Hogyan készülhetünk fel előre az otthonteremtési és felújítási támogatásokra?

Hogyan készülhetünk fel előre az otthonteremtési és felújítási támogatásokra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-01 Frissítve: 2021-12-29
 

Szinte már fejben tartani is nehéz a meglévő és a 2021-től bevezetésre kerülő  lakásvásárláshoz, bővítéshez és felújításhoz igényelhető támogatásokat, ám azzal tisztában kell lenned, hogy ezek mindegyike feltételhez kötött, mint ahogy lakáshitelt sem kaphat bárki. Nem kell azonban kétségbe esni akkor sem, ha valamelyik kritériumot jelenleg nem teljesítitek, mert alapos felkészüléssel a legtöbb akadály megugorható.

Babaváró hitel

A Babaváró hitelt aligha kell részletesen bemutatnunk, de ha mindent tudni akarsz róla, vagy akár ellenőriznéd, hogy jogosultak vagytok-e rá, akkor erre a Babaváró kalkulátorral van lehetőséged. A lényeg azonban az, hogy a fiatal házasok akár 10 millió forint kedvezményes hitelt igényelhetnek, ami az első 5 évben kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt gyermekük születik, a futamidő végéig az is marad. A második és a harmadik gyermeknél ráadásul elengedik a fennálló tőketartozás egy részét, illetve egészét, így végső soron akár az is előfordulhat, hogy egyetlen forintot sem kell a kölcsönből visszafizetni. Ekkor a Babaváró hitel tulajdonképpen Babaváró támogatássá alakul át. Persze a Babavárónak számos feltétele van, ráadásul, ha nem születik gyermek, esetleg elválik a házaspár, akkor „szankciók” lépnek életbe: az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású kölcsönné alakul át.

Itt a felkészülés valójában annyit jelent, hogy a párnak pontos pénzügyi tervet kell készítenie, hogy mikor és mire fordítja a Babaváró összegét. Illetve, ha a pár még nem házas, akkor a házasságkötést kell elindítaniuk.

Mivel a Babaváró banki hitel, a hitelbírálatot is sikeresen kell venniük az igénylőknek. Ez azt jelenti, hogy kell legalább 3 hónap folyamatos munkaviszony ugyanazon munkahelyen, ráadásul már túl kell lenni a próbaidőn is. A másik lényeges szempont a Tb-jogviszonnyal kapcsolatos elvárás: legalább a pár egyik tagjának minimum 3 év folyamatos Tb-jogviszonyt kell tudnia igazolnia.

Az alábbi jogviszony számít bele a 3 éves Tb-jogviszonyba:

  • Tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony – közfoglalkoztatotti viszony legfeljebb 1 évig számítható be.
  • Felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanulói jogviszony.
  • Külföldi Tb-jogviszony.
  • A diplomás GYED időszaka.

Az igénylést megelőző 180 napban azonban mindenképpen magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszony szükséges a Babaváró igényléséhez, amibe azonban a közfoglalkoztatotti jogviszony nem számít bele. Amennyiben az igénylést megelőzően fél évvel még külföldi Tb-jogviszonya volt valakinek, akkor a szigorúbb magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyt elégséges az igénylést megelőző 3 hónapban teljesíteni.

Fontos: A Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, az esetleges meghosszabbításáról pedig egyelőre nincs információ. Éppen ezért fontos, hogy ha egy pár gyermekvállalást tervez, akkor határidőre teljesítse a személyi feltételeket és nyújtsa be az igénylést.

Hirdetés

Hirdetés

Csok támogatás

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) egy meglévő vagy vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás, ami új lakáscél (vásárlás, építés, vásárlás és bővítés/korszerűsítés, tetőtér-beépítés, bővítés/korszerűsítés) esetén igényelhető. Vállalt gyermeknél itt is feltétel a házasság, valamint az, hogy legalább az egyik fél ne töltse be a 40. életévét, így ha a pár még nem házas, akkor az esküvő leszervezésével kell itt is kezdeni.

Felkészülés csok-ra:

Furcsa feltétel még a csok-nál, hogy a pár mindkét tagjának és a gyermekeknek is azonos legyen a lakcíme. Ez elsőre magától értetődőnek tűnhet, de az első közös otthonukba költözni tervező fiataloknál mégsem mindig teljesül, hiszen ők gyakran még a szüleikhez vannak bejelentve. Persze a közös lakcímre történő bejelentkezés aligha okozhat nehézséget, ha ezen múlik a támogatás.

A csok támogatáshoz is szükséges igazolni meghatározott idejű Tb-jogviszonyt. Ez „normál” csok-nál 180 nap, ám a 10 millió Ft-os támogatáshoz már 2 évet kell tudni leigazolni. 

Itt könnyebbséget jelenthet a Babaváróhoz képest, hogy ez nem egy határozott időre szóló lehetőség (hiszen Babavárót 2022. december 31-ig lehet igényelni), ám itt is figyelni kell azért a határidőkre. Vállalt gyermekre például nem igényelhető a csok, amennyiben a pár mindkét tagja betöltötte a 40. életévét, a meglévő gyermekeknél pedig arra kell ügyelni, hogy egyik se legyen az igényléskor 25 éves vagy ennél idősebb, mert akkor már nem vehetők figyelembe.

Csok-hitel

A csok-hitel a csok támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes, maximum 3%-os kamatú lakáshitel, ami lényegesen kedvezőbb, mint a hasonló, ugyancsak végig fix kamatú lakáshitelek.

Itt két dologra kell felkészülni:

  1. A csok-hitel igénybevétele mindig csok támogatáshoz kapcsolódik, így először azt kell ellenőrizni, hogy arra jogosultak vagyunk-e.
  2. A csok-hitel banki hitel, így a felvételéhez át kell esnünk a hitelbírálaton, akár csak a korábban már említett Babaváró esetében. Vagyis kell megfelelő nagyságú igazolt jövedelem és legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszony egyazon munkáltatónál.

Lakásfelújítási támogatás

Az akár 3 millió forint összegű Lakásfelújítási támogatás számos feltételhez kötött, amelyekre azonban 2022 végéig még van idő felkészülni, ezért a Bankmonitor szakértői szerint a munkálatokról kiállított számlákat érdemes 2021-től gondosan gyűjteni, akkor is, ha egyelőre nem felelünk meg valamelyik feltételnek. (Például nem született még gyermekünk, nincs meg a legalább 1 éves folyamatos Tb-jogviszony, nem élünk még 1 éve az adott ingatlanban.) Ugyanis elég igényléskor teljesítenünk a feltételeket, a 2022 december végig összegyűlt számlákat pedig akár az utolsó pillanatban is benyújthatjuk. Arra persze figyelni kell, hogy az utolsó számla kiállítása és az igénylés benyújtása között ne teljen el 60 napnál több.

Felkészülés:

Amennyiben egy nagyobb beruházásra vennénk igénybe a Lakásfelújítási támogatást, és nem tudjuk a munkálatokat saját erőből előre megfinanszírozni, akkor akár hitelt (személyi kölcsön, szabad felhasználású jelzáloghitel) is vehetünk fel, amit azután előtörlesztünk majd a megkapott állami támogatásból. Ebben az esetben a hitelképességünket kell ismét ellenőriznünk (jövedelem, munkaviszony, jelzáloghitelnél a fedezet értéke), és ha valamit ezek közül nem teljesítünk, akkor elkezdeni a felkészülést.

5%-os lakásáfa az újépítésű lakásokra

2021-től a jelenlegi 27% helyett 5%-os áfa lesz érvényes az újépítésű lakásokra. Ennek nincs személyi vagy egyéb feltétele, a kedvezményes adókulcs minden vásárlóra egyformán vonatkozik. Éppen ezért legfeljebb arra kell alaposan felkészülni, hogy milyen forrásból, milyen ingatlant veszünk majd meg.

Áfa-visszaigénylés újépítésű ingatlan vásárlásakor

Amennyiben csok-kal vásárolnánk 2021-től újépítésű lakást, akkor az 5%-os áfát is visszaigényelhetjük. Mivel itt a csok igénylés a támogatás alapfeltétele, ezt érdemes előre ellenőrizni, és ha lehet, tenni a feltételek teljesítése érdekében. Előfordulhat például, hogy korábban a gyermekünkre igényeltünk már csok támogatást (például egy gyermekre használt lakás vásárlásakor 600 ezer Ft-ot), ami bekavarhat az új csok-ba is.

Szerencsére azonban nincs minden veszve, ugyanis ilyenkor az újonnan igénybe vehető csok támogatás összegét csökkenteni kell a korábbi támogatás összegével, és a különbözetet kaphatjuk csak meg. (Ez persze akkor működik, ha most nagyobb összeget igényelnénk.) Ez két szempontból is jó lehet: egyrészt vissza nem térítendő támogatást kaphatunk, másrészt a csok miatt az áfa-visszaigénylés is menni fog.

Illetékmentesség csok-kal történő vásárlásnál

2021-től a csok támogatással megvásárolt újépítésű vagy használt lakás illetékmentes lesz, ami alapesetben a vételár 4%-át jelentheti. Mivel itt is a csok a támogatás feltétele, a csok igénylésre érdemes előre felkészülni.

Ha lakáshitelt is szeretnénk

A lakásvásárlást a többség csak hitelfinanszírozással tudja megoldani, ami mellé persze jól jönnek az állami támogatások, már csak az önerő kiegészítése, pótlása miatt is.

A lakáshitel igénylése azonban nem egyszerű és rövid folyamat, így érdemes előre felkészülnöd rá. A procedúra összességében 1-1,5 hónap is lehet, a sikeres bírálathoz pedig megfelelő nagyságú igazolt jövedelemre, legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyra, valamint lakáshitel esetében megfelelő fedezetre lesz szükséged. Az elvárt jövedelem kapcsán tudnod kell, hogy a bankok most nem minden esetben fogadják el a készpénzben kapott fizetést, illetve a határozott idejű munkaszerződés sem könnyíti meg a helyzetedet, de azzal is érdemes számolnod, hogy egy meglévő folyószámla-hitel, vagy egy hitelkártya miatt is elutasíthatnak, vagy ha kapsz is kölcsönt, nem a szükséges összeget.

Éppen ezért érdemes jó előre ellenőrizni ezeket, és akár előzetes hitelbírálatot kérni a kiválasztott banktól, hogy náluk mire számíthatsz a jövedelmed alapján.

Személyi kölcsönből is megoldható persze a támogatás előfinanszírozása, itt előny a gyors átfutási idő (jellemzően kb. egy hét), az alacsonyabb induló költség és az, hogy itt nincs szükség ingatlanfedezetre. A jövedelem igazolása azonban itt is kulcskérdés természetesen.

Minden fontos tudnivaló egy helyen a 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatásról – ITT

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés