Azt hiszed, ráérsz a nyugdíjra való felkészülésre? Tévedsz!

Azt hiszed, ráérsz a nyugdíjra való felkészülésre? Tévedsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-24 Frissítve: 2021-08-06
 

Általános vélekedés, hogy fiatalon ráérünk még elkezdeni a nyugdíjra való felkészülést. Pedig ez tévedés. Több, mint 10 millió forint a különbség is lehet a végösszegében a nyugdíjba vonuláskor, attól függően, hogy mikor kezdünk el félretenni havonta 10 ezer forintot: iskolapadból kikerülve, vagy nyugdíj előtt 10 évvel. Ezért ne halogasd a dolgot, még ma tegyél félre a holnapra.

Az alaphelyzet

A jövőbeni nyugdíjak bizonytalansága senki számára sem meglepő. Szinte mindenki egyetért velünk abban, hogy valamit tenni kell. Vagy MINDENKI 3-4 gyereket vállal és megmenekül a nyugdíjrendszer, vagy az egyén önkéntes alapon megtakarításba kezd. De mikor? A pályakezdők szerint ők még ráérnek. A középkorúak a gyerekek plusz költségei és a lakáshitel terhei miatt nem takarékoskodnak, míg a nyugdíj előtt állók szerint ők már elkéstek.

Legfiatalabbak előnyben, avagy miért ne halogasd?

Havonta elmész legalább egyszer bulizni? Mennyit költesz el egy buliban? 5-10-20 ezer forintot? Tudod, mit jelentene, ha havonta 10 ezer forintot félretennél nyugdíjcélra? 40 éven keresztül 4,8 millió forintot tennél félre, amiből majdnem 15 millió forintot tudnál felvenni nyugdíjra. Viszont ha már csak 5 évvel később kezded el, 600 ezerrel kevesebbet fizetsz be, de több, mint 3,5 millió forinttal kevesebbet tudsz felvenni nyugdíjba vonuláskor. Nézzük a számokat!

Jól látható, hogy minél korábban kezdi el valaki a befizetést, annál nagyobb lehet a nyugdíjban felvehető összeg. Ráadásul az elkölthető összeg gyakorlatilag exponenciálisan csökken. Azaz hiába „csak” 10 ezer forintot takarít meg valaki a húszas éveiben, az közel negyven év alatt tetemes vagyonra hízik fel.

Látható, hogy érdemes minél korábban elkezdeni gondoskodni magadról. De amennyiben túl vagy már életed delén, akkor sem késő félretenni. 10 év alatt ugyan a befizetett 1,2 millióból alig több, mint 1,7 millió front lesz, de ez a közel 2 millió forint is jól fog jönni, ha nyugdíjba mész. Ha meg több, mint 10 ezer forintot tudsz havonta ilyen célra áldozni, akkor pedig neked sem elérhetetlen cél a több, mint 10 millió fontos nyugdíjcélú megtakarítási összeg.

Kíváncsi vagy, hogy neked mit mutatnak a számok? Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunkat, és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Miből is adódik ez a hatalmas különbség?

Bár a nyugdíjcélú-megtakarításokat az állam is dotálja 20%-kal adójóváírás formájában, mégsem ebből adódik ez a több millió forintnyi különbség az egyes évek között. Hanem az elért hozamok újra-befektetései növelik a különbséget. Minél hosszabb távon tudunk megtakarítani, annál tetemesebb a hatása annak, hogy az elért hozamokat a befektetés nem kifizeti, hanem a tőkével együtt újra befekteti. Így a következő időszakban már a korábban elért hozam is hozamot termel (nagyon hasonlóan a kamatos-kamathoz).

Mivel lehet nyugdíjra megtakarítani?

Ma Magyarországon három dedikáltan nyugdíj célú megtakarítás létezik:

Mind a három után 20%-os adójóváírást lehet igénybe venni (tehát kell fizetendő SZJA-nak lenni, ahhoz, hogy az állami dotációt igénybe tudd venni.) Viszont a működésük, költségük, és még az adó-visszatérítés felső korlátja is különbözőek. Átlagember számára az önkéntes nyugdíjpénztári tagságot tartjuk a legmegfelelőbb megoldásnak, de befektetésekben jártasak számára a NYESZ számla is megfelelő lehet. Az átlagos nyugdíjbiztosítást a költségei miatt nem kedveljük, de vannak olyan szituációk, amikor rajta szerepelhet az alternatívák listáján.

Hirdetés
Hirdetés