Az utolsó percekben járunk: ne csússz le az adóvisszatérítésről!

Az utolsó percekben járunk: ne csússz le az adóvisszatérítésről!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-21
 

Az öngondoskodási célú megtakarításokra járó 20%-os adóvisszatérítést az adóbevallásban lehet igényelni. Ma jár le a határidő, ezért kritikus fontosságú ellenőrizni, hogy helyesen szerepelnek-e a szükséges adatok az adóbevallási tervezetben.

Már csak órák vannak hátra az adóbevallási határidőig, és bizony hagyományosan rengeteg ember időzíti az utolsó pillanatra a bevallás elkészítését vagy a tervezet elfogadását. Fontos, hogy a bevallásban mindenképpen jelezzük az adóvisszatérítésre szóló igényünket, amennyiben jogosultak vagyunk rá. De nézzük, mit is kell tudni erről a lehetőségről!

Melyek a támogatott megtakarítási formák?

A megtakarítási konstrukciókhoz kapcsolódó támogatás lényege, hogy az adott naptári évben teljesített saját befizetések 20%-ával megegyező pénzösszeget a következő naptári évben az állam is elutalja a megtakarítási számlára. Ez a támogatás az adott naptári évben befizetett személyi jövedelemadóból jár vissza, ezért csak azok jogosultak az adóvisszatérítésre, akiknek volt SZJA-befizetésük.

Az adóvisszatérítés négy fő öngondoskodási formánál elérhető: ezek az egészség- és önsegélyező pénztár (röviden egészségpénztár), az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Aki tehát rendelkezik a fenti megtakarítások valamelyikével, fizet személyi jövedelemadót, és tavaly teljesített befizetést a megtakarítási számlájára, ő rövidesen megkaphatja az őt megillető adóvisszatérítést.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi pénzt lehet visszakapni ezen a jogcímen?

A különböző megtakarítások közös tulajdonsága, hogy minden évben az adott évi befizetések 20%-ával megegyező összeg jár vissza a személyi jövedelemadóból. Ha például tavaly havi 15 ezer forintot tettél félre az egészségpénztári számládra, akkor egy év alatt összesen 180 ezer forintot fizettél be, így idén 36 ezer forintnyi állami támogatásra leszel jogosult.

Fontos, hogy az adóvisszatérítésnek van maximuma: az egészségpénztárakra és az önkéntes nyugdíjpénztárakra együttesen legfeljebb évi 150 ezer forint kapható, azaz évi 750 ezer forinttal lehet elérni a maximális támogatást. A nyugdíjbiztosításokra valamivel alacsonyabb, évi 130 ezer forintos limit vonatkozik, ennek teljes körű kihasználásához évi 650 ezer forint befizetés szükséges. A NYESZ-tulajdonosok pedig legfeljebb évi 100 ezer forintot kaphatnak vissza az adójukból, amihez évi 500 ezer forintot kell befizetniük a számlájukra.

A támogatás halmozható, de csak egy bizonyos szintig. Aki többféle támogatott megtakarítással is rendelkezik, ő egy évben mindösszesen maximum 280 ezer forint SZJA visszatérítésére jogosult.

Tavaly 54 milliárd forintot utalt a NAV a megtakarítóknak

A Bankmonitor által megszerzett adatok szerint 2023-ban a NAV összesen 54 milliárd forintot utalt vissza a megtakarítóknak. Ebből 33 milliárd forint az önkéntes pénztári számlákra, 19 milliárd forint a nyugdíjbiztosítási szerződésekre, 2 milliárd forint pedig a nyugdíj-előtakarékossági számlákra érkezett. Azt is tudjuk, hogy nagyságrendileg 1,1 millióan részesültek ilyen támogatásban, azaz egy fő átlagosan kb. 49 ezer forintot kapott vissza.

Jó tudni
A támogatás kiutalására a bevallástól számítva 30 nap áll a NAV rendelkezésére, így például május 21-i benyújtás esetén várhatóan majd június 20-án érkezik meg az utalás a célként megjelölt megtakarítási számlára.

Miért fontos ellenőrizni az adóbevallást?

Az állami támogatás nem automatikusan érkezik, hanem minden évben jelezni kell az erre vonatkozó igényt az adóbevallásban. 2024-ben május 21-ére esik az adóbevallás benyújtásának határideje, tehát az adóvisszatérítés igénylésére is már csak néhány óra maradt. Az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapus hozzáféréssel rendelkező adózók az eszja.nav.gov.hu oldalon a belépést követően érhetik el.

Jó hír, hogy az érintett pénzintézetek (bankok, biztosítók, pénztárak) adatot szolgáltatnak a NAV számára, így a legtöbb esetben már az adóhivatal által összeállított adóbevallási tervezetben is szerepelnek az adóvisszatérítéshez szükséges információk. A biztonság kedvéért azonban érdemes ellenőrizni ezt, nehogy homokszem kerüljön a gépezetbe, és valamilyen hiba okán elússzon a több tíz- vagy akár százezer forintos nagyságrendű adóvisszatérítés.

Aki semmilyen aktivitást nem mutat a tervezet kapcsán, neki a határidő lejártával automatikusan a tervezet lesz az érvényes bevallása, ezért mindenképpen érdemes megbizonyosodni az abban szereplő adatok helyességéről.

Mennyit számít hosszú távon az adóvisszatérítés?

A megszerezhető adóvisszatérítés pénzügyi előnyét nem csupán önmagában a NAV-tól megkapott összeg adja, hanem az is, hogy az ilyen módon keletkező plusz megtakarítás a jövőben hozamot is termel. Nézzünk egy olyan példaszámítást, amely megmutatja, hogy mennyivel lesz több pénze egy megtakarítónak, ha minden évben él a 20%-os adóvisszatérítés lehetőségével!

A példában szereplő megtakarító havonta 30 ezer forintot tesz félre nyugdíjcélra, 35 éves korában kezdi az öngondoskodást, és évente 3% reálhozamot képes elérni a befektetésein. Ez esetben 65 éves koráig mai értéken kb. 3,5 millió forint többletmegtakarítása lesz ahhoz képest, mintha nem vett volna igénybe adóvisszatérítést: támogatott megtakarítással mai értéken 21,2 millió forintja lesz idős korára, míg támogatás nélkül mai értéken 17,6 millió forintja gyűlne össze. Az adójóváírás tehát egy élet során több millió forint nagyságrendű nyereséget biztosíthat – igazán kár lenne elszalasztani ezt a lehetőséget!

Kalkulálj
Kérd a Bankmonitor tanácsadóinak segítségét, és találd meg a számodra legkedvezőbb öngondoskodási formát!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés