Megőrülünk a lakáshitelért, de vajon jól is választunk?

Megőrülünk a lakáshitelért, de vajon jól is választunk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-20 Frissítve: 2021-08-06
 

Évek óta nem érdeklődtek ennyien a lakáshitelek iránt,  éppen ezért könnyen találsz a környezetedben olyat, aki hitelfelvételre készül, vagy éppen te is ebben a cipőben jársz. Mielőtt még bármi mellett elköteleződnél nagyon fontos, hogy letisztázd a kamatperiódus kérdését. Mivel abszolút győztest nem lehet hirdetni, ezért a CashMester legújabb részében összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, hogy a számodra leginkább megfelelő választás.

Mi történt pontosan?

Hihetetlenül nagy az érdeklődés a lakáshitelek iránt az utóbbi időszakban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a legfrissebb adatok szerint egy év alatt 40%-kal is több hitelt folyósítottak a bankok. Ugyanakkor a lakáshitel választás nem sétagalopp, hiszen akár évtizedekre szóló pénzügyi elköteleződésről van szó. Az ésszerű döntéshez elengedhetetlen, hogy jól átgondold a helyzetet, és tisztázd az egyik legfontosabb kérdést, hogy a kamatperiódussal együtt milyen kockázatot vállalsz be.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

A kamatperiódus alapvetően meghatározza számodra, hogy mennyi időre ismert előre a törlesztőrészlet nagysága. Választhatsz olyan hitelt, ahol éven belül, 3-12 hónap alatt változhat a törlesztő, de olyat is, ahol akár 3- 5-10 évig vagy a hitel lejáratáig is változatlan marad (a fogyasztóbarát lakáshitelek csak ilyenek lehetnek). A havi törlesztő időközbeni változását pedig az okozza, hogy a piaci kamatok az aktuális szintjükről elmozdulnak, ez a pénzügyesek által sokat emlegetett kamatkockázat.

A gyakorlatban úgy néz ki a dolog, hogy minél rövidebb az időszak, amire ismert a törlesztő, annál alacsonyabb kamat, vagyis annál kisebb havi kiadás mellett kapható meg a hitel. Azonban lakáshitel kiválasztása nem olyan egyszerű, mintha a boltba betérve arról kellene dönteni, hogy az olcsóbb fehér, vagy a drágább teljes kiőrlésű kenyeret válaszd ki.

Sok mindentől függ, hogy az adott élethelyzetben melyik lehet a számodra megfelelő hitel. Például milyen futamidőt preferálnál, milyen önerő áll a rendelkezésedre, mennyire stabil a jövedelmi háttered. Így a rövid és hosszú kamatperiódusú hitel mellett egyaránt felsorolhatunk érveket. Ugyanakkor a hosszú távon rögzített hitel extrája, hogy felfogható úgy is, mint egy biztosítás, ami leveszi a válladról azt a kockázatot, hogy a kamatok emelkedése miatt a törlesztőd is elszálljon.

Márpedig az esély megvan rá, hogy a következő három-öt évben is elinduljanak felfelé a kamatok a mostani mélypontjukról. 10-20 év alatt pedig ki tudja, mi történik. Akár már néhány százalékos kamatemelkedés is elegendő ahhoz, hogy az évekre rögzített hitel legyen az olcsóbb. Hüvelykujj-szabály szerint 1%-os kamatemelkedés 8-9%-kal dobja meg a törlesztőt.

Miért kellene engem érdekelnie?

A választási lehetőséget meg kell becsülni, hiszen alapvetően jó dolog, hogy több alternatíva közül lehet választani. A statisztikák tanulsága szerint a hitelfelvételnél fele-fele arányban döntenek az emberek az olcsóság és a nagyobb biztonság mellett. Ugyanakkor bármelyik típusú hitel mellett is tedd le végül a voksod, elengedhetetlen, hogy tisztába kerülj annak minden előnyével és hátrányával. Csakúgy mintegy részvényvásárlásnál, pontosan lásd, hogy miért választottad pont azt.

Persze azt előre senki nem tudhatja, hogy melyik alternatívával jársz majd jobban, utólag meg könnyű okosnak lenni. A legfontosabb kérdés, hogy mi történhet időközben a kamatokkal. A vérmérsékletedtől is függ, hogy mennyire megnyugtató havonta néhány ezerrel többet kiadni a hitelért, annak tudatában, hogy így nem nyúlhatsz nagyon félre.

Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj a CashMester hírlevelünkre. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés