A legfontosabb heti történések, melyek érintik a pénztárcádat!

A legfontosabb heti történések, melyek érintik a pénztárcádat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-28 Frissítve: 2021-08-06
 

Hogyan válassz lakáshitelt a banki vagy lakástakarék ajánlatok közül, mit tehetsz, ha lecserélnéd a bankod, vagy éppen mi változott a prémium állampapírnál? Ezekre a kérdésekre kerestük a héten a választ és most adunk is egy kis ízelítőt, hogy ne maradj le semmiről!

Pénzügyekben otthon vagyunk, nézd meg kalkulátorainkkal a legjobb ajánlatokat a bankszámlákrabefektetésekre vagy a lakáshitelekre!

Mélységben a kamatok, de nem mindegy, hogy választasz hitelt!

A lakáshitelek piacán nem csak a bankok, de a lakástakarékpénztárak is igen jelentős szereplőnek számítanak. Ráadásul az aktuális helyzetben igen kedvező ajánlatokat találni mindkét intézménytípus repertoárjában. A heti elemzésünkben éppen azt akartuk kideríteni, hogy a közelmúltban hitelkamatot csökkentő Fundamenta áthidaló kölcsöne, hogy teljesít a banki lakáshitelekkel összehasonlítva. Miután 10 milliós hitelösszeg és 10 éves futamidő mellett közös nevezőre hoztuk a konstrukciókat, azt találtuk, hogy a legkedvezőbb banki ajánlatok révén kevesebb összeget szükséges a visszafizetésre fordítani. Természetesen az előnyök és hátrányok mindkét oldalon megvannak, cikkünkből pontosan láthatod, miről is van szó.

Hirdetés

Hirdetés

Így menekülhetsz a banktól, ha eleged van a számládból!

A bankszámlák közötti költségbeli eltéréseket figyelve, igenis megéri magad rászánni, hogy otthagyd a régi bankod és olcsóbb helyen vezesd a számlád (segítségedre van az egyszerűsített bankváltás). Jó, ha tudod, hogy január középtől a korábbi egy év helyett fél évre módosult az időtartam, ami alatt a bank költséget számíthat fel a számlamegszüntetésért. Ennek az összege 0-10 ezer forint lehet banktól függően, de időarányosan a bankkártya díjat is meg kell fizetned, ha szeded a sátorfádat. Jó hír viszont, hogy a bankkártyád letiltása már ingyenesen elvégezhető.

Trükkös változás a prémium állampapírnál, mégis mi folyik itt?

A mai kamatkörnyezetben a lakossági állampapírok vásárlói megsokszorozódtak, sokan már a hosszabb futamidőket is bevállalják a magasabb kamatok érdekében. Igen ám, de szép csendben az állampapírok kamatkondíciói is változnak, most éppen a prémiumnál volt tapasztalható kamatcsökkenés. Jobban mondva első látásra nem látszik a változás, mert a 3 és 5 éves prémium kamata maradt 3,55 és 3,80%. Ugyanakkor a kondíciókra rápillantva azonnal szembetűnik, hogy a papírok által kínált kamatprémium 0,15 illetve 0,1%-kal olvadt. A helyzeten a kamatbázis emelkedése segített, így jött ki az előző sorozattal megegyező nagyságú kamat.

Hirdetés
Hirdetés