A hitelesek jobb helyzetben vannak a megtakarítással rendelkezőknél

A hitelesek jobb helyzetben vannak a megtakarítással rendelkezőknél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-17
 

Évekkel ezelőtt talán még nem is gondoltad volna, hogy 2019-ben a hitelesek akár könnyebb helyzetben is lehetnek a megtakarítással rendelkezőknél! Míg a bankbetéteken 2013-ban átlagosan 4%-os, 2014-ben pedig 3%-os kamatot érhettél el, addig 2018-ban már a pozitív hozamot produkáló befektetési alapok is ritkaságszámba mentek. Eközben a folyósított lakáshitelek átlagos teljes hiteldíj mutatója a 2012 elején megfigyelt 12,31%-ról nagy lendületet véve, 2017 decemberében 4,32%-nál érte el a mélypontját. Írásunkból megtudhatod, hogy azóta milyen változások történtek, és hogy 2019-ben a befektetni szándékozókénál miért lehet könnyebb a hitelesek helyzete!

A folyósított lakáshitelek hitelösszeggel súlyozott teljes hiteldíj mutatója 2017 decemberében érte el a minimumát. Azonban ez önmagában még nem biztos, hogy egyben azt is jelenti, hogy 2017 decembere egyúttal a lakáshitelek felvételének legolcsóbb hónapja is volt.

Ugyan kijelenthető, hogy a folyósítások számadatai a 2017 decemberi lakáshitelek abszolút elsőségét mutatják, azonban fontos észrevennünk, hogy az azóta eltelt időszak magasabb THM-je nemcsak a hitelek árazásának, hanem a hosszabb kamatperiódusú hitelek elterjedésének számlájára is írható.

Amikor a hiteligénylők hosszabb kamatperiódusú hitelt választanak, könnyen előfordulhat, hogy annak biztonságát magasabb THM-mel fizetik meg. Ezért borítékolható, hogy a nagyobb biztonságot jelentő lakáshitelek elterjedése a folyósított hitelek egyre magasabb teljes hiteldíj mutatóinak irányába hat.

A legfrissebb adatok szerint 2018 októberében 5,22% volt a lakáshitel THM-ek hitelösszegek szerint súlyozott átlaga. Az alábbi ábrán szemléletesen mutatjuk be az idáig vezető folyamatot.

 

A olcsóság kérdésének eldöntéséhez azt is megvizsgáltuk, hogy kamatperiódusonkénti bontásban hogyan alakult a lakáshitelek kamatozása. Ezt az alábbi ábrán tekintheted meg!

Világosan látható, hogy a mélypont valóban 2017 decemberére és 2018 elejére tehető: a legolcsóbb lakáshiteleket ebben az időszakban lehetett igényelni. Szembetűnő, hogy minden csoportban ekkor voltak elérhetőek a legjobb hitelajánlatok.

Az utóbbi 1 évben bekövetkezett kamatemelések ellenére historikusan még mindig olcsónak számítanak a lakáshitelek, ezért ha csak a hitelköltséget vennéd figyelembe, a hitelek várható drágulása miatt nem érdemes tovább halogatnod a hitelfelvételt!

Természetesen a hiteligénylés felelős döntés, ezért mindig alaposan gondold át, mielőtt megléped! Talán a legfontosabb kérdés az, hogy a jelenlegi lakásárak mellett szeretnél-e ingatlant vásárolni. Ha erre nem egyértelmű igen a válaszod, akkor érdemes lehet inkább tovább gyűjtögetned! Lássuk, erre most milyen lehetőséged adódik!

Amennyiben lakáscélra gyűjtesz, mindenképp a hosszú futamidejű megoldásokat javasoljuk! Hogy miért? Elsősorban azért, mert ezekre magasabb kamatot kaphatsz, másrészt pedig azért, mert így könnyűszerrel élhetsz az adóoptimalizálás lehetőségével. A pénzedet tartós befektetési értékpapírszámlán tartva a befizetés éve és az azon felül még 5 év eltelte után mentesülsz a kamatadó fizetési kötelezettség alól.

A prémium magyar állampapír jelenleg megvásárolható 2024/I jelű sorozatára jelenleg évi 4,1%-os kamatot kaphatsz, a fordulónapot (2019. február 21.) követően a KSH 2018-ra kimutatott 2,8% átlagos inflációs adata alapján várhatóan 4,5%-os kamatozásra fog emelkedni (2020-ban történő kamatfizetéssel). Fontos megemlítenünk, hogy a jegybank az inflációs célját hamarosan elérheti, és ha ezt fenntartható módon képes is lesz biztosítani, akkor nagyon szép kamatokat sajnos nem láthatunk majd a 2024/I sorozattól sem. (Sajnos a kalkulátorunkban még nem szerepelnek az új állampapír sorozatok, de a régieket itt megtekintheted!)

Mivel az infláció felett nem könnyű kockázatmentesen jó hozamot elérni, sőt, esetenként kétséges is a reálhozam megszerzésének a lehetősége (gondoljunk csak arra, hogy az ingatlanárak változása meg sem jelenik az inflációs adatokban), ezért a hiteleseknek még mindig könnyebb dolguk lehet, hiszen az adósságuk elinflálódik.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkat, és ha segítségedre lehetünk, az adataid megadásával add le nálunk az érdeklődésedet!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés