Egy lakástakarékkal több lakáscél is megvalósítható?

Egy lakástakarékkal több lakáscél is megvalósítható?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-27 Frissítve: 2021-08-06
 

„Lejárt a 4 éves lakástakarék szerződésem, ami egy havi 20 ezer forintos konstrukció volt. A kérdésem az lenne, hogy kondenzációs kazán vásárlása felhasználhatom-e az összeget, illetve a fennmaradó rész beforgathatom-e lakáshitel előtörlesztésébe? Tehát lehet kétféle lakáscélom egy szerződéssel?” A Bankmonitor érdeklőjétől érkezett a kérdés, most pedig a választ is megadjuk rá.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Az érdeklődőnk első kérdésére válaszolva, a lakástakarék felhasználható a különböző korszerűsítési munkálatokra. Ebbe belefér az említett kondenzációs kazán, de például a nyílászárók, a szigetelés cseréje, vagy éppen egy napelem beruházás is. A lakástakarék a felhasználás terén nagyon rugalmas lehet, adott esetben akár extrémebb beruházásokat is végre lehet hajtani belőle.

Ugyanakkor sokaknál aktuális lehet az a kérdés is, hogy mi a helyzet, ha a lakástakarékot felhasználnák egy adott célra, de a megtakarításból még ezután is maradna pénz. A 4 éves 20 ezres szerződéssel aktuális esetben 1,25 millió forint körüli összeg gyűlik össze, így könnyen elképzelhető, hogy egy korszerűsítés/felújítás után az egész megtakarítás nem kerül elköltésre. A jó hír a hasonló cipőben járók számára az, hogy egy lakástakarék szerződést bizonyos korlátok között több lakáscélra is fel lehet használni.

Az összeget viszont nem fordíthatjuk tetszésünk szerint több ingatlanra, hanem az általános gyakorlat alapján egy ingatlant választhatunk ki, amire felhasználjuk a lakástakarékot, erre viszont bármennyi lakáscél elszámolható. Tehát, ha a tervezett lakásfelújítás után még maradt a pénzből, azt akár a lakáshitelünkbe is be tudjuk törleszteni, így többszörösen jól járhatunk.

Ugyanakkor a rendelkezésünkre álló információk szerint másabb a helyzet, ha a lakástakaréktól a lakáskölcsönt is kérjük a megtakarítás mellé. Ebben az esetben legfeljebb 2 lakáscélt tudunk megjelölni, amit szintén egy ingatlan esetében használhatunk fel. Azt hangsúlyoznánk azonban, hogy érdemes a lakástakarékunkkal egyeztetni mielőtt a megtakarítás felhasználásába belevágnánk.

Számolj utána kalkulátorunkkal, hogy mennyit tesz a lakástakarék a céljaidhoz!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hirdetés

    Hirdetés

    A lakásvásárlók már korlátokba ütközhetnek

    A lakásvásárlók a fenti példával ellentétben azt tapasztalhatják, hogy az egy lakástakarék szerződéssel összegyűjthető összeg önmagában kevésnek bizonyul, adott esetben csak az önerő egy részének fedezésére elég. Ugyan egy 20 ezer forintos havi befizetésnél, az évi 72 ezer forintos támogatás nagyon jól hangzik, de le lehet küzdeni az egy szerződés által jelentett akadályt is.

    Ebben az esetben az jelentheti a megoldást, ha valamelyik közeli hozzátartozónk részére is kötünk lakástakarék szerződést, aki felajánlja az összeget a mi lakáscélunkra, hiszen ezt a rendszer megengedi. Ekkor többszörösen is ki lehet használni a 30%-os állami támogatást, sőt a megtakarítás mellé felvehető lakáskölcsön is nagyobb összegben használható ki.

    Nem véletlen, hogy mi is rendszeresen azt látjuk, hogy vannak, akik több, akár 3-4 szerződést is kötnek egyszerre, hiszen sokkal nagyobb összeget (állami támogatással megerősítve) költhetnek el ezáltal. Egy család ezt könnyedén meg tudja szervezni, elég csak a gyermekek vagy éppen a szülők nevére a szerződést elindítani, persze az anyagi oldalnak is biztosítottnak kell lennie hozzá.

    Hirdetés
    Hirdetés