Ki mondta, hogy lehetetlen a magas hozam – Itt van 40% egy év alatt!

Ki mondta, hogy lehetetlen a magas hozam – Itt van 40% egy év alatt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-20 Frissítve: 2021-08-06
 

Az elmúlt háromnegyed év alapján bőven találni olyan befektetési alapot, amelynek a hozama jelentősen meghaladja az állampapír hozamát. Ugyanakkor az alapokat is a végletek jellemzik: míg a pénzpiaci alapok gyakorlatilag már semmit nem hoztak egy év alatt, addig az abszolút hozamú, vegyes, vagy részvényalapokkal még megcsinálhattuk a szerencsénket. Főként a hazai és közép-európai piacra fókuszáló részvényalapokkal lehetett nagyot kaszálni, itt még 40% közeli teljesítmény is előfordult.

Időről időre érdemes rátekinteni a legjobb befektetési alapok listájára, hiszen ha nekünk is van valamilyen befektetésünk, akkor már rendelkezünk valamilyen viszonyítási ponttal a teljesítményét illetően. Pontosan ezért, most azokat az alapokat vettük górcső alá, amelyek az elmúlt egy év alapján a legmagasabb hozamokat tudták felmutatni. Természetesen a rövid távú teljesítmény önmagában sok mindent nem árul el, ezért az ötéves hozamok is feltüntetésre kerültek. Ezzel a kiugróan jó, vagy rossz időszak hatása kiszűrhető, főleg, hogy a legtöbb alap csak hosszabb időtávon képes megmutatni, hogy mire képes igazán.

Hirdetés

Hirdetés

A végletek jellemzik a befektetési alapokat

Ugyan néhány éve még a pénzpiaci alapok a kedvező hátszélnek köszönhetően vonzó befektetésnek számítottak, viszont mára oda jutottunk, hogy a listára sem tudtuk felvenni őket. A legnagyobb alapokkal (OTP, CIB, Erste alapjai) egy év alatt gyakorlatilag 0%-nál nagyobb hozamot nem érhettünk el, sőt az 5 évre visszatekintő hozamok is 1% körül vannak. Nem is csoda, hogy nagyon sok befektető már visszavonulót fújt, így folyamatosan csökken a pénzpiaci alapokban kezelt vagyon nagysága is.

A korábbi slágernek számító kötvényalapok számára sem éppen kedvező a mostani helyzet, ami nyomon is követhető az elérhető hozam folyamatos csökkenésében. Néhány kiugró teljesítményű alap még van ugyan, ahol 5-6%-os hozam is elérhető volt egy év alatt, viszont a kötvényalapok zöme inkább 2-3%-os hozamra volt képes. Ez alapján már jobban megéri a lakossági állampapírt vásárolni, mert ott kockázatvállalás nélkül is magasabb hozam érhető el (a 3 éves prémium 3,55%-ot fizet).

Befektetési alap keresőnkkel megkeresheted a legjobb alapokat!

Az ingatlanalapok körüli őrület már némileg lecsengeni látszik, mégis nagyon fontos megemlíteni ezeket is, mert a közelmúltban sokan bevásárolhattak belőlük. Az ingatlanalapok hozamai is igen szélsőségesek, ugyan a legjobb alapok 7-12% között hoztak egy év alatt, a többiek már csak 3-4%-ra voltak képesek. Az biztos, hogy érdemes inkább óvatosnak lenni az ingatlanalapoknál, hiszen különösen érzékenyek lehetnek a gazdasági ciklusok alakulására, így nem tudni, hogy hosszú távon mire lesznek képesek.

A befektetési alapok sztárjai jelenleg egyértelműen az abszolút hozamú alapok, számos előnyös tulajdonságuknak köszönhetően. Ezek az alapok kellő munícióval rendelkeznek arra az esetre is, ha egy komolyabb visszaesés alakulna ki a tőzsdéken, mivel nincs megkötve a portfóliómenedzserek keze, így a legjobb befektetési lehetőségekre vadászhatnak. Persze a Szent Grál nem létezik, így átmeneti veszteségek is előfordulhatnak, mert az alapkezelők számításai sem mindig jól sülnek el. A legjobban teljesítő alapok között az elmúlt egy év alapján 24%-os hozam is előfordult, de a másik két dobogós alap is bőven 10% fölött hozott. A kiugró teljesítményeken kívül átlagosan 5-6% az elvárható hozam a kategóriától.

A vegyes alapok is újfent a befektetők kedvencei lettek, ami többek között a vonzó visszatekintő hozamoknak köszönhető. Az összehasonlításban egy kalap alá vettük az összes vegyes alapot, így nem meglepő módon azok az alapok végeztek elől, ahol a részvényarány magasabb. Az élvonalban lévő alapok 12-16%-ot hoztak egy év alatt, az összes vegyes alap átlagos hozama pedig 5%-ra jött ki

Az elmúlt egy évben a legjobb mégis akkor járt valaki, ha nagyot kockázatott és egy hazánkra, vagy Közép-Európára fókuszáló részvényalapba fektette a pénzét. Ezeknek az alapoknak a sora olyan jól ment, hogy még akár a 40%-ot is megközelíthette a hozam. Persze ez inkább kiugró teljesítménynek számít, hiszen bombaformában voltak a tőzsdék az utóbbi időszakban, így ez egyre rizikósabb terep.

Hirdetés
Hirdetés