Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-18 Frissítve: 2021-08-06
 

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés. És sajnos az is elég alacsony, ahonnan indulunk. 

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Mennyit élünk nyugdíjasként?

Akik mostanában mentek nyugdíjba, azok véghezvittek egy nagy tettet: már így is évekkel tovább éltek, mint a születésükkor várható élettartamuk volt. Szerencsére nyugdíjas nőként még is így is közel 20 év a várható nyugdíjban töltött idő (férfiként 4 évvel rövidebb). De várhatóan mennyit töltenek ebből egészségben? Sajnos nem túl sokat, a közel húsz évből mindössze hatot.

Hirdetés

Hirdetés

De miért kiemelten fontos az egészségben eltöltött idő?

Ha egészség van, minden van – tartja a mondás. És nyilvánvaló, hogy jóval egyszerűbb minőségi életet élni egészségesen. De a tradicionálisan magas gyógyszerárak mellett, az sem mindegy, hogy kell-e szednünk valamit rendszeresen. Nem is beszélve egy-egy időszakos egyéb gyógykezelésről sem. Ez jelentősen tudja befolyásolni a költéseink szerkezetét is.

Valószínűleg nem lesz mindegy, hogy nyugdíjasként mennyit kell költeni egészségügyi kiadásokra. Természetesen minél többet, annál kevesebb marad másra. Ezért nem szabad kiindulni a jelenlegi költési szokásainkból, mert azok nyugdíjba vonuláskor jelentősen tudnak változni. (Korábban összeszedtük, hogy miként változnak a pénzügyeid, ha nyugdíjba mész.)

De természetesen az egészségben töltött évek csak a kiadásaink mértékén, és szerkezetén módosítanak. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy mennyi időre is számíthatunk, ahhoz a nyugdíjasként várható élettartamot kell megvizsgálnunk. Ez átlagosan valamivel kevesebb, mint 17 év. Tehát átlagosan ennyit töltünk nyugdíjban, és ennek mindösszesen a harmadában leszünk egészségesek (6 év).

Már ma érdemes felkészülni a nyugdíjas évekre. Használd kalkulátorunkat, és megmutatjuk, mennyi nyugdíj-kiegészítésre számíthatsz!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hogyan állunk a 6 évvel a nemzetközi színtéren?

Azt már megtudtuk, hogy Magyarországon mindössze 6 év a várható egészségben eltöltött élettartam. (Érdekesség, hogy szemben a várható élettartammal, itt nincs szignifikáns eltérés a nemek között.) De mennyire egészségesek más ország nyugdíjasai?

Jól látható, hogy Magyarország ezzel a 6 évvel bizony a mezőny vége felé található. Közvetlen szomszédjaink ugyan hasonlóan alacsony ez az érték (Szlovákiában 4 évet sem éri el, Horvátországban kicsivel több, mint 4 és fél év, míg Romániában ugyanúgy 6 év, de Ausztriában például már közel 8 év), de jelentős elmaradásban vagyunk az Európai Unióban tapasztalható közel 9 és fél évtől.

„Hanyatló Nyugat” sokkal jobban áll ilyen tekintetben. Például Németországban közel 12 év (magyarországi duplája!), de Svédországban több, mint 16 évet töltenek egészségben a nyugdíjasok, ami az egyik legmagasabb az EU-ban. Ám pár országtól eltekintve, sajnos a görbék dinamikája sem szívderítő: ellentétben a nyugdíjasként várható élettartammal (ami szinte folyamatosan emelkedik), az egészségben eltöltött idő változása nem egyértelműen pozitív.

Természetesen az eltéréseknek rendkívül sok oka lehet. Kezdve a gazdasági különbségektől (magasabb gyógyászati ellátás, több rekreációra elkölthető összeg), a klimatikus viszonyoktól (tenger közelsége, magas hegyek), a kulturális különbségeken át (stressz szintje, orvoshoz járási szokások, aktivitás mértéke), a szabályzói környezetig (kötelező szűrővizsgálatok). Természetesen minél egészségesebben élünk, várhatóan annál több időt tudunk majd a nyugdíjban is egészségben eltölteni (és várhatóan annál kisebbek lesznek a gyógykezelési költségek, de valamennyivel nőnek a megelőzést szolgáló kiadások).

Hirdetés
Hirdetés