Betöltés

Tátva marad a szád, hogy milyen rugalmas a lakástakarék!

szerző: Nagy Ildikó
2016-08-02

„Felhasználható a megtakarítás a feleségem tulajdonában lévő ház felújítására is? A 48 hónap lejárata után mennyi ideig parkoltathatom a megtakarítást a takarékszámlán? A 48 hónap után esetlegesen folytathatom-e a befizetéséket, kiterjeszthetem a megtakarítási időszakot díjmentesen? A megtakarítás kivétele után mennyi időm van számlákkal igazolni a felhasználást? Anyagköltségre (pl. új kazán vásárlása) is elszámolhatom a megtakarítást?” – ilyen és ehhez hasonló kérdések érkeznek nap, mint nap a Bankmonitorhoz.

A méltán egyre népszerűbb lakástakarék kapcsán záporoznak a kérdések a Bankmonitorhoz. Nem csoda, hogy ilyen nagy az érdeklődés, hiszen garantáltan 10% feletti hozamot csak ezzel a megtakarítással lehet kockázatmentesen elérni. Ez a befizetésekre járó 30%-os állami támogatásnak köszönhető, aminek persze feltétele is van: kizárólag lakáscélra lehet költeni.

A képlet tehát egyszerű:

 1. A nekünk megfelelő összegű, rendszeres havi befizetést teljesítünk (egy szerződés esetén pár ezer forinttól maximum 20 ezer forintig terjedhet),
 2. amelyre a befizetéseink 30%-ának megfelelő, maximum évi 72 ezer Ft állami támogatást, és betéti kamatot kapunk,
 3. és az így összegyűjtött pénzt (lakáskölcsönnel vagy anélkül) valamilyen lakáscélra költjük, amit igazolni is kell.

A legtöbb kérdés a szerződés módosításával, és a felhasználással kapcsolatban merül fel, amelyeket az alábbiakban összegyűjtöttünk.

Felhasználható a megtakarítás a feleségem tulajdonában lévő ház felújítására is?

Igen. A lakástakarék a lejáratkor fordítható bármelyik közeli hozzátartozó, azaz az alábbi családtagok lakáscéljára:

 • szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is)
 • nagyszülő
 • gyermek (örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek is)
 • unoka
 • testvér (mostohatestvér is)
 • házastárs.

Így megoldható az is, hogy egy családban több lakástakarékot kötnek, mindegyik szerződésre kihasználják az állami támogatást, és a végén egyetlen egy családtag lakáscélját finanszírozzák belőle. Ezáltal összegyűjthetnek annyi pénzt is, hogy lakáshitel nélkül egy kisebb ingatlant is meg tudnak vásárolni.

Ha szeretnéd megtudni, mennyi pénzt gyűjthetsz össze a lakástakarékkal, használd az alábbi kalkulátort!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

A 48 hónap lejárata után mennyi ideig parkoltathatom a megtakarítást a takarékszámlán?

Amennyiben letelt a megtakarítási időszak, tulajdonképpen bármeddig állhat a pénzed a lakástakaréknál. Ha ezután nem teljesítesz több befizetést, akkor állami támogatást már nem kapsz, viszont egy minimális (évi 0,1-3%) betéti kamatot jóváírnak a pénzedre.

A 48 hónap után esetlegesen folytathatom-e a befizetéséket, kiterjeszthetem a megtakarítási időszakot díjmentesen?

Igen, de ennek van egy apró hátulütője! Köthetsz 4 éves lakástakarékot, és ha letelt a 4 év, szerződésmódosítás nélkül folytathatod a befizetéseket. Maximum 10 évig csinálhatod ezt, eddig jár ugyanis az állami támogatás, viszont mivel az eredetihez képest több befizetést teljesítesz, kevesebb lakáshitelt kaphatsz a lakástakaréktól, vagy egyáltalán nem kapsz (ha egyáltalán igényelnél a lakástakaréktól a végén lakáskölcsönt is, ami soha nem kötelező, csak egy lehetőség).

A megtakarítás kivétele után mennyi időm van számlákkal igazolni a felhasználást?

Felújítás, korszerűsítés, lakásvásárlás esetén 120 nap, építés, bővítés (vagy új építésű ingatlan vásárlása esetén egyes lakástakarékoknál) 18 hónap. Ennek menetéről részletesen is írtunk az alábbi cikkekben:

Lakásfelújítás 30%-os állami támogatással: Ezt tudja a lakástakarék!

Lakástakarék: így működik vele a lakáshitel törlesztés

Lakást vennél? Így teheted meg lakástakarékból

Anyagköltségre (pl. új kazán vásárlása) is elszámolhatom a megtakarítást?

Igen, kazánra is költhető, és ezen kívül számos egyéb dologra a lakáson belül és kívül is. A teljesség igénye nélkül pár példa:

20160224_ltphaziko

 

28 Hozzászólás

 1. Attila

  Lehet, hogy nagyon rugalmas, de emelni kellene a befizetés lehetőségét, mert a max. 20 ezer Ft a végén semmire nem elég. Nekem a feleségemmel van fundamentánk, mind a ketten fizetjük a max. 20 ezret 7. éve, ha letelik nyolc év után talán egy telket lehetne belőle venni, vagy inkább azt sem. Debrecenben lakunk, a gyereknek gyűjtjük, de valami kis segítség lesz neki, de hogy lakást, házat nem vesz belőle az is biztos.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Attila! Igen, egyetértünk. Addig is van arra lehetőség, hogy ha még van szabad adószám a közeli hozzátartozók között, akkor rájuk is lehet LTP-t kötni. Ön lehet a szerződő és megjelöl egy közeli hozzátartozót (akinek még nincs LTP-je), aki a lejáratkor egy egyszerű nyilatkozattal lemond az Ön lakáscéljára. Több díjmentesen megköthető LTP konstrukció is létezik, így még a szerződéskötési díjat is megspórolhatják.

 2. Kata

  Én egy dolgon filózok mindig, hogy a lakástakarékot fel lehet e használni művelésből kivett tanya vásárlására. Az lakáscélnak minősül?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kata! Lakótelek vásárlása, lakás vagy családi ház, tanya vásárlása, építése,cseréje,többek között ezek mind lehetnek az LTP felhasználás célja

 3. Klima Zsolt

  Ettől van sokkal jobb megoldás!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zsolt! Kíváncsian várjuk!

 4. Bandi

  Kedves Szerkesztő,
  kicsit meglepő lesz , de szerintem nem akkora bomba az LTP mint mindenki gondolja.
  5-6 éve gyűjtjük az LTP-t max 20e havi lehetőséggel., más-más indulásúak.
  A lakás boom-ig jó volt ide takarékoskodni, de az elmúlt 1,5 alatt pont el is vesztettük a 30%
  állami támogatást, hisz a nagyvárosokban pont ennyivel ment feljebb a kinézett kis lakás.
  Amikor pedig végre kivártuk, megleltük ( 3-4 hó kutatás ) az alkalmibbnak tűnő vételt,
  az LTP 90 napos kiutalási idejével , vagy 4%-os büntető kamatos 1-2 hetes kiutalási időszakával
  kullogtunk a sorakozó vevő sereg hátsó felén.A mai digitális világban vicc, hogy 90 napig tart kiszámolni és kiutalni azt amit évekig spórolgatunk. Az LTP sek messze hátrányban vannak a kp.-s vevőkkel szemben, nem is férnek így oda a jobb vételekhez , tehát marad a piaci ár feletti ajánlatok közötti választás. Itt ismét buktak az LTP tulajdonosok legalább 5-15 % ot !!!
  Akkor mennyire is kedvező az LTP lakás vásárlásra ? , városban semennyire …
  ilyenformán nem is igazán ajánlható jó szívvel erre a célra. Államilag kellene ezt a bank barát és üzlet ölő 90 napot immár felülbírálni és max 30 napban korlátozni.
  Ezzel komoly lendületet kaphatna a termék lakásvásárlási célra is, nem beszélve a legális megtakarításokból származó stabil és kiegyenlített piaci kereslet bővüléséről.
  A termék egyenlőre a bankoknak, üzletkötőiknek a legjobb majd csak másodsorban, de valóban a felújítóknak. Az LTP-t nem mi magyarok találtuk ki, Németországban szintén van LTP és érdemes lenne megnézni ott is 90 napig araszol a pénz a trezortól az eladó kontójáig ?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bandi! Amikor a gödör alján voltak a lakásárak, akkor a leírtaknak éppen az ellenkezője volt igaz. Előtakarékoskodni mindig jó, hiszen az ezzel a megtakarítási formával elérhető önerőt sokan egyébként nem is tudnák előteremteni. Érdemes megnézni, hogy a környező országokban a lakástakarék-pénztári megtakarításokkal mekkora hozamot lehet elérni….. sokkal kevesebbet, mint nálunk. Az, hogy 90 nap a kiutalási időszak senkinek nem kellemes, de ezt törvény szabályozza. Reméljük egyszer ezen rövidítenek.

 5. Szent Habakukk

  Ezekszerint érdemes minimális 1.000 forintos szerződést kötni 4 évre, majd mégis 20.000-eket befizetni, hisz így jelentősen csökken a szerződéskötési díj, viszont az állam megadja rá az évi 72.000-et akár 10 éven át is.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Szent Habakukk! Igen, ez is egy lehetséges megoldás. Ebben az esetben azonban elvágja saját maga előtt az esetleges hitelfelvétel lehetőségét, mivel nem szerződés szerűen fog teljesíteni. Évekre előre pedig nem lehet látni, hogy szükség lesz-e a hitelrészre, vagy nem. Ennél sokkal egyszerűbb és tisztább megoldás, ha 0 Ft-os szerződéskötési díjas terméket köt.

 6. ezmegaz

  Űdv! Szerintem az állami támogatást pont elviszi a munkálatokra befizetett ÁFA mivel mindent számlával kell igazolni és ugye a mesterember csak ÁFÁ-s számlát ad!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ezmegaz! Igen, az ÁFA sokat elvisz, ez tény. Van azonban más módja is a felhasználás leigazolásának.

 7. 0ft mi?

  Ingyenebéd meg nincs… A “0 Ft-os” szerződéskötési termékek a futamidő végére valahogy mégis többe kerülnek 🙁 Köszönhetően a kötelezően (és lemondhatatlanul) vállalandó hozzákapcsolt termékeknek. Nevén is nevezhetjük őket: rejtett költségek…

  1. bankmonitor.hu

   Kedves 0ft mi? ! Nem ingyen ebéd. Rejtett költségek nélkül és kapcsolt termék nélkül is lehet 0Ft a szerződéskötési díj.

 8. István

  Tisztelt Bankmonitor!

  Felhasználható-e a megtakarítás a házastárs tulajdoni hányadának megvásárlására?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves István! Nincs erre vonatkozóan semmilyen kizáró ok. Akár házastárstól is megvásárolhatja a tulajdonrészét az LTP összegéből.

 9. Bandi

  Kedves Szerkesztő,
  sajnos propaganda szagú innen nézve az LTP is, amikor a lakás árak a gödörben voltak sem az LTP-sek voltak a nyerők a kp.-s vevőkkel szemben. Nincs az az alkalmi vétel amikor a sürgősen eladóvá vált lakás tulajdonosa , tökörészne a bankok 90 napos és kissé bonyolult kiutalási feltételeivel.
  Hajrá kp.-s vevő felkiáltással !!! az eladó 1 hét alatt nyélbe üti az üzletet. A fiatal , családalapító spórolgató fecske párnak először hozzá kellene jutnia egy kis otthonhoz, hogy esetleg az LTP-t felújításra is fel tudja használni. Nem de ?
  Summa summarom 90 nap igen nagy hátrány és pont a reklámozott célközönséget a családalapító fiatalokat sújtja. Sajnos, a jelen kamatszint és megtakarítás ellenes világban, (ami nálunk szinte csak most kezdődött , Japánban 20 éves múltra tekint már ) minél tovább gyűjtöget a kis spórolós fiatal annál többet bukik és tovább inflálódik ( lakásvételi alapon ) a kis manija. Ezt az LTP Tv.-t alkotó gazdasági jogalkotóknak észre kéne már venni és mihamarabb lépni. Akár szétválasztani a kiutalási időszakot lakás vétel esetén max 30 nap
  mivel egy gyors és egyszeri tettről van szó és akár 90 napban hagyni a felújítások esetére, ahol egy más minőségű befektetésről és munkákról beszélünk.Ez csak egy egyszerű miniszteri rendelettől függ, nem kell hozzá semmilyen háttér számítástechnikai fejlesztés banki oldalon.
  Hadj tisztuljon a kép végre , kell a gyerek az országnak vagy sem ? ! ? CSOK kicsiben …. de még mankóval.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bandi! Egyetértünk, a 90 nap valóban túl hosszú idő manapság. Az LTP ettől függetlenül egy nagyon jó megtakarítási forma.

 10. Bandi

  Kedves Szerkesztő,
  igaza van mint megtakarítási forma kiváló felújításokra de lakásvásárlási célját városi közegben csak szerencsével tudja betölteni.Addig meg csak fizetgetjük és bízzunk a jó szélben.
  Mi már elbuktuk az 6 év alatt felgyülemlett 30% állami támogatást , a röpke 1,5 éves lakás ár boom kapcsán. Van esetleg ismerete Ausztriában vagy Németo.-ban hány nap a kiutalási időszak?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bandi! Most már igazán kíváncsivá tett, ezért utánajárunk a kérdésnek.

 11. Roberto

  Kedves Szerkesztő!
  Olyat “trükköt” tudok e csinálni, hogy a 4 év feletti megtakarítási idővel rendelkező (vagyis már felhasználható) LTP szerződésem szerződésmódosítással (2eFt) “visszarövidítem” 4 évesre, ergo lejáratom, elkezd ketyegni a 3 hónap, de ha nem találok lakást ez idő alatt, fizetem tovább. Ha később lesz alkalmi vétel, már nem kell a 3 hónapot kivárni. (Nyilván ilyenkor a hitelrész problémásabb, de az sok esetben nem is érdekes.)
  Köszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Roberto! Okos gondolat, de sajnos nem kivitelezhető. A 3 hónap kiutalási időszakot ekkor is ki kell várni.

 12. Csizmadia Gergely

  Ha most augusztusban kell felújítanom a fürdőszobákat, de az LTP csak szeptemberben jár le, az augusztusi számlára kiutalják a felhalmozott összeget?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gergely! Azokat a számlákat fogadják el, melyek legkorábban a kiutalási időszak első napjával kerültek kiállításra.

 13. ezmegaz

  Ismét üdv!
  Számla nélküli leigazolás alatt mit lehet érteni?
  Vagy a válasz itt nem publikus?
  A választ megköszönöm!

 14. Bandi

  Tisztelt Szerkesztő,

  sikerült-e kiderítenie mennyi a kiutalási idő Németországban vagy Ausztriában LTP vonatkozásban ?
  üdv
  Bandi

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Bandi! Több szolgáltatótól is kértünk tájékoztatást. Hivatalos válasz még nem érkezett.

 15. Bandi

  Kedves Szerző,
  mintha jegelődött volna a korábbi kérdésem…
  ígérte,hogy utána jár mennyi a kiutalási idő tőlünk nyugatra eső államokban.
  köszönettel
  Bandi

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 ok, ami miatt sokan buknak a lakástakarékon

Ha valaki azon 140 ezer ember közé tartozik, akiknek még éppen sikerült megcsípniük állami támogatással egy vagy több lakás-takarékpénztári szerződést, akkor szerencsésnek érezheti magát! És igaza is van, mert a...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.