Hitelt törlesztesz? Nézz körül, mert könnyebbé teheted az életed!

Hitelt törlesztesz? Nézz körül, mert könnyebbé teheted az életed!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-13 Frissítve: 2021-08-06
 

Sokan úgy gondolják, hogy ha felvették a lakáshitelt, azzal már révbe értek és onnantól nincs is egyéb dolguk vele, csak a terheket fizetni. Pedig számos lehetőség áll a rendelkezésünkre a hitelfelvétel után is, amivel érdemes foglalkozni. Például havi megtakarítást indíthatunk, amit később betörlesztünk a hitelbe, szétnézhetünk az aktuális banki ajánlatok között, esetlegesen a feltételeken is módosíthatunk. Nézzük is, hogy milyen pénzügyi döntések lehetnek a hitelfelvétel után!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Min lehet módosítani hitelfelvétel után?

Adódhat olyan helyzet, hogy valamiért a hitelszerződésen is módosítani kell. Tudni kell, hogy a futamidő során is van lehetőség arra, bizonyos keretek között módosítsunk a feltételeken. Tipikusan a futamidő, az ingatlanfedezet és adós/adóstárs személye az, amin időközben lehet módosítani.

Így például kérni lehet a futamidő rövidítését, vagy hosszabbítását megváltozó törlesztési teher mellett, vagy éppen a jelzálogteher átjegyzését egy másik ingatlanra (fedezetcsere), illetve a jelzálog törlését az ingatlanról (ha két fedezet is volt). Adott esetben az adóstárs kiengedése a hitelből is megoldható. Egy kamatperiódus változtatást pedig csak a tavaly nyár óta elérhető fogyasztóbarát hiteleknél tudunk lebonyolítani (a kamatperiódus lejárta előtt legalább 30 nappal jelezve).

Természetesen azt hozzá kell tenni, hogy ekkor a hitelbírálatot, vagy éppen az értékbecslést újfent elvégzi a bank, hiszen jelentős változtatásról is szó lehet. Azonban a módosításnak költségvonzata is van, ráadásul esetenként eltérő lehet, hogy mibe megy bele a bank (például lehet, hogy az adóstárs kiengedése nem megvalósítható az adott jövedelem mellett).

Hirdetés

Hirdetés

Sokat spórolhatsz, ha megtakarítasz a hitel mellett!

Amennyiben a hitel törlesztésével nem válik teljesen kifeszítetté a családi kassza, érdemes havonta egy adott nagyságú összeget megtakarítani. Kifejezetten jó megoldás, ha a hitelt lakástakarékkal egészítjük ki, hiszen ott 30%-os állami támogatás (legfeljebb évi 72 ezer forint) jár a befizetésekre. Ez az összeg bármilyen lakáscélra felhasználható, és természetesen a lakáshitelbe is be lehet forgatni.

Egy 4 éves 20 ezer forintos szerződéssel nagyságrendileg 1,25 millió forinttal, míg egy 10 éves futamidejűvel 3,1 millió forinttal csökkenthető a hiteltartozás. Ezt az összeget közeli hozzátartozók részére nyitott lakástakarékkal akár többszörözni is lehet. Külön előny, hogy a fogyasztóbarát lakáshiteleknél a jellemzően 1,5%-ban meghatározott előtörlesztési díjat is megúszhatjuk, így teljesen ingyenes a procedúra.

Vegyük azt a példát, hogy egy 10 milliós, 3,6%-os THM-mel felvett hitelbe törlesztünk be egy 20 ezer forintos, 6 éves LTP szerződés. Ekkor 6 év után 1,9 millió forintot lehet betörleszteni, amivel a korábbi 58 ezres törlesztő 39 ezerre csökken. Összességében bő 900 ezer forintot spórolunk meg a hitelen, ami azt jelenti, hogy 14 millió helyett 13,1 milliót fizetünk vissza banknak.

De például az egyszeri bónusz, vagy egy felhasználatlan megtakarítás legjobb helye is a hitelbe való betörlesztés lehet. Gyakorlatilag jobb kockázatmentes befektetést nem is találunk annál, amit a hitelen megspórolt kamatok eredményeznek számunkra.

Nézd meg a következő kalkulátorral, hogy a lakástakarékkal mennyi gyűlhet össze a lakásra!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Cseréld le a hiteled, mert találhatsz jobb ajánlatot!

    A tavalyi évben a felvett lakáshitelek mindösszesen 2 százaléka irányult hitelkiváltásra. Ergo sokan a régi lakáshitelükben ülnek, ahelyett, hogy azt egy olcsóbb, vagy éppen biztonságosabb alternatívára cserélnék le.

    Ezért is érdemes a hitelfelvétel után is megvizsgálni, hogy alakul a piaci kínálat, például ha évekkel ezelőtt, magasabb kamatkörnyezetben vettünk fel hitelt, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy kedvezőbb feltételek mellett találunk hitelt. Vagy a drága törlesztőnket adott esetben kedvezőbbre is cserélhetjük. Sőt akár úgy is dönthetünk, hogy a korábbi változó kamatozású hitelünket végig rögzítjük, hiszen aktuálisan ezek a hitelek is relatíve alacsony kamattal érhetők el.

    Ez esetben tehát nem éri meg a régi hitel mellett kitartani, hanem érdemes aktívan keresni a lehetőséget, amivel összességében kevesebbet fizethetünk vissza banknak, vagy nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat. Még csak a korábbi hitelt nyújtó pénzintézetnél sem szükséges leragadni, hanem célszerű ott intézni a hitelkiváltást, ahol kedvezőbb ajánlatot kapunk. A költség, ami ehhez társul, az a korábban említett előtörlesztési díj, illetve a hitelfelvétellel járó egyéb költségek.

    A következő időszakban már nem biztos, hogy ilyen szerencsés lesz a csillagok állása, hiszen várhatóan tovább emelkednek hazánkban a kamatok, ami a lakáshiteleket is megdrágítja. Tehát érdemes igyekezni a hitel lecserélésével, nehogy később bánjuk, hogy nem léptünk!

    Hirdetés
    Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

    És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

    Hirdetés