Végre minden lakástámogatás egy helyen! Te mennyit használhatsz ki közülük?

Végre minden lakástámogatás egy helyen! Te mennyit használhatsz ki közülük?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-16
 

Jelenleg abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy korábban soha nem látott mennyiségű állami támogatás áll a rendelkezésünkre, ha lakáscélú beruházásban gondolkodnánk. Ezek többnyire gyermekvállalási célokkal is összefüggenek, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek a pároktól és az életkezdés előtt álló fiataloktól. Ebben a cikkben összefoglaltunk minden olyan lehetőséget, amelyek jelenleg elérhetőek ebben a kategóriában, aki pedig személyre szabott információkra vágyik, alább minden ehhez szükséges kalkulátort is megtalálhat. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

Csok (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) és csok-hitel

2015. július 1-én került bevezetésre a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) névre keresztelt program, melynek keretein belül egyösszegű, vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásra pályázhatnak a gyermeket nevelő vagy gyermekvállalást tervező családok. Az intézkedést azóta is komoly érdeklődés övezi: az elmúlt évek során több mint 100 000 alkalommal ítéltek meg ilyen támogatást, összesen 300 milliárd forint feletti értékben.

Milyen célokra igényelhetünk csok-ot? 

A csok (Magyarország területén belül) többféle lakáscélra is fordítható: új ingatlan vásárlására/építésére és használt/meglévő lakás vásárlására/bővítésére is.

Kik jogosultak a csok támogatásra?

Jogosultak a támogatásra a házastársak, élettársak, illetve gyermeküket egyedül nevelő szülők is. Ha meglévő gyermekek után szeretnénk igénybe venni a csok-ot, akkor nem számít az igénylő életkora, azonban jövőben születendő gyermekeket csak házaspárok vállalhatnak, és legalább az egyik félnek 40 évnél fiatalabbnak kell lennie.

Kik nem jogosultak csok-ra?

  • A nem magyar állampolgárok;
  • az olyan gyermektelen párok, ahol mindkét fél elmúlt 40 éves,
  • akiket korábban megkapott lakáscélú állami támogatás visszatérítésére köteleztek.

Mekkora összeget kaphatunk?

Az igényelhető összeg 3 tényezőtől függ: a támogatás céljától, a vállalt/meglévő gyermekek számától és az ingatlan alapterületétől. Ezek szemléltetésére lentebb egy táblázatot is elhelyeztünk. A támogatás maximuma 1 gyermek esetén 600.000 forint, 2 gyermekre 2.600.000 forint, legalább 3 gyermeknél pedig 10.000.000 forint.

Meddig kell megszületniük a vállalt gyermekeknek?

A vállalt gyermekek megszületésének „határidejére” vonatkozik egy elvárás:

  • 1. gyermekre legfeljebb 4 év,
  • 2. gyermekre legfeljebb 8 év,
  • 3. gyermek vállalása esetén pedig legfeljebb 10 év áll rendelkezésre.

Milyen megkötés vonatkozik a meglévő gyermekek életkorára?

Csak 20 év alatti (vagy felsőfokú tanulmányokat folytató, 25 év alatti) gyermekekre igényelhető a támogatás. Ezenkívül a gyermekeknek eltartottnak kell minősülniük, azaz nem rendelkezhetnek a megélhetéshez elegendő önálló jövedelemmel.

Élhetnek-e külön a gyermekek az igénylő szülőktől?

Nem, a csok-nak feltétele, hogy a támogatás alapjául szolgáló gyermekek az igénylő szülőkkel közös háztartásban éljenek a következő 10 évben, és az új ingatlanba is velük együtt költözzenek tovább. Ugyanakkor a nagykorúvá vált gyermek elköltözhet.

Csak vissza nem térítendő támogatásból áll a csok?

Nem, a vissza nem térítendő támogatás mellé igényelhető továbbá egy kedvezményes jelzáloghitel-konstrukció (csok-hitel) is, mely kizárólag a többgyermekes családok számára érhető el. Ennek éves kamata mindössze 3%, a maximálisan felvehető összeg két gyermek esetén 10 millió Ft, három gyermeknél pedig 15 millió forint, a hitel lehető leghosszabb futamideje pedig 25 év. (Amennyiben van másik lakáshitelünk, a kedvezményes csok-hitel futamideje 25 évnél hosszabb is lehet, azonban a kamattámogatás csak 25 évre érvényes.)

Pályázhatnak csok-ra a nem házasok?

Igen, ez a vissza nem térítendő támogatás élettársaknak is jár, azonban a kedvezményes csok-hitel csak házaspárok számára elérhető. Továbbá pályázhatnak a csok-ra elvált vagy élettársi kapcsolatot felbontó egyedülálló személyek is, feltéve, hogy a támogatás alapjául szolgáló gyermekek vele élnek egy háztartásban.

Hogyan kell igazolni a jogosultságot?

A házasságot, bejegyzett élettársi viszonyt és a gyermekek megszületését anyakönyvi kivonattal lehet igazolni. Válás esetén az igénylőnek jogerős bírósági ítélettel kell tudnia bizonyítani, hogy a gyermekek az ő ellátásában vannak. Előző élettársi kapcsolatból született gyermek elhelyezését sokféleképpen igazolhatjuk, az ezzel kapcsolatos elvárásairól minden bank saját hatáskörben rendelkezhet.

Van életkori megkötés?

Igen, azonban ez csak akkor érvényes, ha vállalt gyermekekre szeretnénk csok-ot felvenni: ekkor a házaspár legalább egyik tagjának 40 évnél fiatalabbnak kell lennie. Meglévő gyermekekre viszont olyan párok is felvehetik a támogatást, ahol már mindketten idősebbek 40 évnél, és nem feltétel a házasság sem.

Csak a közös gyermekek számítanak?

Nem, az igénylő pár mindkettőjük korábbi gyermekeire is felveheti a támogatást, feltéve, hogy közös háztartásban élnek velük. Azok a párok, ahol mindkét félnek vannak korábbi gyermekei, csak az egyikük gyermekeire igényelhetik a támogatást: ekkor érdemes összehasonlítani a két opciót, és a kedvezőbbet benyújtani igénylésre. Fontos, hogy ezt csak ketten együtt tehetik meg. Számítanak továbbá az örökbefogadott gyermekek is, ekkor a fentebb bemutatott határidők az alkalmasságot megállapító határozat bankhoz történő benyújtását követően további 2 évre meghosszabbodnak.

Élettársak esetében az alábbi feltételek szerint igényelhető a csok:

  • Velük közös háztartásban élő közös gyermekeik után: ha együttesen igénylik a csok-ot, az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Az egyik fél velük közös háztartásban élő gyermeke után: ha együttesen igénylik a csok-ot, az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • A velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után: ha együttesen igénylik, az igényelhető támogatási összeg meghatározásához mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után milyen összegre lenne jogosult, és az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.
  • A velük közös háztartásban élő közös és az egyik fél saját gyermekei után: együttes igénylőként az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • A velük közös háztartásban élő közös és mindkét fél saját gyermeke után igénylik: az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeg meghatározásához mindkét félre ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után mekkora összegű kedvezményre lenne jogosult, a közös gyermeket pedig csak az egyiküknél lehet figyelembe venni: az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.

Kaphatnak csok-ot azok, akik korábban már igényeltek szocpolt?

Igen, a csok igénylésekor nem kizáró ok, ha valaki már korábban is kapott lakáscélú állami támogatást. Ebben az esetben két verzió közül a kedvezőbb választható: vagy figyelmen kívül hagyjuk azokat a gyermekeket, akikre korábban már vettünk fel lakáscélú állami támogatást (pl. szocpol), vagy az igényelhető maximális összeg csökken a korábban megkapott támogatás összegével. Fontos azonban, hogy akit korábban a szocpol vagy más vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás visszafizetésére köteleztek, az elveszíteni a jogosultságot a csok-ra vonatkozóan is.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Bármilyen ingatlanra igényelhetünk csok-ot?

Nem, csak olyanokra, amelyeket a hitelintézet előzetes helyszíni szemle keretében arra alkalmasnak minősít. Új ingatlan esetén elvárás a legalább 12 négyzetméteres lakóhelyiség, fürdőszoba és WC megléte, ezenkívül a közműves villanyszolgáltatás, ivóvíz-szolgáltatás (vagy erre alkalmas kút) és szennyvízelvezetés, valamint az egyedi fűtési mód lehetősége is.

Felújítás alatt álló ingatlanra is igényelhető?

Felújítás közben lévő ingatlan esetén figyeljünk oda arra, hogy a folyósítás időpontjára megfeleljen a fenti műszaki feltételeknek, különben nem fog lakható ingatlannak minősülni, így elveszíthetjük a támogatást.

Működhet-e vállalkozás a csok-os ingatlanban?

Csok-os ingatlan korábban nem szolgálhatott vállalkozás székhelyéül, de tavaly módosult a jogszabály, és már nem minősül a lakáscéltól eltérő hasznosításnak az, hogy az ingatlant bejelentsük egy társas vagy egyéni vállalkozás székhelyeként.

Van-e felső értékhatár az ingatlannál?

Korábban meg volt határozva egy felső értékhatár a megvásárolni kívánt ingatlanra vonatkozóan, de ezt már eltörölték, tehát jelenleg a kiszemelt lakás vagy ház vételárától függetlenül kérhetjük a csok-ot.

Használhatjuk a csok-ot önerőként lakáshitel felvételéhez?

Ez mindig az adott pénzintézet döntésétől függ: némely bankok elfogadják önerőnek a csok-ot, más bankok nem.

Hol kaphatjuk meg a csok hitelt?

A kedvezményes csok-hitelt a bankok folyósítják. Fontos, hogy ha a bank elutasítja a hitelkérelmünket, akkor a vissza nem térítendő támogatást is elveszítjük!

Vehetünk fel lakáshitelt a csok és a csok-hitel mellé?

Igen, van lehetőség további lakáshitelt is felvenni, ha például az önerő és a 10+15 együttesen sem elegendő az ingatlan megvásárlásához. Ilyenkor a kellő összeget piaci kamatozású hitelből fedezhetjük. Fontos, hogy a CSOK-ot csak az új ingatlan építésének helyszínéül szolgáló ingatlan megvásárlására felvett jelzáloghitel előzheti meg a ranghelyek sorában.

Van életkorra vonatkozó megkötés a csok-hitelnél?

Igen, a házaspár legalább egy tagjának 40 évnél fiatalabbnak kell lennie az igényléskor.

Igényelhetnek csok-ot azok, akiknek van már ingatlanjuk?

Igen, a csok elbírálásakor nem kizáró ok, ha az igénylőknek már van másik ingatlan a tulajdonukban, de a tulajdoni arányra vannak megkötések. Továbbá a csok-os ingatlanban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdonrészt, és házaspárok vagy élettársak együttes igénylésekor mindkettőjüknek muszáj tulajdonossá válniuk.

Használt ingatlan vásárlására is igényelhető a kedvezményes csok-hitel?

Igen, ennek a lehetőségét mostanra kibővítették, bár nem mindig volt így: 2019 július 1. előtt csak új ingatlanra lehetett.

Hirdetés

Hirdetés

Falusi csok

A vidéki kistelepülések ingatlanállományának fejlődését megcélzó Falusi csok 2019. júniusa óta elérhető: több mint 2000 helység területén lehet ilyen jellegű állami támogatást igénybe venni, használt lakás vagy ház vásárlásához. Fontos, hogy csak a támogatás fele fordítható a vételárra, a másik felét pedig felújításra vagy korszerűsítésre kell elkölteni. Saját ingatlanunkra is kérhetjük ezt a támogatást, ekkor a bővítést vagy a korszerűsítést kell megcéloznunk.

Melyek a támogatásra jogosult települések?

A Falusi csok tanyák, birtokközpontok vagy preferált kistelepülések területén vehető igénybe, a végleges lista a Bankmonitor oldalán is elérhető.

Mekkora összegű támogatást jelenthet a Falusi csok?

A Falusi csok maximálisan igényelhető értékei használt lakás vásárlása és átalakítása esetén megegyeznek a fentebb bemutatott összegekkel, meglévő ingatlanra pedig feleakkora összegek igényelhetők: erre szintén készítettünk egy szemléltető táblázatot.

Igényelhető Falusi csok mellé támogatott csok-hitel?

Igen, a legfeljebb 10-15 milliós csok-hitel a fenti településeken is igényelhető, mind a sima, mind a Falusi csok mellé.

Milyen lakáscélokat támogat a Falusi csok?

Ezt a támogatást felhasználhatjuk használt ingatlan vásárlására és bővítésére/korszerűsítésére, illetve meglévő ingatlanunk bővítésére/korszerűsítésére is, de új ingatlannal kapcsolatos célokra egyáltalán nem. Fontos, hogy itt is érvényes a 10 évnyi életvitelszerű tartózkodás feltétele, tehát nyaralót például nem lehet csok-támogatással vásárolni.

Igényelhetünk Falusi csok-ot nem lakható állapotú ingatlanra?

Igen, de csak abban az esetben, ha a felújítási munkálatok következtében az ingatlan lakható állapotúvá válik.

Mely munkálatok számítanak korszerűsítésnek a Falusi csok esetében? 

  • Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése;
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel;
  • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is;
  • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat;
  • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje;
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése;
  • kémény építése, korszerűsítése;
  • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást;
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
  • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Kizárja egymást a „sima” csok és a Falusi csok?

Bizonyos esetekben mindkét támogatás kihasználható: ha valaki a fent említett települések valamelyikén lakható állapotú használt ingatlant szeretne vásárolni, majd ugyanezt átalakítani, akkor először a vásárláshoz érdemes lehet a sima CSOK-ot igényelnie, majd a bővítéshez/korszerűsítéshez a Falusi CSOK-ot is igénybe veheti.

ÁFA-visszatérítés

2020. január 1-től már csak preferált kistelepüléseken vehető igénybe ez az adóvisszatérítési forma, abban az esetben, ha új ingatlan építtetésének bekerülési költségeire vagy az építés majdani helyszínéül szolgáló telek megvásárlására, vagy ha a Falusi csok keretein belül megvalósuló bővítéshez vagy korszerűsítéshez szükséges alapanyagok bekerülési költségeire szeretnénk felhasználni.

Mekkora összeget jelent az áfavisszatérítés?

Az adó-visszatérítés maximális összege megegyezik a fent részletezett költségek ÁFA-tartalmával, de nem haladhatja meg az 5.000.000 forintot. A kiadásokat kivétel nélkül 2018. január 1-nél frissebb számlával kell igazolni.

Mik számítanak bekerülési költségnek?

Új lakásépítés esetén a következő kiadásoknak ténylegesen megfizetett, telekárat és a beépített vagy szabadon álló berendezési tárgyakat nem tartalmazó, új lakásra jutó hányada:

  • az új lakás épületszerkezeteinek, közös használatra szolgáló helyiségeinek és központi berendezéseinek építési költségei;
  • az új lakás rendeltetésszerű használhatóságát biztosító
    • helyiségeinek;
    • tároló helyiségeknek, ideértve a különálló épületben megvalósuló tüzelőanyag-tárolót, a lomkamrát;
    • melléképítményeknek, ideértve a hulladéktartály-tárolót, a közműpótló építményeket és berendezéseket, a közmű-becsatlakozás építményeit;
    • egyéb építményeknek, ideértve a lakótelek homlokvonalán álló kerítést, az építésügyi hatóság által előírt kerítést, az épület megközelítését szolgáló tereplépcsőt, lejtőt és járdát, valamint támfalat és szivárgó övárkot, valamint
    • a gépkocsitároló helyiségnek az építési költségei;
  • a közműbekötések költségvetés szerinti építési költségei;
  • a lebonyolítási költségek, köztük a műszaki tervezés, a hatósági engedélyezés – ideértve a használatbavétel tudomásulvételét, illetve az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiállítását is – és a műszaki ellenőrzés költségeit;
  • a jogszabály alapján fizetendő útépítési- és közművesítési hozzájárulás;
  • a távfűtés bekapcsolási díj, az elektromos hálózat fejlesztési hozzájárulások;
  • az új lakáshoz kapcsolódó közterületi út-, járda- és közműépítési költségek és hozzájárulások;
  • az új lakás megépítéséhez szükséges földmunka elvégzésének költségei;
  • az új lakás megépítése érdekében felmerült építménybontási költségek.

Utólagos csok

Sok félreértés övezi ezt a témakört, ezért utánajártunk, milyen feltételekkel lehet utólag igényelni a csok-ot, és mely esetekben nem számíthatunk kedvező elbírálásra. Ennek a lehetőségnek a lényege, hogy a korábban megkapott lakástámogatás (csok vagy szocpol) folyósítása után született gyermekek is alapjául szolgálhatnak egy újabb támogatásnak, feltéve, hogy nem új lakáscélról van szó.

Mikor igényelhető utólag a csok?

Alapvetően két olyan eset létezik, amely megfelel a „folyamatban lévő, nem új lakáscél” elvárásának:

1. Ha a korábbi támogatás igénylésével egyidejűleg lakáshitelt is felvettünk, és azt még nem fizettük vissza teljes egészében – ekkor az utólagos csok-ot kizárólag a hitel előtörlesztésére fordíthatjuk.

2. Ha pedig bővítésre kértünk korábban támogatást, és a munkálatok még mindig tartanak, akkor a befejezéshez szükséges költségeket fedezhetjük belőle.

Mikor nem igényelhető utólag csok?

Ha a lakáscél időközben már megvalósult, akkor visszamenőleg nem tudunk rá CSOK-ot igényelni.

Mekkora összegű lehet az utólagos csok?

Jelenleg az utólagos csok maximális összege (utólag született) gyermekenként 400 000 forint.

Babaváró hitel (vagy Babaváró támogatás, Babaváró kölcsön) 

A Babaváró hitel szintén 2019. július óta igényelhető, és a tavalyi év egyik legnagyobb slágerének számított: egy szabad felhasználású, rendkívül kedvező feltételű konstrukcióról van szó. Habár ez a támogatás nem kifejezetten lakáscélú, mégis nagyon kézenfekvő, hogy ilyen esetekben felhasználjuk.

Milyen kedvezmények járnak együtt a Babaváró hitellel?

Az elérhető kedvezmények mértéke a Babavárónál is nagyrészt a születendő gyermekek számától függ:

  • az első 5 évben az állam átvállalja a kamatfizetést, azaz a hitel lényegében kamatmentes;
  • amennyiben a folyósítástól számított 5 éven belül megszületik az első gyermek, a hitel kamatmentessé válik egészen futamidő végéig;
  • ha ezután a második gyermek is megszületik, a fennálló tőketartozás 30%-át átvállalja az állam;
  • ha pedig érkezne a harmadik gyermek is, akkor a házaspár megszabadul a teljes tartozástól;
  • kérhető továbbá az 1. és a 2. gyermek születésekor a törlesztés 3 évig tartó felfüggesztése, mellyel együtt a futamidő is 3 évvel kitolódik (tehát a havi törlesztőrészlet nem fog megemelkedni, mivel a hátralévő futamidő és a fennálló tőketartozás mértéke nem változik).

Kik jogosultak a Babaváróra?

Ezt a hitelt kizárólag házaspárok igényelhetik. Ha az egyik félnek már van gyermeke, akkor legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie jelenleg.

Kik nem jogosultak a Babaváró támogatásra? 

Nem jogosultak azok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, szerepelnek a rossz adósok listáján, vagy köztartozásuk van a NAV felé. Szükséges elvárás még, hogy legalább az egyik házastárs legalább 3 éves folyamatos TB-jogviszonyt tudjon igazolni, melyből a közfoglalkoztatotti státusz maximum 1 évet tehet ki. Külföldi jogviszony is elfogadható, de az igénylést megelőző utolsó 180 napnak mindenképpen magyar jogviszonynak kell lennie.

Van életkori megkötés?

Igen, de csak a feleségre vonatkozóan: neki a 18. születésnapja után, és a 41. születésnapja előtt kell állnia az igénylés benyújtásának napján.

Szükséges ingatlanfedezet a Babaváróhoz?

Nem, a Babaváró igényléséhez semmilyen fedezet nem szükséges.

Hány évre vehetjük fel a Babavárót?

A hitel maximális futamideje 20 év, mely az 1. és a 2. gyermek születésekor 3-3 évvel meghosszabbítható.

Számít-e a jövedelmünk hitelfelvételkor?

Igen, hiszen a maximálisan felvehető hitelösszeget a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) alapján számítják ki.

Mennyi a Babaváró éves kamata?

A hitel éves kamata a kamattámogatás időszakában (az első 5 évben) nem lehet magasabb, mint az ÁKK által havonta közzétett – utóbbi 3 hónapban tartott – 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozamok 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Milyen egyéb költségei vannak a Babaváró kölcsönnek?

A Babaváró hitel költsége még az állami kezességvállalási díj is, ami a fennálló tőketartozás 0,5%-a (havonta legfeljebb 4200 forint).

Elveszíthetjük a Babaváróval járó kedvezményeket?

Igen, például gyermekáldás hiányában 5 év után a teljes kamattámogatás egy összegben visszafizetendő, és innentől kezdve a tartozás piaci kamatozású, 5 éves kamatperiódusú hitellé válik. A kedvezmények elvesztését eredményezheti még a válás vagy a külföldre költözés is, ezért érdemes körültekintően tájékozódni, mielőtt belevágnánk ebbe a projektbe.

Gyermekek után járó lakáshitel-elengedés

Az állam még egy módon igyekszik segíteni a többgyermekesek ingatlanhoz jutását: 2018. január 1. óta azok a családok, ahol már legalább két gyermek van, minden újabb gyermek születésének jogán 1-1 millió forinttal csökkenthették a fennálló lakáshitelük tőketartozását, melynek kifizetését átvállalja tőlük az állam. 2019. július 1. után a támogatást kiterjesztették a második gyermekekre is, a harmadik gyermekre járó támogatás összege pedig 4 millió forintra emelkedett. Azok számára, akik a harmadik gyermekre járó 1 milliós támogatást már korábban igényelték, a 3 milliós különbözet visszamenőleg is kérelmezhető. (A további gyermekekre járó támogatás összege 1 millió forint maradt.)

Kik jogosultak a hitelelengedésre?

Azok a házaspárok és élettársak, akik együtt neveltek már legalább 2 gyermeket, és ezután született még közös gyermekük (már meglévő gyermeknek számít a várandósság 12. hetét betöltött magzat is), de nem csak vér szerinti, hanem örökbe fogadott gyermekek is számítanak. Feltétel még az igénylők büntetlen előélete, illetve egyik félnek sem lehet köztartozása.

Mely gyermekeket veszik figyelembe?

A jogosultság megállapításakor csak az igénylő párral közös háztartásban élő, kiskorú gyermekek számítanak.

Hogyan kell benyújtani az igénylést?

Az igénylést a járási hivatalnál vagy kormányablaknál kell beadni, a jogosultság megállapítása után kapott igazolást pedig be kell mutatni a hitelező pénzintézetnél. A folyamat ezután automatikusan végbemegy, és az előtörlesztés díját szintén az állam fizeti.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés