Új kedvezményes lehetőség azon vállalkozásoknak, amelyek lemaradtak a Széchenyi GO! programról

Új kedvezményes lehetőség azon vállalkozásoknak, amelyek lemaradtak a Széchenyi GO! programról
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-09 Frissítve: 2022-09-11
 

Ha fejlesztenél vagy más okból pénzre lenne szüksége a cégednek, most kell lépned. Még vannak a piacon támogatott hitelek, és a bankok többsége is növelni szeretné a vállalati hitelállományát. A piaci feltételek elképesztő tempóban romlanak azonban. Ne habozz! Tervezz! Számolj! Dönts! … mielőbb.

Kimagasló volumenű új vállalati hitelkibocsátásról számolt be a Magyar Nemzeti Bank szeptemberi hitelezési jelentésében. A bővülést erőteljesen támogatta a Széchenyi Kártya Program GO! sikere. Amely iránt a júniusi zárás előtt óriási érdeklődés volt, azonban sok későn ébredő maradt le a lehetőségről.

Számukra kedvező hír, hogy a program – mérsékelten változó feltételekkel, de – augusztustól folytatódik. Célszerű minél előbb megismerkedni ugyanakkor a feltételekkel, mert a Széchenyi MAX hitelkonstrukciók csak az év végéig állnak rendelkezésre. Félő, hogy a GO!-hoz hasonlóan sokan, az utolsó pillanatban kapnak észbe, amikor már lehet, hogy késő lesz.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Ráadásul a lendületes első félév után az év hátralévő részére vonatkozóan jóval visszafogottabbak a várakozások. Nem csak a kamatok emelkedése miatt kell az általános hitelfeltételek romlásával számolni – egyre inkább felértékelődnek tehát a kedvezményes programok.

    De nézzük mi olvasható ki a jegybanki adatokból, és milyen trendek rajzolhatóak fel mindezek alapján a következő hónapokra!

    Hirdetés

    Hirdetés

    Mi történt a céges hitelpiacon az első félévben?

    A bankok nem pénzügyi vállalatok felé fennálló hitelállománya 2022 második negyedévében 344 milliárd forinttal bővült – ez gyorsuló ütemű, 15 százalékos éves növekedést jelent. A kis- és középvállalati szektor hitelállománya 12,9 százalékkal nőtt éves összevetésben – az MNB hitelezési jelentése szerint. Az állomány bővülését a Széchenyi Kártya Program GO! (SZKP GO!) növekvő részaránnyal érdemben támogatta.

    Az április-júniusi három hónapos időszakban mind a teljes vállalati-, mind a kkv hitelek kibocsátása enyhén magasabban alakult, mint az előző év azonos időszakában. A piaci alapon szerződött hitelek aránya ugyanakkor 60 százalékra csökkent az új szerződéseken belül az SZKP GO! iránti fokozott kereslet miatt, amely így jelentősen elmaradt az első negyedév 79 százalékos értékétől.

    Ez utóbbi a pénzpiaci viszonyok durva romlásának rovására írható. Míg az esztendő elején változó kamattal még egy kisebb vállalkozás is kapott piaci alapon hitelt 5-7 százalékos kamattal, júniusban ez a szint már súrolta a 10 százalékot, jelenleg a Bankmonitor vállalati hitelkeresője alapján 15-16 százalék körül kezdődik a kamat. (A meredeken emelkedő kamatszint szinte pontosan leköveti a vállalati hiteleknél irányadó Bubor fixingek emelkedését. Míg az év elején a Bubor értékek még 4,04-4,7 százalék között mozogtak, június végén már 7,84-9,51 százalék közé emelkedett ez a sáv, szeptember 8-án viszont már 11,87-14,16 százaléknál járt.)

    Csak emlékeztetőként ugyanebben az időszakban a Széchenyi Kártya Program GO! hitelkonstrukciók 0,5-2,5 százalék közötti, a futamidő alatt végig fix kamattal voltak elérhetőek.

    Több mint háromezermilliárdos állomány!

    A vállalati hitelek piacán a Széchenyi Kártya Program domináns szerepet töltött be az év első felében – erről a hét elején Búza Éva, a Széchenyi programhoz kapcsolódó garanciát biztosító Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója beszélt egy sajtótájékoztatón. A Garantiqa kezességvállalásával a kkv-nak és kismértékben a nagyvállalatoknak biztosított hitelek összege 3059 milliárd forintot tett ki idén június 30-ra.

    A Krízis Garanciaprogramban vállalt kezességek összege megközelítette a 2350 milliárd forintot. A társaság több mint 75 ezer szerződést kötött, 55 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítetve ezzel. A társaság portfóliója a pandémiát megelőző év, azaz a 2019. év végi 777 milliárd forinthoz képest megháromszorozódott két és fél év alatt.

    Mi várható az esztendő hátra lévő részében?

    A piac lendülete kifulladni látszik azonban. A  jegybank hitelezési felmérése szerint a bankok többsége a hitelezés bővülését várja az év második felében is, de ez a pénzintézetek szándékai és várakozásai szerint ez együtt jár majd a hitelfeltételek szigorításával, változnak továbbá a hitelcélok is.

    Előretekintve a bankok egyharmada szigorítást tervez a sztenderdekben 2022 második felében. Ezzel párhuzamosan a hosszabb lejáratú hitelek iránt a pénzintézetek 45 százaléka keresletcsökkenést, míg magasabb forgóeszközhitel-igényt közel 30 százalékuk vár.

    A hitelfeltételek szigorítására vonatkozó kérdésnél

    • a legtöbb bank a monitoring-követelményeknél és
    • a kockázati prémiumnál jelezte a változtatás szándékát. Emellett
    • a fedezeti követelmények,
    • a kamatfelár és
    • a hiteldíjak területén lehet a korábbiakhoz képest a cégek szempontjából kedvezőtlen változásra számítani.

    Mondjuk ki tehát egyértelműen több biztosíték, emelkedő kamatfelárak és díjakkal kell tehát a jövőben számolniuk azoknak a cégeknek, amelyek hitel iránt érdeklődnek. Jobban figyelnek továbbá a bankok a cégek kockázatainak megítélésére, illetve a működés, pénzügyi helyzet áttekinthetőségére.

    Jó hír azonban, hogy a banki konjunktúrafelmérés alapján a válaszadó intézmények 55 százaléka tervezi növelni a teljes vállalati hitelállományát, és 50 százaléka bővülést céloz meg a kkv szegmensben is 2022 második félévében. Ez a Bankmonitor szakértői szerint a cégek számára azért kedvező, mert lesz verseny a jó cégekért.

    Fontos
    A verseny a banki szolgáltatások iránt érdeklődőknek alapvetően kedvező fejlemény, érdemben erősíti a jó ügyfél alkupozícióját. A mostani zavaros időkben is a stabil piaccal rendelkező, eredményesen működő vállalkozások értékes partneri viszonyt ígéretét jelenti a bankoknak. Ezzel a lehetőséggel élni kell! Különösen olyan helyzetben – és a mostani ilyen -, amikor jelentős mértékben nőnek a különbségek a piacon található ajánlatok között – egyre határozottabban megmutatkoznak a kockázati különbségek a hitelajánlatokban. Rendkívüli mértékben felértékelődik tehát a piacon elérhető ajánlatok körültekintő vizsgálata, illetve a vállalkozás alkupozíciójának felmérése is.  Ebben a folyamatban hatékony segíthetséget nyújthat egy független pénzügyi szakértő.

    Mit jelent mindez a hitel iránt érdeklődő cégeknek?

    A legfontosabb, hogy minden olyan cég, amely forrásbevonással megőrizheti gazdaságos működését most kell, hogy lépjen. A Széchenyi Kártya Program az idén a második félévben még folytatódik.

    A Széchenyi MAX hitelkonstrukciók kamatai némiképp magasabbak, mint a Széchenyi GO! esetében voltak: évi fix 0,5-3,5 százalék a 0,5-2,5 százalékhoz képest. Emellett – míg a Széchenyi GO! konstrukciók után kezelési költséget sem számoltak fel a bankok – a Széchenyi MAX módozatoknál évi 2 százalék kezelési költséget is fizetni kell, ám még az ezzel együtt kalkulálható hitelköltségek is negyedét, ötödét jelentik a piaci alapú hiteleknek. (Ezt korábbi cikkeinkben több esetre számszerűsítettük. Ezek az összefoglalók itt és itt érhetőek el, érdemes továbbá itt megjegyezni azt is, hogy ezek a konstrukciók energia- és alapanyagmegtakarítási célú beruházásokra még kedvezményesebb kamattal érhetőek el.)

    Fontos kiemelni ezen a ponton, hogy nem csak a kamat mértéke alapján lehetnek vonzóak ezek a hitelek. A teljes futamidő alatt fix kamatozás azt jelenti a hitelt igénylő cégek számára, hogy kiszámítható a forrásbevonás költsége, ami a mostani gyorsan változó üzleti környezetben hatalmas előny.

    Végül arra is érdemes felhívni a figyelmet; azt, hogy a jövőben lesz-e támogatott forrás, egyelőre senki sem tudja biztosan. Számos eseti lehetőségről volt a napokban bejelentés – gondolva itt az aszálykárokkal sújtott agrárcégek és az energiaintenzív iparágak támogatására. Ezek feltételei azonban egyelőre nem ismertek. Lévén azonban célzott támogatásokról van szó, valószínűsíthető, hogy az így elérhető hitelek felhasználhatósága messze nem lesz olyan széleskörű, mint a most futó Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióké, amelyek szinte minden olyan igényhez illeszthetők, amelyekre a cégeknek szüksége lehet.

    A Széchenyi MAX hitelkonstrukciók feltételei az alábbi táblázatban tömören áttekinthetőek. Az igénylés feltételeiről az innen elérhető cikkünkből tájékozódhatsz. Ha pedig elakadnál vagy kérdésed lenne, keresd bizalommal szakértőinket akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged!

    Hirdetés
    Hirdetés