Leleplezzük a szuperhitelt – Ezt kell feltétlenül tudnod róla!

Leleplezzük a szuperhitelt – Ezt kell feltétlenül tudnod róla!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-19 Frissítve: 2021-08-06
 

A szuperhitelnek titulál minősített fogyasztóbarát lakáshitelek már elérhetőek a bankok kínálatában. Ugyanakkor számos kérdés merülhet fel bennünk ezekkel a hitelekkel kapcsolatban, egyáltalán miért is jók és miben különböznek egy normál lakáshitelnél. Mivel a kérdés sokakat foglalkoztathat a CashMester hírlevelünk legújabb részében is a fogyasztóbarát lakáshitelek kérdéskörét járjuk körül. Ha érdekel a téma érdemes 1 percet szánnod a hírlevélre, amiben összefoglaltuk a legfontosabb információkat.

Mi történt pontosan?

Az utóbbi időszakban, ha pénzügyi híreket olvastál, vagy netán a lakáshitelek között nézelődtél, könnyedén belefuthattál a csak szuperhitelként emlegetett minősített fogyasztóbarát lakáshitekbe. Egyre több bank kínálatában tűnnek fel ezek a hitelek, de vajon mire fel a nagy felhajtás? Egyáltalán jobbak egy normál lakáshitelnél, könnyebben felvehetők, vagy netán kevesebb költséggel járnak?

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

Az derenghet, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket alapvetően azzal a célkitűzéssel hívták életre, hogy a hiteligénylők lehető legjobb feltételekkel juthassanak hitelhez. A bankok akkor kaphatják meg ezt a minősítést, ha az előre meghatározott feltételrendszernek megfelelnek és a jegybank is rábólint a lakáshitelre.

Vegyük sorra, hogy mitől is lesz fogyasztóbarát egy lakáshitel:

  • Maximum 3,5% pont a kamatfelár. Ez az egyik legfontosabb feltétel, hiszen egyfajta plafont jelent a lakáshitel kamatában. Na de mégsem azt jelenti, hogy legfeljebb ekkora kamatot fizetsz, hiszen a teljes hitelkamat a referenciakamat és a kamatfelár összegéből jön össze, gyakorlatilag ez utóbbira vonatkozik a feltétel.
  • Maximum 30 éves futamidő
  • Minimum 3 évig fix törlesztő részlet, azaz legalább 3 évig ugyanakkora havi kiadást jelent számodra a hitel.
  • Folyósítási díj maximuma hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint lehet.
  • Elő és végtörlesztésidíj nem haladhatja meg az elő-/végtörlesztett összeg 1%-át, de a lakástakarékból végrehajtott elő/végtörlesztés díjmentes

Ezenkívül azt garantálja a minősített lakáshitel számodra, hogy gyorsabban, nagyjából 1 héttel hamarabb juss a felvett összeghez, mint egy normál hitel esetében. De attól, hogy fogyasztóbarát a hitel, a bank által támasztott követelményeknek meg kell felelni, vagyis megfelelő jövedelmet, fedezetet szükséges igazolnod, sőt bizonyos feltételekben akár szigorúbb is lehet a bank.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az első fogyasztóbarát lakáshitelek feltételeinek ismeretében egyértelműen kijelenthető, hogy sikerült a legkedvezőbb hitelek közé bekerülniük. A közelmúltban az FHB Bank és 50 takarékszövetkezet, valamint az Erste Bank kapta meg a jegybanktól az engedélyt.

A hitelkamat terén abszolút nyerőnek bizonyulnak, azonban a kép akkor lesz zavaros, ha az egyéb költségeket is figyelembe vesszük, vagyis a teljes hiteldíj mutatót, a THM-et vizsgáljuk.

Egyrészről a bankok a jegybanknál elérhető reprezentatív példában egy magasabb havidíjú számlacsomag alapján készítik (amit minden további nélkül lefaraghatunk), másrészt olyan költségek is megdobhatják a THM-et, amelyeket egy normál lakáshitelnél akció keretében elengednek.

A tanulság az, hogy ha lakáshitelben gondolkodunk mindig érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait. A jelenleg elérhető fogyasztóbarát hitelek már most is a toppon vannak, ettől függetlenül nem kizárt, hogy egy normál hitel képében találjuk meg a számításainkat. Főleg akkor, ha a kinézett bank késlekedik annak bevezetésével és minket az idő igencsak szorít.

Hirdetés
Hirdetés