Hitelkiváltás kedvezőbb kondíciókkal, mint amilyen a válság előtt elérhető volt

Hitelkiváltás kedvezőbb kondíciókkal, mint amilyen a válság előtt elérhető volt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-05 Frissítve: 2019-12-10
 

Átlagosan 5% THM értéken lehet 10 éves kamatperiódusú kölcsönt igényelni hitelkiváltásra. Ez alacsonyabb, mint a régi CHF alapú lakáshiteleké volt. Ráadásul így jóval kiszámíthatóbb, biztonságosabb konstrukcióra cserélhető le egy változó kamatozású kölcsön. Ez egy olyan lehetőség, amin mindenképpen érdemes elgondolkodni!

Az MNB 2019. decemberi Pénzügyi Stabilitási jelentése szerint jelenleg kedvezőbb feltételekkel lehet hosszú kamatperiódusú – a kamatperiódus az az időszak, amelyen belül a bank egyoldalúan a hitel kamatát nem módosíthatja – lakáshitelt felvenni, mint a válság előtt svájci frank-hiteleké volt. Sőt, ennél kedvezőbb kondíciókkal is igényelhető hitelkiváltási célra kölcsön, a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint például már 3,47 százalékos THM értéken is igényelhető 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitel.

Hirdetés

Hirdetés

A kedvezőbb kondíciók mellet a feltételek is sokkal előnyösebbek

A válság előtti deviza hiteleknél a kedvező kondíciókért cserébe egy hiteligénylőnek vállalnia kellett az árfolyamkockázatot és a kamatváltozás – akár évente megváltozhatott a hitel kamata – kockázatát is. Jelenleg hasonló induló kamatokkal lehetne igényelni forint alapú hitelt, 10 éves kamatperiódussal. Vagyis az árfolyamkockázat egyáltalán nem lenne és a kamat is maximum 10 év után változhatna meg.

A hitelkiváltási kedv mégis alacsony

A fentiek ellenére eléggé kevés hitelt váltanak ki jelenleg Magyarországon. A régi devizahitelek 2015 óta már forintban vannak nyilvántartva, kamatuk pedig három havonta – 3 havi BUBOR alakulásának megfelelően változhat meg. A jelenlegi kedvező kamatkörnyezetben ezen hitelek törlesztőrészlete is igen kedvező – még a 10 éves kamatperiódusú hitel várható törlesztőrészleténél is alacsonyabb.

Ráadásul a mostani helyzetben senki nem vár érdemi kamatemelkedést az elkövetkező egy-két évben. Emiatt sokan azt gondolják most nem érdemes kiváltani változó kamatozású hitelüket.

Azonban nem szabad azt elfelejteni, hogy egy kamatemelkedésnél nem csak a rövid kamatperiódusú hitelek kamata növekedne meg, hanem a hosszú kamatperiódusú konstrukciók is megemelkednének. Akkor pedig már a hitelkiváltás is drágább lenne.

Aki kiváltja változó kamatozású hitelét, az nem csak egy-két évig részesül a jelenlegi kedvező kamatokból, hanem a kiváltás során választott kamatperiódustól függően akár 10-15 évig is.

A lenti kalkulátorban mindenki megnézheted, hogy milyen kondíciókkal tudnád kiváltani meglévő hiteledet és eldöntheted, hogy érdemes-e belevágnod a hitel lecserélésébe.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés