Betöltés
loading

Szeretnél befektetni, de nem értesz hozzá? Van megoldás!

A befektetések világa a 21. században nagy fejlődésen ment keresztül. Mostanra már nem csak kevés ember kiváltsága a jó hozamokból való részesedés: az átlagember is könnyedén hozzáférhet a legprofibb befektetésekhez. Mindehhez pedig szakértői segítség is igénybe vehető, amely a kezdő befektetők számára nagy biztonságot jelenthet. Megnéztük, milyen hosszú távú befektetési szolgáltatások érhetők el a nyugdíjmegtakarításokon keresztül.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Sokakat az tarthat vissza a befektetésektől, hogy úgy érzik, nincs meg hozzá a kellő tudásuk. Nekik igazuk van abban, hogy a pénzügyek területén is elengedhetetlen némi tájékozódás. Viszont a mai modern fejlesztések nagyban megkönnyíthetik a hosszú távra takarékoskodók dolgát. Most összegyűjtöttük, mik azok a szolgáltatások, amelyek a leginkább hozzásegítenek egy megtakarítás helyes kezeléséhez. Az alábbiakat mindenki kihasználhatja, aki hosszú távra (például a saját nyugdíjára) szeretne pénzt félretenni, és úgy dönt, hogy ehhez egy biztosító segítségét veszi igénybe.

Meghatározott befektetési alapok

A legtöbb kisbefektető nem tud, vagy nem szeretne azzal foglalkozni, hogy napi szinten menedzselje a befektetéseit. Az ő számukra igen jó alternatívát kínálnak az adott biztosítón keresztül elérhető befektetési alapok. A befektetési alapok olyan konstrukciók, melyek esetében a befektetők pénzét egy ebben jártas szakértői csapat kezeli helyettük. A havonta félretett összegek az előre meghatározott arányok szerint kerülhetnek elhelyezésre az egyes alapok között. Ennek köszönhetően nem szükséges folyamatosan szemmel tartani a megtakarítást: elég bizonyos időközönként az elképzeléseinkhez igazítani a portfólió arányait. A pénz pedig eközben hozamot termel, anélkül, hogy naponta figyelnénk az árfolyamok alakulását.

Alapértelmezett portfóliók

Vannak olyanok, akik bíznak annyira a saját ítélőképességükben, hogy maguknak szeretnék összeállítani a portfóliójukat. Ők a legtöbb biztosító esetében 10-20 különböző befektetési alap közül válogathatnak kedvükre. Akik pedig inkább a szakemberekre bíznák ezeket a döntéseket is, ők találhatnak előre elkészített portfóliókat. Az alapértelmezett portfóliókat általában a kockázati szintjük szerint érdemes megkülönböztetni: egyaránt léteznek óvatosabb és merészebb darabok. A saját kockázattűrő képességének ismeretében mindenki eldöntheti, hogy milyen típusú befektetési alapokból szeretne többet látni a portfóliójában. Aki hajlandó kockáztatni a magasabb várható hozam reményében, neki érdemes egy részvénytúlsúlyos portfóliót választania. Aki inkább a biztonságra törekszik, és megelégszik a szerényebb hozammal, neki egy kötvénytúlsúlyos portfólió lesz jó választás.

Nézd meg a kalkulátorral, hogy neked mennyi pénzed gyűlhetne össze hosszú távon!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
  • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
    (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
20 000 Ft - 100 000 Ft értékű
edigital utalvány ajándékutalvány
2020.12.21-ig.

Az akció részletes leírása
KÉRD RÉSZLETES
EREDMÉNYEIDET EMAIL-BEN!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Céldátum alapok, céldátum stratégia

Az idő múlásával változhat, hogy kinek milyen összeállítású portfólió a legmegfelelőbb. Ennek menedzselése nem egyszerű feladat, ezért érdemes lehet igénybe venni a céldátum-szolgáltatást. A stratégia lényege, hogy a megtakarítási futamidő elején a portfólióban nagyobb arányt kapnak a kockázatosabb befektetések (pl. részvények). Az évek során pedig adott rendszerességgel átalakítják a portfóliót, és a részvények helyét egyre nagyobb arányban átveszik a kötvények. Ezáltal a futamidő végére a befektetés nagyobb biztonságban lesz, addig pedig a lehető legmagasabb hozamot termeli. A céldátum alapok önmagukban is képesek erre a műveletre. Ahol pedig nem elérhetők céldátum alapok, ott a portfólióban szereplő befektetési alapok arányainak átalakításával történik ugyanez.

Árfolyamfigyelő szolgáltatás

A befektetések világában (különösen a kockázatosabb alapok esetében) előfordulhat, hogy az árfolyam erősen csökkenni kezd. Ez a megtakarító számára hátrányt jelent, hiszen ezáltal az ő pénze is veszít az értékéből. Éppen ezért lehetséges olyan szolgáltatást igényelni, amely egy meghatározott mértékű árfolyamesésnél figyelmezteti az ügyfeleket. Az értesítés emailben vagy sms-ben érkezik, így szinte azonnali reakcióra is van lehetőség. Az értesítés hatására az ügyfél rendelkezhet a portfólió átrendezéséről, a komolyabb veszteség elkerülésének céljából.

Árfolyamvédelmi szolgáltatás

Az árfolyamfigyelőnél is gyorsabb reakciót tesz lehetővé az árfolyamvédelem. Ennél a szolgáltatásnál a meghatározott mértékű árfolyamesésre automatikusan átrendeződik a portfólió. (Tehát anélkül, hogy az ügyfél erre konkrét utasítást adna.) Ezzel a módszerrel még hatékonyabban megelőzhetők a veszteségek, jobban megőrizve ezáltal a megtakarított pénzösszegek értékét.

Portfólió-kiigazítás

A portfóliók automatikus kiigazításának célja, hogy a befektetés tényleges kockázati szintje ne térjen el az ügyfél igényeitől. Előfordulhat ugyanis, hogy egy vegyes portfólióban a részvényalapok és kötvényalapok aránya eltolódik. Ezzel pedig óhatatlanul megváltozik a portfólió kockázati szintje. Ha például a részvények jobban teljesítettek, akkor az eredetileg kitűzöttnél nagyobb részarányuk lesz a portfólióban, így egy kockázatosabb portfóliót eredményeznek. Ilyenkor a portfólió-kiigazító szolgáltatás úgy rendezi át a portfóliót, hogy helyreálljanak az ügyfél által kijelölt arányok. Gyakorlatilag a részvényeken elért nyereség egy részét „realizálják”, azaz kiveszik a pénzt az adott alap(ok)ból, és áthelyezik a kötvényalapokba. Amennyiben a kötvényalapok szereznének nagyobb részarányt a kívánatosnál, akkor a kiigazítás fordítva megy végbe.

Mire érdemes figyelni a szolgáltatásoknál?

A befektetési szolgáltatások megfelelő használata jelentős hasznot okozhat a megtakarítók számára. Azonban mindig fontos tisztában lenni az adott szolgáltatás költségeivel, mert ezek ronthatják az elért eredményt. Ha például olyan stratégiát választunk, melynek következtében nagyon gyakorivá válnak az adásvételi tranzakciók, az nagy mértékben gyengítheti a befektetésünk teljesítményét. Az optimális befektetési szolgáltatások kiválasztásában érdemes szakértői segítséget kérni.

A legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megéri 75 000 forint adót fizetnem, ha katás vagyok?

A katások tudni szokták, hogy rendkívül alacsony állami nyugdíjra számíthatnak, ezért más jövedelemforrást kell találniuk idősebb korukra. Gyakori kérdés, hogy megéri-e az emelt összegű (75 000 forintos) adót fizetniük, az...

Blogajánló
  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →