Megnéztük, melyek a legolcsóbb bankszámlák 2023 végén

Megnéztük, melyek a legolcsóbb bankszámlák 2023 végén
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-13
 

Az ünnepek közeledtével többet vásárolunk, többször használunk készpénzt, vagy vesszük elő bankkártyánkat a boltokban, mint általában. A szülők, nagyszülők is egyre többször utalással küldik el a karácsonyi ajándékba szánt pénzt a gyerekeknek, unokáknak. Nem mindegy viszont, hogy mennyit kell ezekért fizetni. Mutatjuk, hol melyek a legolcsóbb bankszámlák az év végén.

Hasonlóan a nyári szezonhoz, a karácsony közeledtével is megugrik a pénzforgalom a szokásoshoz képest, ami természetes, hiszen ilyenkor többet költünk az ajándékokra, nagyobb összeget hagyunk ott a boltban, a piacon az ünnepi fogások elkészítéséhez szükséges alapanyagokra, illetve sokan utazunk vidékre a rokonok meglátogatására. A januári éves díjkimutatásból világosan ki fog derülni, mennyit költöttünk bankolásra a 2023-as évben, ugyanakkor jó lenne megelőzni a bajt, hogy ne akkor érjen sokk, mikor kézhez kapjuk a banki kimutatást.

Hirdetés

Hirdetés

Spórolni karácsonykor? Van, amin lehet!

A bankszámla költségei pont egy olyan kategória, amivel jelentős összegeket spórolhatunk. A Bankmonitoron keresztül igényelhető ingyenes bankszámláknak hála már akár minden banki költséget lenullázhatunk. Valljuk be, természetes, hogy szkeptikusak vagyunk, ha valamit ingyen adnak, épp ezért érdemes utánajárni mit tudnak az ingyenes bankszámlák és milyen feltételeket támaszt a pénzintézet ahhoz, hogy lenullázhassuk a költségeket.

A legolcsóbb, akár 0 forintos bankszámlák 2023 végén

A következőkben megnézzük, hogy három különböző jövedelemmel (75 ezer, 200 ezer és 400 ezer forinttal) melyek a legolcsóbb bankszámlák és utánajárunk a kapcsolódó feltételeknek is.

A legolcsóbb bankszámlák 2023. év végén.

A kimutatás a Bankmonitor bankszámla kalkulátorának alapbeállításaival készült (havi 4 db netbankos/mobilbankos átutalás összesen 40 ezer forint értékben, 2 csoportos beszedési megbízás 15 ezer forint értkben, 2 db készpénzfelvétel 90 ezer forint értékben, annak figyelembe vételével, hogy a számlán be van állítva az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség.

A legkedvezőbb számlák 75 ezer forinttól

Már havi 75 ezer forint beérkező jóváírással találhatunk ingyenes számlacsomagot. Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró Csomag kivételes lehetőség azoknak is, akiknek nincs teljes állásuk, esetleg még csak felsőoktatási intézményben tanulnak és mellékállásban gyűjtenek pénzt, de azoknak is, akiknek csak valamilyen kiegészítő jövedelem pl. GYES, GYED érkezik a számlájára, vagy éppen nyugdíjasok. 

A Partner Aktív Zéró Csomagnál a minimálisan elvárt jóváírás 75 ezer forint, amelybe a saját számlák közötti átutalás nem számít bele (ha az UniCredit Banknál van mindkét számla). A 75 ezer forintos elvárás viszont teljesíthető akár több részletben is, a havi díjat pedig utólag írják jóvá, ha a minimális összeg beérkezése teljesül. Fontos, hogy a számla a bankfiókban közvetlenül nem, csak a Bankmonitoron keresztül igényelhető.

A bankszámla az igényléstől számított 3 éven keresztül ingyenes, Mastercard Standard dombornyomott bankkártya jár hozzá, kibocsátási és éves díj nélkül. Emellett díjmentes az átutalás mobilbankon keresztül (internetbank használatával 0,3 százalékos költséget számolnak fel), a csoportos beszedés és az állandó átutalás is. 

A legolcsóbb bankszámlák 200 ezer forinttal

200 ezer havi jövedelemmel már két ingyenes bankszámla is feltűnik az ajánlatok között. Az UniCredit mellett a CIB Bank ECO bankszámlája is kivételes lehetőség, már a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeggel elérhető. Jó hír, hogy a beérkező összegnek ennél a díjcsomagnál sem kell feltétlenül jövedelemnek lennie, illetve szintén érkezhet több részletben a számlára. Egyedül a készpénzes befizetés és a banknál lévő saját számlák közötti átvezetés nem számít bele. 

A CIB ECO számla az igényléstől számított két éven belül biztosít ingyenességet forint átutalásra a bank bármely elektronikus csatornáján (a CIB Internetbankon, CIB Házibankon, a CIB Bank mobilalkalmazásán és a CIB Bank online felületén keresztül). Ezen kívül 0 forint az állandó átutalási és csoportos beszedési megbízás és a Visa Inspire elektronikus bankkártya kibocsátási és éves díja is. A CIB Bank ingyenes lakossági bankszámla szintén kizárólag a Bankmonitoron keresztül érhető el ilyen kedvező feltételekkel.

4 ingyenes bankszámla 400 ezer forint jövedelemmel

400 ezer forinttól már 4 díjmentes lehetőség is kínálkozik, újdonságként megjelenik az Erste Bank Privilégium 2.0 Partner díjcsomag, és a Raiffeisen Prémium Gold 2.0 Számlacsomag. 

Az Erste bank alternatívája már akár 225 ezer forintos havi jövedelemmel elérhető, amelynek egy összegben kell a számlára érkeznie. A 3 évig ingyenes bankszámla a bankfiókba besétálva nem elérhető, csak a pénzintézet kiemelt partnerein keresztül érhető el, ilyen például a Bankmonitor is, ahol online számlanyitás  keretében érhető el a csomag. Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlacsomagban díjmentesek az átutalások mobil- és internetbankon keresztül, valamint a csoportos beszedések és a számlához tartozó Mastercard Start vagy Visa Electron bankkártya is. Ráadásul most akció keretében 30 ezer forintos jóváírás is bezsebelhető.

400 ezer forinttól elérhetővé válik a Raiffeisen Bank Prémium Gold 2.0 díjcsomag, amely a bankfiókban is igényelhető és határozatlan ideig használható díjmentesen. A jövedelmi elvárásnak egy összegben kell érkeznie, viszont teljes mértékben kiváltható azzal, ha az ügyfélnek a banknál lévő összes megtakarítása legalább 8 millió forint.

A kiemelt, VIP szolgáltatásokat is tartalmazó bankszámlához dombornyomott Premium Start OKOSkártya tartozik, amely az első évben biztosan díjmentes, a második évtől pedig akkor nem kerül felszámításra az aktuális éves költség, ha az ügyfél az előző év során legalább összesen 500 ezer forint értékben hajtott végre vásárlási tranzakciókat a számlához tartozó fő- és társkártyákkal. A Raiffeisen ingyenes számlájával 0 forint továbbá a mobil- és internetbanki átutalás, az állandó és csoportos megbízás.

A Prémium Gold 2.0 ügyfelek kiváltsága, hogy egy személyes banki tanácsadó siet a segítségükre bármilyen ügyintézés kapcsán (akár befektetési tanácsok kapcsán is), akihez közvetlenül telefonon van lehetőség fordulni és akár időpontot foglalni. Emellett díjmentesen vehetők igénybe olyan kényelmi szolgáltatások, amelyek a bankkártyához kapcsolódnak (például alap utas-, élet- és balesetbiztosítás, telefonos asszisztencia, reptéri kedvezmények).

Jó tudni
A Bankmonitor bankszámla keresője alapján összesen 5 ingyenes számlacsomag elérhető, a fenti felsorolásban egyedül a Raiffeisen Premium Select számlacsomag nem kaphatott helyett, amelynél legalább 1 millió forintos jövedelem-jóváírás az elvárás a VIP előnyök kihasználásáért cserébe.

Hirdetés
Hirdetés