség. Az értesítés hatására az ügyfél rendelkezhet a portfólió átrendezéséről, a komolyabb veszteség elkerülésének céljából.

Árfolyamvédelmi szolgáltatás

Az árfolyamfigyelőnél is gyorsabb reakciót tesz lehetővé az árfolyamvédelem. Ennél a szolgáltatásnál a meghatározott mértékű árfolyamesésre automatikusan átrendeződik a portfólió. (Tehát anélkül, hogy az ügyfél erre konkrét utasítást adna.) Ezzel a módszerrel még hatékonyabban megelőzhetők a veszteségek, jobban megőrizve ezáltal a megtakarított pénzösszegek értékét.

Portfólió-kiigazítás

A portfóliók automatikus kiigazításának célja, hogy a befektetés tényleges kockázati szintje ne térjen el az ügyfél igényeitől. Előfordulhat ugyanis, hogy egy vegyes portfólióban a részvényalapok és kötvényalapok aránya eltolódik. Ezzel pedig óhatatlanul megváltozik a portfólió kockázati szintje. Ha például a részvények jobban teljesítettek, akkor az eredetileg kitűzöttnél nagyobb részarányuk lesz a portfólióban, így egy kockázatosabb portfóliót eredményeznek. Ilyenkor a portfólió-kiigazító szolgáltatás úgy rendezi át a portfóliót, hogy helyreálljanak az ügyfél által kijelölt arányok. Gyakorlatilag a részvényeken elért nyereség egy részét „realizálják”, azaz kiveszik a pénzt az adott alap(ok)ból, és áthelyezik a kötvényalapokba. Amennyiben a kötvényalapok szereznének nagyobb részarányt a kívánatosnál, akkor a kiigazítás fordítva megy végbe.

Mire érdemes figyelni a szolgáltatásoknál?

A befektetési szolgáltatások megfelelő használata jelentős hasznot okozhat a megtakarítók számára. Azonban mindig fontos tisztában lenni az adott szolgáltatás költségeivel, mert ezek ronthatják az elért eredményt. Ha például olyan stratégiát választunk, melynek következtében nagyon gyakorivá válnak az adásvételi tranzakciók, az nagy mértékben gyengítheti a befektetésünk teljesítményét. Az optimális befektetési szolgáltatások kiválasztásában érdemes szakértői segítséget kérni.

A legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Hirdetés
Hirdetés