Készítsd fel a céged a télre! Nem csak tüzelőre, pénzre is szükség lesz

Készítsd fel a céged a télre! Nem csak tüzelőre, pénzre is szükség lesz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-06 Frissítve: 2022-09-12
 

Költségnövekedés, a vevők fizetésképességének romlása – ezzel biztosan számolnia kell a vállalkozásoknak a következő hónapokban. Ilyenkor elengedhetetlen cégünk likviditási helyzetének megerősítése. A Bankmonitor szakértői ehhez ajánlanak most egy a jelenlegi piaci helyzetben nagyon olcsónak és kiszámíthatónak értékelhető forrást.

Hulló kés alá ne nyúlj! A tőzsdén ez a figyelmeztetés akkor hangzik el, amikor egy hatalmas esésbe kockázatos belevenni bármily csábítónak is tűnik, ha egy részvényt korábbi árfolyamának akár a feléért is megvásárolható. Ilyenkor ugyanis túl nagy a kockázata annak, hogy a trendek érdemben változnak meg, és ami ebben a felfokozott hangulatban jó lehetőségnek tűnik néhány pillanat múlva már messze nem biztos, hogy az lesz.

A termelő, szolgáltató vállalkozások működését ritkán érik olyan sokkok, amikor egy ilyen erőteljes figyelemfelhívás indokolt. Az elmúlt hónapok változásai azonban sok szempontból átírták a forgatókönyveket. A Bankmonitor szakértői ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy az óvatosság, a kockázatok csökkentése számukra is indokolt. A jelenlegi rendkívül gyorsan változó környezetben jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni pénzügyi stabilitás megőrzésére. Aranyat ér, ha van tartalék a cégben, amihez hozzá lehet nyúlni, ha váratlan helyzetek adódnak.

Annak támogatására, hogy a kihívások kezeléséhez legyen elegendő pénz, most még van olcsó forrás: a Széchenyi Kártya Program MAX hitelek, az év végéig érhetőek el évi fix 0,5-3,5 százalékos kamattal. Ebben az összeállításban a folyószámlahitelről írunk részletesebben, de érdemes a többi Széchenyi MAX konstrukció feltételeit is átböngészni.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

  Hirdetés

  Hirdetés

  Romlik a cégek fizetőképessége

  Az üzleti környezet romlása a cégek fizetőképességének alakulására már az esztendő első felében is érezhetően nyomott hagyott. A hazai vállalkozások 70 százalékának már volt legalább egy olyan üzleti partnere, amely késedelmesen fizetett a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) napokban publikált felmérése szerint. (A kutatás az első félévben zajlott.) A megkérdezett cégek 6 százalékánál pedig a partnerek több mint fele csúszott már a számlák kiegyenlítésével.

  Ez a kép – különösen, ha az elmúlt évek trendjével vetjük össze – még nem tekinthető kritikusnak. Ha azonban azt is figyelembe vesszük, hogy mi változott meg gyökeresen, amióta a felmérés készült, lehet, hogy érdemes jobban figyelni erre a jelzésre.

   

  Aranyat ér a stabil likviditási helyzet

  Nyár elején az infláció még „csak” tesztelgette a kétszámjegyű tartományt. Júliusra már 13,7 százalékra gyorsult a pénzromlás üteme, és a várakozások szerint augusztusban akár a 16 százalékot is megközelítheti a fogyasztói árak emelkedése (a KSH szeptember 8.-án teszi közzé gyorstájékoztatóját az árak alakulásáról).

  Az első félévben még senki nem számolt a rezsiköltségek alakulásával összefüggő változásokkal. Ennek várható hatásairól egyelőre csak durva becslések állnak rendelkezésre. Ezek alapján azonban szinte minden cég elképesztő energiaköltség-növekedéssel kell, hogy számoljon a következő hónapokban. Az energiaszámlák a 3-5-szörösükre nőhetnek a vállalkozások többségénél, de nem kevés azoknak a cégnek a száma sem, akiknek akár a rezsiköltségek az 5-10-szeres ugrására kell készülniük.

  Mindeközben elképesztő tempóban romlott a helyzet a pénzpiacon is. A felmérés óta eltelt időben a jegybank több lépésben összesen 585 bázisponttal 11,75 emelte a jegybanki alapkamatot, az irányadó ráta 18 éve nem volt ilyen magasságban. És a szigorítási ciklusnak még szinte biztosan nincs itt a vége: a Magyar Nemzeti Bank – az elmúlt hetek kommunikációja alapján – minden eszközt bevet az árstabilitás érdekében.

  A fenntebbieken túl említhetnék a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata szabályainak a megváltoztatását, és számos egyéb kedvezőtlen változást, amely durván rontja a feltételeket, amelyek között cégünket vezetni kell. Ezek további sorolása helyett nézzük azonban a megoldást.

  Hogyan készítsük fel a cégünket egy ilyen időszakra?

  Javítsuk a cégünk fizetőképességét!

  A költségek ugrása a fizetőképesség erőteljes romlását vetíti előre. A korábban idézett felmérésben a lánctartozás okozta problémák súlya a válaszadó cégek 27 százaléka szerint nőtt a 2022 júliusát megelőző féléves időszakban, ami magasabb arány a 2021 júliusában mértnél (23%), bár még elmaradt a Covid-19-világjárvány kirobbanása után, 2020 júliusában mért 44 százaléktól. Az elmúlt hónapok eseményei ezen a területen szinte biztos, hogy további negatív változást hoztak.

  A tankönyvi megoldás az ilyen helyzetek kezeléséhez a cég likviditásának javítása. Ha fel akarunk készülni arra, hogy költségeink növekedése ellenére időben teljesítsük kötelezettségeinket akkor is, ha vevőink nem fizetnek időben ahhoz pénz kell. Erre való egy jó forgóeszközhitel, amely kerete rugalmasan felhasználható a pénzforgalmi döccenők idején.

  A mostani kamatkörnyezetben azonban minden gazdaságossági szempont a hitelfelvétel ellen szól: a piaci folyószámlahitelek kamata 14-16 százaléknál indul, ami még visszafogott banki árazásra utal azt figyelembe véve, hogy az ezeknek a kamatoknak az alakulása szempontjából irányadó Budapesti Bankközi Hitelkamatláb, a Bubor fixingek szeptemberben már a 13 százalékot súrolták. (A 3 havi Bubor szeptember 5-én 12,81 százalék volt. A piaci vállalati hitelek kamata jellemzően változó, mértéke Bubor plusz kamatfelár.) Ráadásul – figyelemmel arra, hogy ezek jellemzően változó kamatozású hitelek – a következő hónapokban ezeknek a hiteleknek a kamata még tovább nőhet.

  Hitelt felvenni ezen a piacon? Igen!

  Mindezek ellenére a Bankmonitor szakértői arra biztatnak minden olyan vállalkozást, amely javítani szeretné likviditási helyzetét, hogy vizsgálja meg a forgóeszközhitel igénylésének lehetőségét. Persze nem bármilyen áron – csak kiszámítható a jelenlegi piaci feltételek alapján olcsó forrás bevonása lehet racionális cél a vállalkozások számára.

  Van ilyen? Még igen!

  A kamattámogatott Széchenyi Folyószámlahitel MAX kamata 3,5 százalék. A kamat mellett további évi 2 százalék kezelési költséggel is számolni kell ugyanakkor, így összesen évi 5,5 százalék a hitel költsége. Ez a korábbi 0,5-2,5 százalékos kedvezményes hitelkamatokhoz képest magas, a mostani helyzetben azonban már messze nem az.

  Ráadásul – és talán ez a Széchenyi MAX konstrukciók egyik legnagyobb előnye – ezekkel a kondíciókkal a hitel teljes futamideje alatt lehet számolni, mert a kamatozás fix. Kiszámítható tehát a hitel költsége – bármi történik is a következő hónapokban a pénzpiacokon, ez a kiadás nem változik.

  A Széchenyi Folyószámlahitel MAX futamideje 3 év. Az igényelhető összeg 250 millió forint.

  Jó tudni
  A Széchenyi Folyószámlahitel MAX-nak van egy Széchenyi Energiakártya MAX alkonstrukciója, amely kamata még kedvezőbb, fix 1 százalék. Ennek igénylésére azon vállalkozások jogosultak, amelyeknél a 2021. teljes évi és 2022. évi törtidőszaki rezsiköltségeinek aránya (mindkét vizsgált időszakban) eléri a vállalkozás összes költségének 30 százalékát és – az átlagos havi energiaköltségük a 2022. vizsgált törtidőszakában legalább a duplájára emelkedett a 2021. évihez képest.

  Ezekkel a feltételekkel a Széchenyi Folyószámlahitel MAX-ot még azoknak a vállalkozásoknak is érdemes lehet igénybe venni, amelyek jelen pillanatban nem érzik úgy, hogy a következő időszakban likviditási problémáik lehetnek, de biztonsági tartalékot képeznének váratlan helyzetekre.  Ennek a hitelnek ugyanis csak abban az esetben van költsége, a rendelkezésre bocsátott hitelkeretet vagy annak egy részét a cég igénybe veszi, lehívja. Ha erre nem kerül sor, akkor a hitelkeret fenntartása jó esetben ingyenes.

  Mit takar pontosan az ingyenesség?

  A forgóeszközhitel egy hitelkeret, amelyről a vállalkozás dönti el, hogy lehívja vagy sem, illetve milyen mértékben használja ki a hitelkeretet. Kamatot a hitelkeretnek csak azon része után kell fizetni, amelyet a cég ténylegesen igénybe vett. Ha tehát a vállalkozásnak nem lenne szüksége a hitelre (nem hív le abból valamekkora összeget) akkor kamatot és kezelési költséget sem kell fizetnie. Ám ez még nem minden esetben jelenti azt, hogy ez a keret ingyenesen áll a cég rendelkezésére.

  A folyószámla hiteleknél a hitelkeret tartásáért is fizetni kell általában a banknak. Ezt a díjat rendelkezésre tartási jutaléknak hívják, amelyet a keretből le nem hívott rész után számít fel a pénzintézet.

  A bankoknak a Széchenyi Folyószámlahitel MAX esetében is van lehetőségük arra, hogy a le nem hívott keret után felszámítsanak maximum 1 százalék díjat. Ezzel a lehetőséggel van olyan bank, amelyik él, de olyan is, amelyik nem. Célszerű tehát alaposan áttekinteni a majdani választott banknál érvényes feltételeket. Bármilyen alacsony kiadás is feleslegesen kidobott pénz, ha van olyan eset, amikor ezt meg lehet spórolni.

  Ötlet
  Ha elakadnál a bankválasztás során. Esetleg kérdésed lenne keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit, akik ismerik a banki gyakorlatot, folyamatosan nyomon követik a piaci fejleményeket. Segítünk a választásban akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelre lenne szükséged.

  Ha a hitelkeretből lehív a cég valamekkora összeget, akkor az után arra az időre kell fizetni a kamatot és a kezelési költséget, amíg vissza nem fizeti. Nézzük mekkora lehet ez a költség!

  Mekkora költséggel kell számolni a Széchenyi MAX folyószámlahitel lehívása esetén?

  Az alábbi táblázat különböző hitelösszegekre tartalmazza, hogy mekkora költséget jelenthet a Széchenyi Folyószámlahitel MAX igénybevétele. A példákban a hitelkeret 80 százalékos kihasználásával számoltunk teljes évre. Ilyen feltételekkel a 10 milliós keret kevesebb mint évi 500 ezer forintját viszi el a cégnek – havi 40-50 ezer forintba kerül tehát a vállalkozásnak a pénzügyi teljesítések zavartalan biztosítása.

   

  Összehasonlításként egy jelenleg elérhető piaci hitel aktuális költségeit is szerepeltetjük a táblázatban, amely révén egyértelműen látszik az a pénzügyi előny, amelyet a támogatott módozat jelenthet a vállalkozások számára.

  Fontosnak tartjuk ugyanakkor felhívni a figyelmet arra, hogy a Széchenyi Kártya Program MAX a jelenlegi feltételekkel csak az év végéig érhető el. Nincs idő a halogatásra. Az igénylés feltételeiről, a hitelkérelemhez szükséges dokumentumokról az innen elérhető összefoglalónkban részletesen írtunk, amennyiben maradtak kérdéseid, keresd bizalommal szakértőinket!

  Érdeklődj szakértőnknél
  Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Bankmonitor
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés
  Hirdetés