Idén leszállnak végre a földre a lakásárak?

Idén leszállnak végre a földre a lakásárak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-30
 

Az elmúlt években brutálisan megemelkedett lakásárak a 2023-as évben összességében inkább stagnáltak, csupán az utolsó negyedév hozott egy kis enyhülést. Az idei első hónap adatait látva a csökkenés tovább folytatódhat. Van-e értelme tovább várni a lakástervek megvalósításával?

Országos átlagban 1,7 százalékkal mérséklődtek az ingatlanárak 2023 harmadik negyedévében a Magyar Nemzeti Bank lakásár-tájékoztatója szerint. A vizsgált időszakban minden településtípuson enyhe csökkenés volt megfigyelhető: Budapesten 2 százalékkal, a vidéki városokban 0,9 százalékkal mérséklődtek az árak. A legnagyobb mértékű negatív változást viszont a községek zsebelték be, 2,8 százalékkal.

Az éves tényleges árváltozás növekedési üteme az előző negyedéves 1,6-ról 1,5 százalékra lassult, reálértelemben éves szinten 12 százalékkal csökkentek a lakásárak.

Lakásárak alakulása Magyarországon 2015 és 2023 között.

Hirdetés

Hirdetés

A lakásár-változás nem minden, az alku is jelentős

A Duna House Barométer január közepén megjelent, legfrissebb adatai már a tavalyi év negyedik negyedévére vonatkoznak, melyből négyzetméterárakat és az átlagos alku mértékére vonatkozó adatokat is láthatunk. Az ingatlantranzakciókat az év végén is jelentős, 3-8% közötti alku jellemezte, az irányár változása országosan 4-7% volt.

Az értékesítési adatokra vonatkozólag a fővárosi lakásoknál a következőképp alakultak az árak:

  • A használt paneleknél mind a budai (6%), mind a pesti oldalon (4%) csökkenés volt tapasztalható, a használt tégla építésű ingatlanoknál Budapest teljes területén áremelkedést figyelhettünk meg, az árak Budán és a belvárosban is átlagosan 6 százalékkal emelkedtek.
  • Az újépítésű otthonok tekintetében csak két kerületben (XVII. és XXIII.) nem haladta meg az átlagos négyzetméterár az 1 millió forintot (az I., a XV., a XVI., valamint a XX. kerületből nincs erre a negyedévre vonatkozó adat), ugyanakkor már 4 kerületben is jóval 2 millió fölé rúgott az új otthonok átlagos négyzetméterára.

Budán az előző év utolsó negyedévében az eladók átlagosan 3 százalékos mértékben engedtek az alkunak, Pesten ez az arány 4 százalék volt.

Magyarország keleti területein az előző év azonos időszakához képest a panellakások és a tégla építésű otthonok négyzetméterárai emelkedést mutattak, a panelek átlagos ára 479 ezer Ft/m2, míg a téglalakásoké 364 ezer Ft/m2. A nyugati országrészben viszont a panellakások ára csökkent, míg a téglaépítésű ingatlanok enyhén emelkedtek. Az alku a használt téglaépítésű lakásoknál átlagosan 8 százalék volt, míg a paneleknél 4-5 százalék között alakult.

Az eladók közel harmada csökkentette az árat

Az otpotthon.hu adatai szerint Magyarországon a 2023-as évben a hirdetések 30,1 százalékában csökkentettek árat az eladók, emelés csupán a hirdetések 5 százalékánál volt tapasztalható. A tulajdonosok kevesebb mint kétharmada egyáltalán nem emelt és nem is csökkentett.

“Az otpotthon.hu adatai szerint a lakáshirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni. A lélektani határ a fél év, általában ezután mérséklik az eredeti hirdetési árat.” – mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. 

Biztatók a számok 2024. első hónapjára

Az OTP csoport leányvállalatának adatai alapján 2023-ban tehát majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak csökkentették az árát Magyarországon, átlagosan 10,5 százalékos csökkenést figyelhettünk meg, mely után 2024 első hónapja szintén mérséklődést mutat.

Az otpotthon.hu-n eddig feladott hirdetések alapján 2024-ben eddig átlagosan 500,1 ezer forint volt a családi házak, és 891,6 ezer forint a lakások átlagos négyzetméterára országos szinten a tavalyi, 504,4 ezer forintos családi házakat és 909,1 ezer forintos lakásokat illető értékek után.

Az ingatlanpiaci tranzakciók kapcsán a Duna House Barométer szakértői nyilatkoztak. A nem várt előző évi erős december is hozzájárult, hogy éves tekintetben az elemzők által várt 90-110 ezres tranzakciós sávot elérte a szegmens. Az idei évre élénkebb ingatlanpiacot sejtenek, 110-130 ezer adásvételt vár az ingatlanközvetítő vállalat.

A lakásárak változása csak egy szelete a tortának. Az áremelkedés üteme tehát továbbra is folyamatosan lassul, amit a tranzakciók számának felzárkózása is mutat. A környezet adott ahhoz, hogy az ingatlanpiac magához térjen a téli álomból, ugyanakkor az árak érdemi csökkenésére nem érdemes várni. De nem csak ezek fontosak, ha ingatlanvásárlás előtt állunk. A döntéshez a teljes képet érdemes figyelembe venni: a piaci, gazdasági helyzet mellett egyéni céljaink és élethelyzetünk szintén kardinális szempont.

A családok számára elsődleges szempont, hogy mire számíthatnak az otthonteremtési támogatások, kedvezményes hitelek, valamint a piaci hitelek kamata kapcsán. 

Milyen lakástámogatások érhetők el 2024-ben?

Az otthonteremtési támogatások és kedvező kamattal elérhető hitelek jelentősége óriási, a családok 2024-ben is több tízmillió forintot spórolhatnak egy-egy lehetőség kihasználásával. A lakástámogatások rendszere ugyanakkor jelentős átalakuláson van túl, melynek egyik súlyos pillére, hogy a klasszikus CSOK idén már nem érhető el, vagyis csak kistelepüléseken igényelhető vissza nem térítendő támogatás a különböző lakáscélokra.

Velünk maradt továbbá az immáron csak a Falusi CSOK mellé igényelhető kedvezményes lakáshitel, a CSOK Hitel, illetve újként robbant be január elsejétől a szintén kedvező, fix 3 százalékos kamattal bíró CSOK Plusz. 

A Babaváró hitel is elérhető 2024-ben, ugyanakkor a feltételek jelentős szigorítása és a fent említett változások miatt az idei évtől jóval kevesebbek élhetnek az állami támogatások biztosította előnyökkel. 

Arról, hogy ki, milyen támogatásokra lehet jogosult, korábbi cikkünkben írtunk részletesen, személyre szabott segítséget pedig a Bankmonitor hitelszakértőitől kérhetünk, akik a támogatások elérhetősége, igénylése és a lakáshitellel való kombinálás kapcsán is biztos támaszt tudnak nyújtani.

Hol tart a hitelpiac, mi a helyzet a kamatokkal?

A Creditpass, a Duna House nemzetközi pénzügyi márkája 2023 decemberére az előző év decemberéhez képest 63 százalékkal erősebb piacot becsül, ahol a szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel volumen 67 milliárd forintra rúghat. Az MNB elérhető adataival összevetve éves viszonylatban kb. 600 milliárd forinttal zárta az évet a forint alapú jelzáloghitelek piaca. A Creditpass pénzügyi szakemberei az önkéntes kamatplafon és a támogatott lakáshitelek hatásaként 2024-re erősebb, 750-850 milliárd forintos piacot jeleznek előre. 

Jó tudni
2023 utolsó negyedévében Magyarország teljes területén a 20 éves vagy annál hosszabb futamidejű szerződések aránya volt a legnépszerűbb. Továbbra is a kiszámíthatóbb konstrukciókat keresték a családok: Budapesten 82%-ra, Nyugat-Magyarországon 84%, keleten 90%-ra rúgott a legalább 10 évig fix kamatozású hitelek aránya.

Az előző negyedévhez képest mindenhol emelkedett az átlagos hitelösszeg: a fővárosban közel 22 millióra, a keleti országrészben kicsivel 14 millió forint fölé, a nyugati területeken pedig valamivel 15 millió forint fölé.

tlagos jelzáloghitel kölcsönösszeg 2023-ban.

Az infláció visszarendeződésével és külső nyomásra, az önkéntes kamatplafon bevezetésével a lakáshitelek kamata is érdemi csökkenésnek indult a tavalyi év második felétől.

A Bankmonitor lakáscélú jelzáloghitel kalkulátora alapján idén január végén a legkedvezőbb lakáshitel kamata (használt lakás vásárlására, 20 millió forint, 20 évre, nettó 500 ezer forintos családi összjövedelemmel, végig fix konstrukcióban) 5,85 százalék, míg egy évvel korábban, 2023 év elején a legkedvezőbb hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlanhitel kamata 8,25 százalék volt.

A különbség az eltelt egy év során több, mint szembetűnő: idei igényléssel havi szinten nagyságrendileg 30 ezer forint, a 20 év alatt összességében 7 millió forint spórolható meg.

Szánj időt a számodra legkedvezőbb lehetőség felkutatására!

Az otthonteremtés, a lakáscélok megvalósítása életünk egyik legnagyobb döntése, a hosszú távra szóló tervek miatt nagyon lényeges, hogy mikor, hol és hogyan indulunk el a megvalósítás útján. A Bankmonitor pénzügyi szakértőitől már a kezdeti, tervezési szakaszban segítséget kérhetsz, a díjmentes támogatás a szerződéskötésig és azon is túl is a család mankója lesz. 

Ha szeretnéd kideríteni, hogy érdemes-e most lépned és milyen lehetőségeid vannak, indíts kalkulációt az alábbi űrlapon, add meg az adataidat és szakértőnk felveszi veled a kapcsolatot!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés