Hány évesen kezdjek el félretenni a nyugdíjamra?

Hány évesen kezdjek el félretenni a nyugdíjamra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-11
 

A mai aktív dolgozók részéről az egyetlen felelős döntés az, ha elkezdenek megtakarítani idős korukra. Ezzel nagyon sokan tisztában vannak: bőven egymillió fölött van a saját nyugdíjukra megtakarítók létszáma. Viszont kevesen tudhatják azt, hogy mi az optimális időpont egy nyugdíjcélú előtakarékosság elindítására. Már a húszas éveinkben el kell kezdenünk? Vagy talán ráérünk a negyvenes éveinkig? Most egy konkrét életút vizsgálatával bemutatjuk, hogy a Bankmonitor szakértői szerint hány éves korban kínálkozik erre a legjobb alkalom!

A kérdés egyáltalán nem egyszerű, hiszen minden életkornak megvannak a maga előnyös és hátrányos tulajdonságai. Karrierünk kezdetén alacsonyabb jövedelemmel indulunk, ugyanakkor valószínűleg nem kell gondoskodnunk egy egész családról. Negyvenes éveinkben érjük el a jövedelmi helyzetünk csúcsát, de ekkor már el kell tartanunk a gyermekeinket is. Ötvenes éveinktől kezdve a gyerekek elkezdhetnek kirepülni, de ilyenkor már kevesebb időnk van hátra a vagyonépítésre.

Tehát mikor kell elkezdeni a nyugdíjcélú előtakarékoskodást? A kérdés eldöntése érdekében most egy átlagos család életútját követjük végig, a szülők fiatalkorától egészen a nyugdíjkorhatár betöltéséig.

Hirdetés

Hirdetés

Az aktív évek kezdete

A példa szereplői 23 éves korban kezdenek aktívan dolgozni, de ekkor még otthon laknak a szüleiknél. A KSH legfrissebb statisztikái szerint a 20-29 évesek átlagos jövedelme kb. havi nettó 227 000 forint. Ebben az élethelyzetben akár 1 év alatt is összegyűjthetnek 6 havi kiadásra elegendő vésztartalékot, így az önálló életüket már egyfajta anyagi védettségben kezdhetik meg.

27-29 éves kor: családalapítás

Az Eurostat adatai szerint a magyar fiatalok átlagosan kb. 27 évesen költöznek el otthonról. Eddigre (ketten együtt) már képesek lehetnek előteremteni a saját ingatlanhoz szükséges önerőt. Így a pár tagjai egy lakáshitel felvételével egyidejűleg elkezdhetik közös életüket új otthonukban.

A magyar nők átlagosan 29-30 évesen vállalják első gyermeküket. Ezáltal évekre „kiesnek” a munkaerőpiacról, de a család jövedelmének csökkenését enyhítik a magyar családtámogatási rendszer elemei. Az egy gyermeket nevelő fiatal párok a GYES, a családi pótlék, a családi SZJA-kedvezmény és az első házasok adókedvezménye révén összesen kb. 53 000 forintot kapnak az államtól havonta.

30-36 éves kor: gyermeknevelés

Ha két év telik el az első és a második gyermek születése között, akkor a szülők 32 évesek lehetnek a második gyermekáldáskor. A család kiadásai ekkor számottevően megnövekednek, mivel a gyermeket nevelő családok egy főre jutó átlagos kiadása kb. 80 000 forint (KSH). A családtámogatási rendszernek köszönhetően ugyanakkor a család jövedelme is növekszik: az államtól kapott összegek két gyermek esetén már 70-90 000 forintra emelkednek.

36 éves kor: az anya visszatér dolgozni

A második gyermek 4 éves korától a példában szereplő anya ismét visszatér a munka világába. A 30-39 éves felnőttek ráadásul jóval többet is keresnek, mint korábban: ebben a korosztályban havi 282 000 forint körül alakul a nettó átlagbér. Ennek a két tényezőnek köszönhetően a kétkeresős családok jövedelme (az állami támogatásokkal együtt) 600 000 forint fölé emelkedhet!

A jövedelmi ugrás miatt a család valószínűleg ilyenkor tudja a legtöbb pénzt megtakarítani. Éppen ezért a nyugdíjcélú megtakarítások optimális időpontjának is ez az életkor tekinthető. 35-36 éves korban a kitűzött nyugdíjcél akár fejenként 30 000 forintból is megvalósítható, tehát a megkeresett jövedelem kb. 10%-át veszi igénybe.

Igaz, hogy a húszas években kezdve alacsonyabb havi összegek is lehetővé tennék egy ugyanakkora nyugdíjtőke felépítését. Azonban a család (alacsonyabb) jövedelmének nagyobb arányát tenné ki a szükséges megtakarítás. Akik pedig az ötvenes évekig halogatják a megtakarítás elkezdését, ugyanezzel a problémával szembesülnének. A rövid futamidő miatt sokkal nagyobb havi összegek megtakarítása lenne szükséges, ami a bér jelentős részét „felemésztheti”.

36-49 éves kor: a lakáshitel kifizetése

Egy 27 éves korban felvett, 20 éves futamidejű lakáshitel utolsó törlesztőrészletét 47 éves korban kell majd kifizetni. (Akik éltek a hiteltörlesztési moratóriummal, nekik másfél-két évvel tovább is tarthat a futamidő.) A gyermekek ugyanebben az időszakban fogják betölteni a 16-18 éves életkort, így majd a legtöbb állami támogatás folyósítása is befejeződik. Ebben az évtizedben adódik a legjobb alkalom a gyermekek életkezdését támogató, célzott megtakarításra is.

Ötvenes évek: az utolsó aktív évtized

A nyugdíjkorhatár jelenleg 64,5 év, de az 1957-től születettekre már 65 éves korhatár vonatkozik. Ugyanakkor a nők előszeretettel vonulnak nyugdíjba korábban is, kihasználva a korkedvezményt. Így az ötvenes évek az utolsó teljes évtized, amit a magyarok aktív munkával töltenek. Az 50-59 éves dolgozók már jellemzően alacsonyabb bérre számíthatnak (átlagosan kb. havi nettó 258 000 forint), mint a korábbi éveikben. Ezért a pénzügyi célok megalapozását semmiképpen nem ajánlott idáig halogatni.

Mennyi nyugdíjra számíthatnak a pár tagjai?

A fent bemutatott életpályák után a férfi kb. 230 000 forintos, a nő kb. 200 000 forintos nyugdíjra lesz jogosult (óvatos becslés szerint). Ez jelentősen meghaladná a mai átlagnyugdíjat (kb. 148 000 forint), mégis jóval alacsonyabb, mint a korábban megszokott bevételi szint. Továbbá nem szabad megfeledkeznünk a nyugdíjrendszer fenntarthatósági problémáiról. Nem tudhatjuk, hogy a következő évtizedekben hogyan fog változni a nyugdíjszámítás módja, vagy miként emelkedik majd a nyugdíjkorhatár. Ezért az egyetlen felelős döntés az, ha még aktív éveinkben saját magunknak gondoskodunk az idős kori megélhetésünkről!

A nyugdíj-előtakarékossági szerződésekre jelenleg 20%-os (legfeljebb évi 280 000 forintos) állami támogatás is igényelhető! A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásában segítséget nyújthat a Bankmonitor kalkulátora.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés